自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁果D 死淨把口O既, 連最後D 分都無埋.
唔好講咩校本評核.
一黎, 間間都話自己考得好, 二黎佢公開試考得差, 一樣拉低晒. 得個吉.
對D 成績差O既小朋友, C 路一條.

侯爵府

絕對同意

伯爵府

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

考中文說話作用不大

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔贊成取消,亦唔贊成校內評分。呢啲咁主觀嘅俾分方法,你話唔識嘅人評分,公平啲。

Minniemouse:-P

伯爵府

Queenie_0012 發表於 19-5-16 13:23
咁果D 死淨把口O既, 連最後D 分都無埋.
唔好講咩校本評核.
一黎, 間間都話自己考得好, 二黎佢公開 ...

其實講野叻唔代表高分,同組有人玩野或拋書包更是死路一條,前年有考生中文說話講英文亂講野,唔知同組同學點評分我仔就最怕同學引用文學唔知點接

男爵府

asa2012 發表於 19-5-16 10:44
口試對慢熱,口才不好的同學係好痛苦的
有些同學寫文,做卷就無得頂,但要佢開口講,就口窒窒:t ...

咁閱讀理解夠對表達能力好但理解能力好嘅學生不利喇,取消埋?

侯爵府

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

最好廢晒去喇
成個DSE 都係垃圾
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AC117 發表於 19-5-16 13:32
其實講野叻唔代表高分,同組有人玩野或拋書包更是死路一條,前年有考生中文說話講英文亂講野,唔知同組同學點 ...

起碼肯講, 都會有分, 你睇下口試個佔分百分比, 就知入面果一兩分, 其實相對黎講,佔好大比重.
有D 盲字都唔識多隻架嘛, 肯講, 無偉論, 都有幾分拎, 好好賺架.
我呢D 虎媽, 對佢D 分數比重, 驗C 咁驗架.

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

珍珠宮

取消通識考試好過啦!

男爵府

回覆樓主:

絕對贊成

子爵府

所有考試都好難公平!

好似我以前咁,中小學時體育好差,心想"點解體育要計分,咁唔公平". 如果取消計分就好啦!

人有長短,如果因為自身成績差就話取消,對於該科目表現好的學生又是否不公平?

伯爵府

Queenie_0012 發表於 19-5-16 13:34
起碼肯講, 都會有分, 你睇下口試個佔分百分比, 就知入面果一兩分, 其實相對黎講,佔好大比重.
有D 盲字都 ...

咁又係,我仔學障,說話拎3,但中文其他卷1分都無 總分0分,無2,其實分別不大,只係分科見到有分 自我安慰下,佢d成績幾乎中晒1-5,就係中文差到一個點,中不到1

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

littlemilky 發表於 19-5-16 13:33
咁閱讀理解夠對表達能力好但理解能力好嘅學生不利喇,取消埋?

所以話應該取消考試

伯爵府

X2,支持保留口試。

jtw_ki 發表於 19-5-16 10:05
我個時係會考冇口試,但高考有口試

Btw,我唔贊成取消

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔應該取消既,現今學生個個都一口懶音,亦唔願意同別人溝通,甘好似英文oral甘一對一考會唔會好d?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

brbaby2007 發表於 19-5-16 12:10
取消可以但反對轉校本評核!

信唔過啲中學老師會公平公正!

信唔過啲中學老師會公平公正 > X 10000000000 agree

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

minniemouse 發表於 19-5-16 13:26
唔贊成取消,亦唔贊成校內評分。呢啲咁主觀嘅俾分方法,你話唔識嘅人評分,公平啲。
...
同意。校內老師俾分唔公平。特別呢d主觀分。

用戶要求終止服務

緊係唔好取消,依家啲人淨係上網,已經唔識公開辯論,現場發表自己意見

我當年口試拎A,有啲人真係唔出聲架

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

AC117 發表於 19-5-16 13:32
其實講野叻唔代表高分,同組有人玩野或拋書包更是死路一條,前年有考生中文說話講英文亂講野,唔知同組同學點 ...

如果考生中文說話講英文亂講野, 1. 會俾考官 warn , 2. 如果該考生繼續玩野,會被 DQ 的.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁
45678...16

尾頁

跳至