想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019勳章 認識瑞士牛牛第四回

已有一個小朋友,而自已又踏入高齡,

現工作好大壓力,比大家會點揀?

(利申:追左幾年冇消息,個人好氣餒)

禁止訪問

別墅

俾我會轉一份無咁大壓力嘅工先,full time mom等bingo仲大壓力

男爵府

2019新春慶豚圓

jd21 發表於 19-5-16 15:12

俾我會揀轉份舒服, 福利好既工再等待緣份

洋房

睇你想要咩?有壓力會影響到自己心情。
不過而家要搵份冇咁大壓力既工,就要放棄高人工啦,希望你搵到,又或者同公司傾下點樣取到平衡點,加油。

大宅

第一胎時,中醫同我講時間唔等人。唔洗調理好身體先開工,邊開工邊調理。所以我覺得,你一邊搵工一邊dodo, 兩樣一齊進行,都未必好快搵到好工,亦未必好快bingo, 唔洗等嚟等去。

別墅

potato38 發表於 19-5-16 22:43
第一胎時,中醫同我講時間唔等人。唔洗調理好身體先開工,邊開工邊調理。所以我覺得,你一邊搵工一邊dodo, ...

非常同意呀,我之前同樓主遇到同一煩惱,一直停滯不前(唔敢揾工,但又未bingo), 啲日子就一日一日咁過,後尾諗通咗,同步進行囉,如果真係咁好彩,啱啱返新工就有咗,雖然冇咗有薪產假,但我依然會好開心

複式洋房

其實我而家都同你有差不多諗法
工作上唔開心,精神壓力大
我都諗緊,辭工休息調好身體直至懷孕生BB定揾份新工呢?

我老公就冇咩所謂,
但我個心又好似覺得為左生BB而全面停工,唔知是否應該同合適?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我超高齡,份工壓力唔大但就令我好攰,我已辭職諗住休息下。呢兩三個月唔諗住做嘢,但唔排除兩三個月後會否搵工。

因我自己都得番太少時間。如果我後生d 都會繼續番工。及要睇下你有無經濟負擔。及小朋友開支能否manage 到。如果無問題,我覺得休息下不壞呀。

男爵府

2019新春慶豚圓

Q寶 發表於 19-5-17 09:12
其實我而家都同你有差不多諗法
工作上唔開心,精神壓力大
我都諗緊,辭工休息調好身體直至懷孕生BB定揾份新工 ...

如果無野做之下等bb, 其實精神壓力都好大, 會因為無野做胡思亂想得更多, 成日諗自己會唔會中, 如果你跳脫唔到呢個框框, 千祈唔好辭左工等bb到, 寧願轉過份hea d既新工

複式洋房

回覆 cavy0511 的帖子

都講得岩呀!!!但所以我都會諗下會唔會轉HEA D嘅工作或者PT工作
真係好想試下放鬆心情試下可唔可以有BB

別墅

回覆樓主:

如果轉新工冇耐就有左,新公司多數唔鍾意,有機會整走你,如果繼續做份大壓力嘅工,心情唔得放鬆又未必好快bingo,返工只會繼續唔開心,不如set個期限比自己,例如休息3個月,享受下生活,又試下再追,中就中,唔中就3個月後專心搵工,到過左probation再全力追過

別墅

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
轉工先,穩定左先再追。工作壓力太大好難有B.B.

男爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
多謝各位 JM, 其實我想休息先再找工作,但奈何生活,有得比我揀會生 B 先,轉工我轉行起碼上手又一段日子,希望過左段時間就有啦,追得好苦,但又唔可以講比人知

大宅

回覆樓主:

我大仔同二仔相差8年,又係等咗幾年想生第二個唔敢轉工,點知轉咗工,可能新工有滿足感,即刻有咗。 所以轉換環境可能都有影響。

複式洋房

2019勳章

回覆 jd21 的帖子

我都想係度分享下:
我係做IVF, 現在6月尾準備植入, 我聽返D同事講話老闆知道有人大左肚, 就會成日罵佢, 好多大肚婆都比佢罵到走,
我聽完之後一直都好擔心 但我唔可能因為咁而去轉工, 因為我本身想拎埋產假先辭工.

男爵府

momotang 發表於 19-5-22 09:41
我大仔同二仔相差8年,又係等咗幾年想生第二個唔敢轉工,點知轉咗工,可能新工有滿足感,即刻有咗。 :kissy ...

我都想跟你一樣,有時真係心情差,C6 也不明白 佢覺得有不知足

男爵府

Yuyuyu!! 發表於 19-5-22 09:42
回覆 jd21 的帖子

我都想係度分享下:

JM, 如果係有左先,頂唔順先走,加油,香港生活真係迫人

大宅

jd21 發表於 19-5-22 09:48
我都想跟你一樣,有時真係心情差,C6 也不明白 佢覺得有不知足
...

個個月都check住,病咗又唔敢食藥,年紀越來越大,舊工又覺得無前景,橫掂都要轉,轉咗工先算。新工同舊工差唔多人工,反而因為唔熟運作仲遲咗收工,不過「心態改變命運」,好突然咁轉咗兩個月工就有咗。

男爵府

momotang 發表於 19-5-22 09:59
個個月都check住,病咗又唔敢食藥,年紀越來越大,舊工又覺得無前景,橫掂都要轉,轉咗工先算。新工同舊工 ...

恭喜您,那新工是沒有產假了?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊