1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

MrsPerthLiu 發表於 19-6-6 18:59
其實如果你有懷疑,可以隨時打電話返去約見,唔洗等到bb18個月架

而家都17個月了,算啦。。好快就去

複式洋房

apricot2018 發表於 19-5-16 16:16
如題。懷疑佢發展遲緩同有少少自閉傾向,身體肌肉發展都可能有遲緩,因為佢仲未識自己一個人行好遠,行十零 ...

我小朋友15m未識手指指,未識hello/byebye/飛吻,只係識baba/mama,甘咪好大鑊!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我仔依家15個月,又係乜都吾識講,凈係bababa,但係無意思既發音,吾係真係叫爸爸。其他乜都吾識講,教佢乜野佢都係ba 。好擔心。因為佢個頭圍都係生長缐最低嗰條,一直都留意緊bb既發展,到依家吾識講野,真係好驚。我以前已經搵過好幾個醫生同健康院,佢地都係話觀察住先。

別墅

chrusluvb 發表於 19-6-9 07:07
我小朋友15m未識手指指,未識hello/byebye/飛吻,只係識baba/mama,甘咪好大鑊!
...

佢有乜其他咩唔正常既野

別墅

913189396 發表於 19-6-9 17:43
我仔依家15個月,又係乜都吾識講,凈係bababa,但係無意思既發音,吾係真係叫爸爸。其他乜都吾識講,教佢乜 ...

理解到少少大人講咩嗎?

複式洋房

apricot2018 發表於 19-6-10 15:24
佢有乜其他咩唔正常既野

冇呀,其他都好正常

複式洋房

apricot2018 發表於 19-6-10 15:25
理解到少少大人講咩嗎?

理解到呀,識聽叫佢開門會用手推

禁止訪問

男爵府

其實有無測試過聽力

別墅

可以留意吓有時衞生署家庭健康服務 會舉辦教養兒童講座.

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/main_ser/healthtalk_timetable.html

仲可以網上報名, 好方便!
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/archive/files/healthtalk_form_jun.pdf

別墅

回覆樓主:

update返先,我女而家17個月,行路方面冇問題了,好中意上落樓梯,見到樓梯就狗衝。但講嘢方面都冇乜進步,仲係嗌baba, 未識其他字。但指令如叫佢執嘢,企定定,去街街等都明而且會做,令到我擔心少左啲。上play group果時佢既專注力比起其他差唔多月齡既小朋友低,成日分心唔望住老師講嘢。佢日日唔肯食正餐同成日扭計真係好煩,揪到好攰。

別墅

回覆樓主:

嗌佢個名比起以前都好似應多左。但有時佢會選擇性唔啋大人咁。。。

別墅

wubingbing 發表於 19-5-18 00:07
我朋友個仔兩歲果時都唔係好肯講野,報左間playgroup一個月就開始肯講,先發現佢原來識講好多野。不過都可 ...

可否比playgroup 資料我?

大宅

2018復活節勳章

love904wf 發表於 19-6-25 22:41
可否比playgroup 資料我?

Pm左你

大宅

可以試下用少少遊戲既形式令佢先覺得發音幾好玩既一件事。
我仔十幾個月個陣都係最鍾意叫Dad dad,雖然都叫做識其他字但唔常講。後尾見佢鍾意動物,就開始同佢扮動物叫聲加埋動作,例如:扮老虎大聲吼...,一開始得我一個獨腳戲,佢未必會應或者跟,不過佢之後覺得有趣,就會同我一齊玩。我會問佢老虎點叫架?佢就會舉高雙手發出吼聲。又例如我會匿埋然後數123跳返出黎係佢面前,又或者數123然後會抱高佢,佢會好開心咁笑,每次我會玩幾次,後黎佢想再玩個陣,就會自己係度數123 (雖然個3字通常個音有D唔岩音)。
依家佢22個月大,會發多咗唔同音,又會肯跟我地試講一D字(雖然有時D音唔肯好準),有時我地甚至會有對話,我諗係佢之前唔知點發個D音,所以索性唔跟講。
我仔係幾接受呢種活動式or遊戲式既學習mode,唔知你個囡既性格係點,不過我覺得可以試下你個囡接唔接受呢類方法。

別墅

sarah_cy 發表於 19-6-27 09:35
可以試下用少少遊戲既形式令佢先覺得發音幾好玩既一件事。
我仔十幾個月個陣都係最鍾意叫Dad dad,雖然都叫 ...

多謝你分享,我都覺用玩既形式係會易教啲。但有時都係教唔到,有時好運氣會教到。

別墅

回覆樓主:

update吓,我女而家20個月,都仲剩係識講爸爸 不過係見到佢有其他地方既進步,俾咗啲信心我耐性等。佢唔似自閉,嗌佢全名會應會舉手,佢會主動對屋企人同陌生人笑同有眼神接觸,冇玩車轆。呢個月都開始發na 同da音,佢有時放鬆或者開心都會自己講吓BB話(呢啲前半年唔多覺有)。聽指令如執嘢俾爸爸/媽媽佢識分同識俾返果個人。
如果同playgroup其他小朋友比較佢有啲落後。
繼續等吓先唯有... 我自己就覺得佢2歲都應該會講單字既可能性少過一半。

大宅

我bb 15個月⋯⋯

行為上,行得穩,識錫錫,byebye,拍手,轉圈,俾俾,擺擺,踢腳,自己收拾玩具,爬梳化,指自己要既嘢,指到耳、嘴、手、腳呢啲身體部位,聽到音樂會自己跳舞。

語言上,當然係外星話為主,但都有十幾個單字。如,媽媽、爸爸、奶奶、Nana(香蕉)、覺覺(瞓覺)、一二三等⋯⋯也會答「得」。

首先,要盡快做評估,睇下先天有無問題,例如視力或聽力問題,有無自閉傾向。

無先天問題,就到平日訓練。我係每個階段用遊戲訓練其中一樣,例如講一二三,我係先教一,不停重複,到佢學到一,再加上二。我會係兒歌入面改歌詞,不停重複唱,平日對話也重要,供參考。

大宅

回覆樓主:

另外,咀嚼能力都影響說話,盡量食大人飯,會學講嘢學得好啲,供參考。

仲有多啲俾佢睇書同上playgroup,多管齊下。

首頁

尾頁

跳至