自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
good_pig 發表於 19-5-16 11:36
上bk, 有時見到文字都唔知佢講乜

真人應該更加嚴重

即係粒粒字都識,但併埋唔知佢想表達d 咩

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vyhc 發表於 19-5-16 11:50
睇往績, 唔會囉。
你留意餅餅講女兒經驗個回覆。
遇豬隊友,DEAD AIR 你講哂時間唔得。開埋問題問豬隊友 ...

我n年前都有呢d人,執生
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

老師徧心就死定了,應該取消,或取消小組討論,豬可以殺,豬隊友不可殺,仲冇仇報

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ivory0915 發表於 19-5-16 10:05
十萬個反對, 而家口試部份只佔成份卷 14%, 考唔好就話轉校本, 樣樣都轉校本, 不如取消 DSE 啦. ...

咪係

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-5-16 12:04
其實英文口試一樣有,咁呢d執生架啦

而家d細路應變力尚要改善

辛苦 你回覆我, 你即係冇答過, 冇方法

有其他野存在一樣有, 唔代表件事就合理係啱㗎, 唔代表你講講緊咩執生係得
總有離別的時候

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

取消可以但反對轉校本評核!

信唔過啲中學老師會公平公正!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 19-5-16 12:09
辛苦 你回覆我, 你即係冇答過, 冇方法

有其他野存在一樣有, 唔代表件事就合理係啱㗎, 唔代表你講講緊 ...

咁點解英文又唔取消?

取消嘅原因係因為豬隊友?廣東話考嚟無意思?定係太多外在因素?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-5-16 12:06
我n年前都有呢d人,執生

見你咁寫就知你唔了解個評分
總有離別的時候

大宅

2019新春慶豚圓

吾同年代考生,毎年考試成績,都有吾少人好低分,BK 有些人學歷低,影響表達,有乜咁奇

不過有些人就算學歷高少少,思维能力都好有問題。

寶石宮

Chowying 發表於 19-5-16 12:12
見你咁寫就知你唔了解個評分

咁應該修正評分,唔係取消考試
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

水晶宮

good_pig 發表於 19-5-16 12:11

咁點解英文又唔取消?

英文我唔知而家仲有冇presentation我冇深究過, 但係中文冇中文淨係得 討論環節

如果英文嘅情況同中文一樣, 咁我都同意可能要取消㗎
總有離別的時候

大宅

2019新春慶豚圓

同意

水晶宮

good_pig 發表於 19-5-16 12:13
咁應該修正評分,唔係取消考試

你一啲都唔了解實際情況同你講都嘥氣

你咁勁話可以執生咪講嚟聽下囉畀啲意見人哋點樣改個 評分 啦

我淨係想知道有限時間畀其他人霸住曬啲嘢嚟講可以點算, 個評分可以點改

我淨係想知道其他人唔講嘢我又唔可以霸住曬啲時間個評分可以點改

你講到自己有見識過 啲豬隊友 啦又識得執生啦
總有離別的時候

男爵府

2019新春慶豚圓 BK Milk勳章

回覆樓主:

立即取消唔該

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 19-5-16 11:34
人係群體,學下點面對豬隊友,都係人生經驗之一

好多嘢都冇得100% 準備好,就100%冇意外

一個影響一生嘅試,臨場出一個唔識嘅豬隊友,影響埋自己,呢d人生經驗搵鬼要咩!
而家唔係見工見客,衰左有下次機會呀

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我寧願佢好似普通話水平測試咁(以下有mock卷)
http://www.beijingputonghua.com/psc/yangjuan/paper1.htm
大部分係可以準備,自己一個考,只考讀音,臨場急才只影響其中一部分
起碼唔會咁大不明確性,又唔會俾人影響丫!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

jtw_ki 發表於 19-5-16 10:05
我個時係會考冇口試,但高考有口試

Btw,我唔贊成取消

我亦唔贊成取消!

男爵府

贊成

侯爵府

tester5 發表於 19-5-16 09:59
口試係考表達能力、分析能力。有d人,即使係自己母語,都表達得唔太好
...

,而且可訓練對陌生人表達自己的想法,對將來面試有幫助

唔贊成取消

大宅

brbaby2007 發表於 19-5-16 12:10
取消可以但反對轉校本評核!

信唔過啲中學老師會公平公正!

絕對同意

首頁
34567...9

尾頁