自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
tester5 發表於 19-5-16 09:59
口試係考表達能力、分析能力。有d人,即使係自己母語,都表達得唔太好
...

係。
出到黎 有啲同事真係。開會講好多野,但內容空洞.言之無物..浪費曬大家時間

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

可能有伏
遲早攪普通話口試都未定

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vickling 發表於 19-5-16 20:26
係。
出到黎 有啲同事真係。開會講好多野,但內容空洞.言之無物..浪費曬大家時間
...

大把呢d人,高分低能
呢d應該最驚要臨場發揮嘅嘢

同場學生嘅表現,就係影響佢同場發揮嘅一部分
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blythe_baby 發表於 19-5-16 20:53
可能有伏
遲早攪普通話口試都未定

咁國內學生著數曬囉

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-5-16 18:54
我都讚成取消改為校本评核,而家dse考核並非個人表演,一個唔好彩遇著猪隊友隨時揽炒。 ...

點解個個都話怕豬隊友拖累?一個小組討論,每人都有自己論點、論據,你清楚表達自己想法,考官已經會比分。如果同組有人玩野/情緒不穩/亂up,其實只要適量guide返佢入正題,對方就算唔理,考官都唔會扣你分。如果你guide得好,隨時有分加。
老實講,豬隊友我唔驚,反而驚d出口成文、雄辯滔滔的,小d料都接唔住。所以成日話豬隊友果d,根本唔識考oral。
利申:當年中文口試考A1

ivory0915    發表於 昨天 10:37
good_pig    發表於 5 天前

男爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

ivory0915 發表於 19-5-16 10:05
十萬個反對, 而家口試部份只佔成份卷 14%, 考唔好就話轉校本, 樣樣都轉校本, 不如取消 DSE 啦. ...

我都反對取消,而且現家學生真係有好多表達/說話能力唔好,取消咗更加對佢地有大影響,轉本校更甚,將會有更多偏心分出來……唔贊成

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

北寄貝 發表於 19-5-16 21:47
點解個個都話怕豬隊友拖累?一個小組討論,每人都有自己論點、論據,你清楚表達自己想法,考官已經會比分 ...

Guide完佢話「嗯,我都好同意」然後dead air,次次都係咁,仲可以點?講得多又話壟斷
咁易guide到就唔係豬隊友啦

珍珠宮

校本,即係學校決定分數
各位jm,我想問問大家,信唔信學校係公平公正呀?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

2019新春慶豚圓

我當年最鍾意就是口試,臨場發揮,唔駛溫書

珍珠宮

AC117 發表於 19-5-16 13:32
其實講野叻唔代表高分,同組有人玩野或拋書包更是死路一條,前年有考生中文說話講英文亂講野,唔知同組同學點 ...

適當引用到文學其實嗰位同學係高手!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

其實中文唔止考中文, 係訓練成個邏輯思維加表達力,個人近年讀過一次dse 中文先領會箇中道理, (並嘆惜18 歳時輕看了中文科)真心覺得唔應該取消

利申中文口語拎lv 5

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-5-16 21:59
Guide完佢話「嗯,我都好同意」然後dead air,次次都係咁,仲可以點?講得多又話壟斷
咁易guide到就唔係豬 ...

佢唔講,係佢自己放棄;考官唔會因為佢唔開口而扣你分。你盡了責任,友善邀請佢發言;又或者鼓勵佢表達,如對方都係話題終結者,你就唔需要再理,做返自己本份。如果成組都咁靜,你未做chairman的角色,講多兩句歸納下各方論點,懶民主問下大家係未同意咁囉(唔係霸住講呀),考官唔係聾的,如果你做到,加分都來唔切喇。當然,如果你連壟斷同鼓勵發言都唔識分,咁我都幫唔到你,考得唔好,繼續賴豬隊友喇!

ivory0915    發表於 昨天 10:38

珍珠宮

clarawuwu 發表於 19-5-16 14:25
我個準dse仔,一見到呢個提議,已經話反對,佢話出去俾唔識既人評分,點都有信心俾校內老師俾分,佢話老師 ...

我女舊年考dse
作為家長我同意你仔講,老師真係會偏心

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Charlotte_mom 的帖子

認同,如果 dead air 當你guide 唔到要扣分!有人dead air 咗5秒就整體都扣分架!
而且考官會大約先俾一個整體分再逐個評估,所以遇著豬隊友一定有影響!

侯爵府

blythe_baby 發表於 19-5-16 20:53
可能有伏
遲早攪普通話口試都未定

你真有先見之明

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔贊成取消!考中文口語試,不是朗讀一篇文章而給分數。實情是不同學校考生,分一小組。考官出題,考生討論。考官從各考生表現黎評分的。

公爵府

2019新春慶豚圓

校本評核....老師.好容易有偏見/偏心LO ? 因為都是校內老師.平日教開的學生..少不免對某些同學有喜好 / 不喜好.咁....系俾分上.....好容易有偏心/偏見..... 但公開試就不同啦 ? 因為所有的老師都不是留在原校監考.因此在老師與學生完全不相識的情況下.....根本不存在偏見/偏心這回事.這對所有的考生都是公平的....

公爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
tester5 發表於 19-5-16 09:59
口試係考表達能力、分析能力。有d人,即使係自己母語,都表達得唔太好
...

大宅

setrea 發表於 19-5-16 09:40
唔考口試,轉為校本評核,我十萬個同意 海外其他國家都係考外語,先要口試,唔明香港點解考 ...

應該全面不考
校本評核也是很大壓力

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

of course not.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊