夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 january0412 的帖子

有能力自己搞掂居住同兩個小朋友,咪搬走囉。反正你宜家都踏出第一步,搬左幾日囉。返番去發生左唔會改變,將來未發生,妳承受到嗎?宜家已經接受唔到,將來都唔會接受到佢呢個行為。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

的睇完你個貼,個心好痛,我都諗返一段好唔開心既日子,加油!

禁止訪問

琥珀宮

有能力就走啦

大宅

回覆 january0412 的帖子

我都係過來人,我選擇了比多次機會大家。

但每個人情況唔一樣,我選擇重頭開始的原因係
兩個小朋友好細,同埋佢出去叫雞的原因

係因為我生b後對佢好惡同冇關心佢感受
所以佢聲稱自己要出去搵人發洩

除了去滾,其實佢都算好仔
會負責家務開支,對bb都 ok, 在家唔會主動搞事
唔會亂發脾氣。

揭發後,同佢傾過好多次
佢唔想冇左個我,bb同個家
佢話佢以後唔會再去

依家大家關係好左,我每天都努力去生活
但傷口仲好痛

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

january0412 發表於 19-5-16 10:04
我同老公結左婚5年幾,有2個小朋友~佢系大b 2歲時都試過番大陸揼邪骨,當時我原諒左佢,早幾日我發覺佢去叫 ...

即使係36歲既姊妹, 我都會叫佢走, 何況你先得26非常非常年輕! 要留要走, 真係你自己先決定到, 人地比唔到意見你, 好好衡量得失!

男人太年輕就結婚其實唔太好, 因為根本就未玩夠! 你都係, 20歲女就結婚, 應該認識多啲男仔先決定呢!但唔結都結左, 仲有2個小朋友要照顧, 灑脱離開談何容易!

男人最叻呃呃氹氹, 你老公可能講話咩以後唔會再去叫雞/邪骨呀咁, 叫你原諒佢呀, 你真係聽完就算!無需太認真, 盞自己傷心! 佢一定會繼續去玩, 而且會玩得更加小心!

生活得開心自在最重要, 有無男人喺身邊其實都可以, 與其以後擔驚受怕, 終日疑神疑鬼, 不如放過自己重新上路!

男爵府

準備定後路比自己,keep起晒男人d錢先,一出糧過晒你户口,一路觀察佢有冇改,男人冇錢點玩女人,冇錢大陸女人唔吼佢啦。
如果keep起錢都死性不改,就步署揾工返娘家

珍珠宮

january0412 發表於 19-5-17 10:29
可能真系未玩夠,基本我都算系佢初戀...
佢之前有拍過拖唔長2個月貨仔,搞到唔過3次~
我都有諗佢未玩夠,有 ...

唔好預佢有朝會玩夠。評估準確,就唔會失望。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆 siugocandy 的帖子

宜家d女人可以貼埋錢!佢哋只係為左搵個男人陪下同上床!所以宜家d男人唔駛用錢都會有女人埋身

大宅

回覆 chukamchun 的帖子

係呀,我老公冇錢,唔靚仔兼大肚腩,都有本事出軌,有小三,d女人有時都唔知貪佢咩好,唔通真係貼埋錢,只係想搵個人關心下同開心下?

珍珠宮

chu媽 發表於 19-6-28 05:47
回覆 chukamchun 的帖子

係呀,我老公冇錢,唔靚仔兼大肚腩,都有本事出軌,有小三,d女人有時都唔知貪佢 ...
「懂聆聽既人都係難得既。」Lee 句係我先生到學翻來既。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

回覆 858D 的帖子

恕女子愚蠢,係咪意思叫我地要多d關心同多d同老公溝通多d呢

侯爵府

回覆樓主:

從來唔會覺得離婚影響小朋友,最影響小朋友係一段唔健康既婚姻。如果有一個咁既垃圾老豆,而我媽媽當初唔離婚,我會好嬲我媽媽點解唔一早掉左件垃圾,仲話為左我而唔離婚,我更加覺得自己媽媽好軟弱。相反, 如果媽媽係一早離婚靠自己,我會極度proud of my mom
不過驚兩個小朋友分開呢點,我都覺得好可憐,但又明白唔係咁易爭取既兩個,不過我都唔會因為咁而唔離婚。因為咁既男人,根本同廢物冇分別。

男爵府

chukamchun 發表於 19-6-27 23:36

宜家d女人可以貼埋錢!佢哋只係為左搵個男人陪下同上床!所以宜家d男人唔駛用錢都 ...

冇錢都貼大床唔夠呢d女人玩,唯有做最壞打算

男爵府

january0412 發表於 19-5-16 10:04
我同老公結左婚5年幾,有2個小朋友~佢系大b 2歲時都試過番大陸揼邪骨,當時我原諒左佢,早幾日我發覺佢去叫 ...

叫雞、邪骨係會上引,要知道香港色情行業每年營業額近百億,當平均消費1000,一日就有超過2萬次性交易,如果唔上引又點會keep住有人幫襯?

最重要係心態!“老婆對自己唔好”、“外邊女人好溫柔”,通通都係借口,個家有問題唔解決反而自己出去玩,係咩一回事?結婚時講既山盟海誓唔見哂?

樓主仲年輕,好好計劃下點行呢條路吧,加油!

珍珠宮

chu媽 發表於 19-6-28 07:51
回覆 858D 的帖子

恕女子愚蠢,係咪意思叫我地要多d關心同多d同老公溝通多d呢

我唔知我以下會唔會講得明,但我都試下。(此外唔係你蠢,係我表達能力在此方面唔夠好。
、、、
我唸好多人妻都覺得/認為自己關心同溝通方面都不缺乏。根據一項研究結果指出女性普遍鍾意講嘢多過男性。
有時關心技巧唔同,可會引來反效果,對方認為係諸事,管制,監視。
如果溝通技巧唔同,可會引來對方認為囉唆,難搵共識。
聆聽係要明白對方想講既點,尊重對方既真實感受(縱然自己有對立既感受亦無需要求對方有同感)

珍珠宮

華妹妹 發表於 19-6-28 08:45
從來唔會覺得離婚影響小朋友,最影響小朋友係一段唔健康既婚姻。如果有一個咁既垃圾老豆,而我媽媽當初唔離 ...

我唸潛意識中,有D唔離婚既媽咪係唔想獨立生活,或依戀個男人繼續多多少少都畀到下資源自己使用(經濟,情感,生理 方面既資源 或者 時間,勞工方面幫手辦下事都好)。單親媽咪生活好幸苦喔。同人講「我怕辛苦而唔離婚」好形像D?還是「我為左子女而唔離婚」好形像D呢?

好似我D咁既獨立女人 一個人搵錢擔起成幾頭獨立既家庭開支 近20年,為生計打拼左20+年,都唔想冇左我前夫既資源使用下。不過佢感情用事話要走,我尊重佢既選擇。而家搬到咁遠,開車都要12個鐘先到。前幾日話我知佢同個女都病左。咁點吖?!冇我響隔離住照顧佢地,邊個有資源同肯照顧佢地呢?而家我都養緊佢地,希望佢能用我D所有谷種養到佢過世啦,等佢唔使生活得幸苦。

珍珠宮

chukamchun 發表於 19-6-27 23:36

宜家d女人可以貼埋錢!佢哋只係為左搵個男人陪下同上床!所以宜家d男人唔駛用錢都 ...

係,男女就業機會平等左。唔只係男人有能力貼埋錢搵個女人陪下同上床,女人都有經濟實力如此做。
只是價值觀不同。有D人,不論男女,認為值得就做。

大宅

宜家有d女人鍾意起上黎係唔會理個男人有無老婆,揾個男人上床就好似食餐飯咁,只可以講道德淪忘、世風日下!

複式洋房

chukamchun 發表於 19-6-29 11:12
宜家有d女人鍾意起上黎係唔會理個男人有無老婆,揾個男人上床就好似食餐飯咁,只可以講道德淪忘、世風日下 ...

有d女人特別鍾意有婦之夫,咁先至有“成功感“,先至證明到自己有吸引力嘛!

首頁

尾頁

跳至