想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次係BK留言關於發生係我同我先生既真實故事。
好希望呢個POST能夠幫到依家正處於我地三年前面對過既困難。

早於15年,我同我先生都準備想要小朋友。經過一年既努力,
用哂所有紅D,CB去捉住黃金時間。最後都係失敗而回。
眼見身邊D朋友仔陸陸續續都成功地懷上左,到最後都不得不屈服16年既5月要去睇不孕科。
本身我未嫁比我先生前,因為工作壓力,好多時都會有經痛。有時係痛到要死個種
但自此,我移民黎美國前,係香港都係睇開一位係屯門執業既姓盧中醫師。
因為自己知自己事,所以我一直都好聽話食中藥調理。
而睇左差唔多一年,我既月經變得幾準,同埋再無經痛。

我同我先生係美國睇不孕科時,我做哂所有檢查包括驗血同照子宮內膜。
一切正常。主診醫生話我比同齡既女人既身體狀況都要好。
但當我先生份驗血報告一出,先發現佢既FSH升到26點幾,
而最可怕既消息係佢既精液報告係完全搵唔到一條精子。
本身我先生工作壓力幾大,成日要用腦。本身又少好運動
亦因為係竹升仔,完全唔信中醫養生一套。無時無刻都係飲冰水既人
醫生前後安排左三次驗精安排。當做左第二次驗精後仍然係一條都無。
再加上FSH太高既關係,醫生認為我先生失去左造精能力
不育科醫生就將我先生轉介到泌尿科,準備排期做睪丸活檢手術。
嘗試搜索式咁搵精子再做IVF。搏一個希望

其實當第一次驗精報告出左,我就同我先生立即飛返香港搵一直follow我既盧醫師
盧醫師聽完我地情況同睇哂我地既荷爾蒙指數之後
佢話情況有D嚴峻,但仍然可以一試
最主要佢把脈後覺得我先生腎元未話去到無得救。
但因為我話先生工作壓力十分大,壓力會令到FSH上升,
同女人一樣
FSH越高,証明睪丸調精能力越低
第一件事係要先將佢整個人放鬆
而我先生因為工作壓力問題,好多時都有便秘問題,
所以醫師亦都幫佢清理身體積積埋埋既廢物。
如事者,我先生就由16年九月開始用中藥調理。

最不可思議既係泌尿科醫生同我地講
係美國實在太多人要做睪丸活檢手術
所以佢將手術安排到17年既8月中
而我一向好阿Q精神
我覺得有差唔多一年既時間去準備呢個手術係好事
主要係即使即刻可以做活檢,都未必百份百搵到精子
所以用一年時間去調理身體未嘗係壞事

因為中藥幫助下,我先生上廁所習慣好左好多
肚入面積聚已久既廢物真係排左唔少
呢五個月,佢減左差唔多有十磅。(我先生本身5尺10, 未調理前180幾磅)

如是者,過左5個月。17年2月某一日,
因緣際會下我鄰居邀請我去聽一位
來自台灣旅居美國既自然醫學營養治療師 (賴宇凡老師)舉行既飲食講座
整個講坐圍繞住血糖震蕩跟身體發炎既關係
賴老師經常提到好既油脂同蛋白質係修復身體同製造荷爾蒙既材料

聽完成個講座,我突然間意識到「身體發炎」有可能亦係令到問題既其中一個原因
因為有時候,洗衫時會發現先生既底底會有D血絲既痕跡
而因為賴老師,我地兩公婆跟隨左《根治飲食》
我地既飲食習慣遺史無前例咁進一個大癲倒
簡單一D《根治飲食》就係40%蛋白質同好油,40%蔬菜同不多於20%既澱粉質
跟住呢個比例,我先生日日大魚大肉
我先生就由170幾磅好輕鬆就減到145磅。
而且賴老師經常提到好既油脂同蛋白質係身體自我修復同製造荷爾蒙既材料
而因為美國呢邊,我同先生亦都好容易奉行呢個飲食理念

又如事者又過幾個月,直到17年既七月中
我叫我先生做手術前做埋醫生安排既第三次驗精
原先我先生都諗住放棄做呢個TEST,把心一橫等做手術
最後都係乖乖聽老婆話
點知,當日既下晝收到醫生電話
Laboratory係樣本搵到6條精子。
醫生証明我先生有返造精能力。
直接將我交返去返IVF部門,盡快進行IVF 手術。
我地兩公婆聽完電話後,真係開心到大叫。
因為我地都知睪丸活檢手術唔係百份百保証搵到。
而搵到亦未必夠強壯去走一系列既IVF挑戰。

我同我先生好感思找到對既人去幫助我地面對同解決左呢個非常棘手既問題。
我相信我地管用既方法未必適合每對依家經歷既同一個問題既夫婦。
希望我呢個少少既分享能夠幫到有緣既人。:)
亦希望可以比到一D正能量比現時經歷緊同一困難既大家。

祝福大家。:)

大宅

littletangerine 發表於 19-5-17 07:58
好希望呢個POST能夠幫到依家正處於我地三年前面對過既困 ...

根治飲食,好好分享,希望你快些成功!

複式洋房

littletangerine 發表於 19-5-17 07:58
好希望呢個POST能夠幫到依家正處於我地三年前面對過既困 ...

恭喜你們 請問你老公睇中醫睇左幾耐

別墅

回覆 rodona333 的帖子

謝謝你呀!

別墅

bubu8995 發表於 19-5-17 09:11
恭喜你們 請問你老公睇中醫睇左幾耐

我地從無至發現有返精子,前後食左10 個月中藥。

複式洋房

littletangerine 發表於 19-5-17 09:35

你看到PM 嗎

複式洋房

littletangerine 發表於 19-5-17 09:35

盧醫生 我老公有佢都有講 有個cAse 是美國反來看中醫 FSH 值都是高 請問是否每一天都要飲中藥

別墅

bubu8995 發表於 19-5-17 09:40
盧醫生 我老公有佢都有講 有個cAse 是美國反來看中醫 FSH 值都是高 請問是否每一天都要飲中藥
...

我先生係日日都飲藥,無偷懶過架。

大宅

根治飲食
睇落咁似生酮咁嘅?

我係多囊,季經,
食咗9個月生酮,減咗40磅,
依家經期regular返,
抽血驗嘅性激素回復正常。

所以飲食真係好重要,係最直接影響到hormones。

別墅

xanexane 發表於 19-5-17 09:53
根治飲食
睇落咁似生酮咁嘅?
其實兩種飲食係好似,但根治飲食對澱粉質份量包容性大啲。
我食左根治飲食之後,FSH 由10 降到6.1。

大宅

回覆 littletangerine 的帖子

等我都研究吓"根治飲食",有時生酮真係太嚴格。。。

我都等緊年尾做ivf,
依家同c6一齊調理緊,佢精子都唔合格。

別墅

xanexane 發表於 19-5-17 11:19
回覆 littletangerine 的帖子

等我都研究吓"根治飲食",有時生酮真係太嚴格。。。

生酮係有啲苛克。長遠的話,根治飲食持久性係會容易好多呢!祝你IVF 一切順利呀!

別墅

樓主,好想知最後幾時有左bb,祝福你地

複式洋房

好勵志同埋長知識,第一次聽根治飲食,多謝你分享,預祝你成功

大宅

可分享中醫資料嗎?我c6無精,做左取精手術都係無精.., 係咪無得救?

別墅

Loonon 發表於 19-5-17 13:56
樓主,好想知最後幾時有左bb,祝福你地

我岩岩放左雪胎,等緊結果 :)

別墅

chelseywong 發表於 19-5-17 23:53
可分享中醫資料嗎?我c6無精,做左取精手術都係無精.., 係咪無得救?

Very sorry to hear that..我將盧醫師既info你丫! 希望佢幫到你!

其實當初我地係對手術抱有猶豫既態度。

我地將手術視為最後一著,亦因爲陰差陽錯,我地有一年時間去用中藥調理,希望就算最壞情況需要開刀,

都可以加大搵到精子既機率。

而且,雖然網上有案例開刀取精再做IVF可以成功有BB,但始終精子透過手術得到既,健康同活躍度又成疑。

我由18 年1月,5 月同19 年1月,一共做左三次IVF。頭兩次胚胎發育都唔理想,醫生認為係精子品質都係差啲。

自舊年5月,我地兩公婆日日再去健步。再加上中藥同飲食整整再加強精子質素

直至今年1月既IVF 可以做到5 個day 5 囊胚。

我同先生都應為就算當年真係要開刀搵到精子,呢啲精子既質素都未必成功造到健康胚胎。

希望我既分享幫到你!

別墅

好勵志呀!祝你成功!我最近都聽好多資料講澱粉質/糖粉會令身體容易變成發炎體質,會影響好多野~所以我都想硏究下飲食希望我老公都可以配合~謝謝分享

別墅

manman088 發表於 19-5-19 19:20
好勵志呀!祝你成功!我最近都聽好多資料講澱粉質/糖粉會令身體容易變成發炎體質,會影響好多野~所以我都 ...

謝謝你!
我無記錯誠品有賣賴宇凡老師既書。你可以由「要瘦就瘦,要健康就健康」呢本書開始!

洋房

可以分享你的中醫資料給我嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊