夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小小經理_tk 發表於 19-5-17 18:24

我想劃清界缐搬出去住 不過要面對好多問題又係煩

如果真係想冷靜一下,可唔可以搬返你父母家?
搬出去其他地方,下一步就會離婚。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

cedarcone 發表於 19-5-17 08:18
冰山一角家庭小品,
婚姻要包容和忍讓,
惟太太口水多浪花,
你呢六句..............用於現今香港環境都得

複式洋房

回覆 soso1227 的帖子

如果一個人死心無需作弄另一半 只會增加仇恨同絕望 離婚都係一個答案就算唔捨得都要面對 總好過現在停滯不前

伯爵府

2024年龍年勳章

小小經理_tk 發表於 19-6-12 16:36
回覆 soso1227 的帖子

如果一個人死心無需作弄另一半 只會增加仇恨同絕望 離婚都係一個答案就算唔捨得都要 ...

同佢見婚姻輔導,如無進展,離婚都係出路。

複式洋房

回覆 RAY媽 的帖子

已安排 可能好快有答案

大宅

我成日認真又講,講笑又甘趕我老公走,不過佢無走過

複式洋房

回覆 jeffkafung 的帖子

你地兩公婆都好有默契 。。讚

侯爵府

Yusum 發表於 19-5-17 08:50
我個人覺得唔係真心話!女人嬲起上嚟講野都係口不對心!

唔係好認同,我好少會嬲到亂講野,基本上我講得出口都真心係咁諗

洋房

唔一定

男爵府

小小經理_tk 發表於 19-5-17 02:27
當一個女人叫個男人走左唔好返 係咪真心話?

女人叫未必係真心,可以是氣話
男人叫就會難講d

大宅

發晦氣

複式洋房

咁佢講咩可能唔係重點 應該係我真係走左返阿媽屋企瞓左半日 (當時康復期身體要休息) 所以果晚返屋企為餐飯被開波

瑪瑙宮

skybiebie 發表於 19-6-13 01:43
唔係好認同,我好少會嬲到亂講野,基本上我講得出口都真心係咁諗

我都係, 我叫得佢走就係真, 我話得離婚亦都係真.

我都知有 d 人係口是心非, 我个仔女朋友就係尼種. 拍拖初時个男人會就你, 結左婚就唔同喇.

珍珠宮

小小經理_tk 發表於 19-5-17 13:46
回覆 bobo88hk 的帖子

我試過N次同佢講投晒降 比小小貼士估下咩事

我閨蜜又係對話愛佢既男人咁既要求。她好惡咁同我講佢男人:「唔使我講,唔使我同佢溝通,佢應該知道我想佢點做。佢有心就會做到。」
我心唸,怪唔之得妳靚女,但總冇男人肯長長久久咁留響妳身邊啦,而家就來50歲,都係來咁搞兩性關係既。不過當時她一心要煮死佢男人,我都要等下時機先同佢講。不過都幾難,因為個男人又唔係有本身,搵到好多錢,好似你咁有工人畀佢使果能力。
我先生既前妻又係興咁玩我先生嫁。最興冷戰。搞到我先生好討厭。好在我先生算係懂睇人眉頭眼額,唔鍾意咁被對待,但都可以TUM到人地而避免左好多地雷。佢同人分享佢同佢前妻相處,好似行係個地雷陣咁,唔知幾時會踩到地雷。但同我一齊就好舒服,冇壓力,因為我教會佢放膽同我溝通,我亦好會同佢溝通。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

回覆 858D 的帖子

完全感受你先生以前嘅滋味 日日戰地游走 講句說話都要稔清楚 有咩風吹草動好收制 唔收就核災難牽涉埋長輩 返工又打仗返屋企就打冷戰 唔走開真係冇氣抖

侯爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-14 09:33
我都係, 我叫得佢走就係真, 我話得離婚亦都係真.

我都知有 d 人係口是心非, 我个仔女朋友就係尼種. 拍 ...

係,所以我都唔係好認同個d 嬲就亂講野嘅人,大人黎,講野要付責任,轉頭講完又sorry 又話唔係咁意思。。。其實好唔得人鐘意

大宅

回覆樓主:

係唔係你老婆一個人要教兩個小朋友有壓力,需然唔需要做家務,但教小朋友都好炆,你平時有無幫手照顧小朋友。

珍珠宮

skybiebie 發表於 19-6-14 11:41
係,所以我都唔係好認同個d 嬲就亂講野嘅人,大人黎,講野要付責任,轉頭講完又sorry 又話唔係咁意思。。 ...

有D 連 sorry 都唔講。好似我先生既前妻咁,以離婚來要脅人地來屈就她自己。
咁既思維:唔照我認為對既意思做吖嘛?!我咪好冇尊嚴?!離婚囉!
睇下你冇左我過唔過得去。我就係食得住你唔會同我離婚。
到對方真係講離婚時,佢又唔當真喔。仲要話:「我地第時退休響邊樹買屋過退休生活吖。
我先生話:「你可以自己買來過啦。到時我地已經離左婚,唔使預我份。
人地講到咁,她先至當真,跟住仲要「大人」 dare him 叫人立即辦離婚手續。
由講離婚到真係離婚紙都有。人都搬左出來,逢過年過節都應邀翻去食。問我先生搬左出去既生活過得如何? 我先生即刻趁機回:「過得好好多,冇壓力,人都開心好多,憂鬱症都消失左,唔使再食藥。」
咁個前妻都唔明白自己衰左響邊。仲打電話來要求復合。
我咪同我先生講:「佢夾得你咁緊,你咪翻去同佢復合囉。」
我先生話:「唔翻,為左一樣好處,損失曬其他好多好處 而翻去,唔值得。」

我先生份人又係容易被靚女食住既,因為佢冇伴過唔到活嘛。離婚紙出左果時,佢前妻問佢會唔會再搵伴侶。佢唔使唸就回:「我一定會,因為我奈唔到孤獨過活。」

邊個叫佢奈唔住孤獨,當時咪發雞盲娶著個同佢咁難相處既前妻囉。錯配。人地前妻配上第二個可以好好嫁。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ysy_bonnie 發表於 19-6-15 02:53
係唔係你老婆一個人要教兩個小朋友有壓力,需然唔需要做家務,但教小朋友都好炆,你平時有無幫手照顧小朋友 ...

真係有可能。她既能力唔夠她自己使用。但可惜她揀既老公能力亦唔夠她使用,獨自一人教小朋友都教到情緒平衡唔到,要老公幫手照顧,但事實老公又能力唔夠來照顧小朋友喔。咪死局?!
若果樓主幫手照顧就會精神病,情緒病乜都發喇,跟住會影響埋他搵錢能力,結果連工人都請唔起,到時樓主老婆仲比而家捱得更辛苦,仲更加情緒平衡唔到。
樓主老婆無 有D女人咁好命,揀到個可以搵錢養起頭加,有工人使,又有能力幫手照顧小朋友既爸爸。呢D叫「把把刀都利」既精英能人。已經罕有,出面搵唔翻幾多個又會揀自己做老婆既男人。
樓主老婆唯有認命,唔好再處處要以 "passive aggressive" 既手段來要老公做佢所不能辦既事。
或者樓主老婆去上 D "angry management" class 來學習改進平衡自己情緒既技能。

男爵府

樓望最後點? 我都經歷緊有啲近似嘅事

首頁

尾頁

跳至