論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

del

子爵府

tongminnie 發表於 19-5-16 23:25
往返龍目島,就金錢又就時間,可以來回共用2-3間airline?工人要求星加坡轉机,不坐air asia. 經馬來西亞好 ...

佢哋嚟香港,係坐Air Asia 的,可以拒绝嗎?
法例冇話两,三間airline 唔得,如果轉機,唔同airline, 可能行李要再check-in,
唔想補錢,就坐Air Asia 囉!
我識港人friend 去馬拉探親,玩,都係坐Air Asia, 機票是親戚包的,可以say No 嗎?工人們特別多權利?特別身嬌肉貴?

子爵府

回覆 細姐姐 的帖子

謝謝提點,air asia不用overnight, 9-10hr 已到,若找同價錢要星加坡轉机的,就要机場过一晚,大家团结一於最平或接近最平的行先,保障港人。

wcpcelia    發表於 19-5-17 14:31

大宅

回覆樓主:

直接同佢傾
唔怕佢黑

題外話, 最近請左印, AGENT 話二年約後, 送返佢去印尼首都便可以, 唔洗送佢去鄉下目的地, 佢叫我唔洗,

AGENT話印係咁, 佢話菲要, 佢話印無咁煩, 按足例要, 但佢地印做開係咁

子爵府

回覆 tongminnie 的帖子

印姐話內陸果程机要比行李費好贵,我告知去吉隆波同去龍目島係会買同一kg的,不会要工人補錢。我見印姐冇乜雜物,我建議20kg, 30kg十7kg手提。佢竟然問35kg 十7 kg, 好重,工人点拿咁多去机場,我老公話印姐可能係代人運貨

子爵府

up

子爵府

up

子爵府

買了新加坡航空,仲平过asia

水晶宮

csysimon 發表於 19-5-17 15:56
直接同佢傾
唔怕佢黑

咪聽 agent 亂㸃, 不論菲、印, 僱主都要送外傭返回原居地, 不是該國首都, 除非合約上外傭的原居地係首都。

大宅

birdbird 發表於 19-5-19 18:26
咪聽 agent 亂㸃, 不論菲、印, 僱主都要送外傭返回原居地, 不是該國首都, 除非合約上外傭的原居地係首都。 ...

間野淨係做印....

agent都話跟合約一定唔係咁

但個姐姐都話送返佢去首都便可以了

我問姐姐首都同佢家幾遠車程
佢話四個鐘定二個鐘,忘記了

咁我明原因了

首頁

尾頁

跳至