家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

因我對保險完全唔識,所以想收集下意見,我阿媽身體開始差年紀又大,依家想同佢買份保險保障下,佢65歲其實需要買咩?只買醫療住院夠嗎?仲需要咩保障?求請教

禁止訪問

子爵府

自愿医保,其他不一定能买?
心盲最可怕。

禁止訪問

子爵府

JeromePsy 發表於 19-5-17 11:27
有病痛了連自願醫保都會買不到。自願醫保不是神丹妙藥甚麼情況也俾你買!
...

上面没说有严重的病,当然如果健康有严重问题可能自愿医保也不能买。看看无所谓。
心盲最可怕。

禁止訪問

大宅

綜合社會保障援助計劃
免費看醫生
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

JeromePsy 發表於 19-5-17 17:33
自願醫保可投保年齡達80歲,一般醫療保險可投保年齡只能去到70歲左右。兩邊都可以考慮,如果想比較當然揾 ...

佢大約俾咗個plan我,就係醫療住院仲有儲蓄,每月$13xx,我唔知依個年紀適合買咩……
$13xx係咪已經叫平㗎啦?

大宅

ppp123 發表於 19-5-18 08:20
綜合社會保障援助計劃
免費看醫生

只for睇醫生?係咪睇普通診所?thanks

大宅

JeromePsy 發表於 19-5-17 01:36
其實到65歲呢個年紀能夠買到醫療保險已經值得慶幸,好多人到呢個年紀已經周身病痛,已經冇辦法買到保險。
...

人壽你覺得係咪唔需要?我覺得醫療住院就一定要買,上次佢唔舒服,排急証等咗成13個鐘先睇到,搞到我好內疚,自己無能力俾佢去私家醫院睇,要佢咁辛苦……為咗睇個醫生……
所以依家同佢買份保險,等佢咩都有保障下

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bebeching 發表於 19-5-17 00:41
因我對保險完全唔識,所以想收集下意見,我阿媽身體開始差年紀又大,依家想同佢買份保險保障下,佢65歲其實 ...

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

以下是我經驗........

家人有急病,真係唔好送入私家醫院~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20520201

急症室,中秋節晚上無有人~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20506265
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

JeromePsy 發表於 19-5-19 04:58
綜合社會保障援助計劃姐係綜援。。。
佢意思係叫你申請綜援?我唔知點解佢咁講
...

政府全包...可以免費看專科
3年上公屋...
如想讀下書..包學費..上下港大Fine Art..

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

bebeching 發表於 19-5-17 00:41
因我對保險完全唔識,所以想收集下意見,我阿媽身體開始差年紀又大,依家想同佢買份保險保障下,佢65歲其實 ...

保險只是其中一個工具分散健康風險,但是無可否認保險更適合年輕健康的人群。年紀大或者身體狀況多的人買保險,保障槓桿就很少了。

相比之下,每年帶媽媽去體檢可能更加實際,成本更加低廉。畢竟病向淺中醫,及早發現及早治療,不用拖到很嚴重再就醫,也算是可以省下不少醫療費用。

你自己倒是可以趁著年輕健康買好保險,保障終身。

大宅

JeromePsy 發表於 19-5-19 05:04
見你咁講,你嘅經濟能力未必可以負擔到佢嘅高端醫療?但係就算普通醫療甚至乎自願醫保都係絕對要買。人壽 ...

我都未問清楚agent,因佢暫時未係香港
我其實想份保險可以做到睇私家有得claim,住院有得claim, 年年可以驗下身,儲蓄就諗緊需唔需要,因如果有一日佢唔再係我身邊時,要用一筆錢,咁有筆錢一定會好好多
所以我係咪買醫療,住院, 危疾,要儲蓄就加埋人壽?

大宅

JeromePsy 發表於 19-5-19 04:58
綜合社會保障援助計劃姐係綜援。。。
佢意思係叫你申請綜援?我唔知點解佢咁講
...

大宅

ppp123 發表於 19-5-19 09:31
政府全包...可以免費看專科
3年上公屋...
如想讀下書..包學費..上下港大Fine Art..

我又唔係無經濟能力,點解要去拎綜緩

男爵府

如果已經65歲,最緊要都係買份醫療住院。只要伯母未做過手術,一般都應該買到,尤其自願醫保,可保到80。市面嘅自願醫保已有很多不同保障,視乎你需要。個人認為,已經65歲,都不用買儲蓄保,如果有啲唔急用嘅錢,可以考慮中人壽有隻儲蓄計劃,保證5.5厘。

首頁

尾頁

跳至