自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Kinkikuk 發表於 19-5-17 09:00
咁你又啱嘅,但現實係咪會唔回應呢?

要咁argue嘅,咁現實係咪每一個人一定回應?

瑪瑙宮

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:28
話說尋晚我睇電視做一個閤家比賽節目,有條奧數題,個問題係:有一間公司,每個員工返到去都會叫早晨,所有 ...

7C2=7!/2!(7-2)!=7*6/2=21

珍珠宮

oneone11 發表於 19-5-17 09:06
我自己咁理解
前提:每個員工返到去都會叫早晨第1個到嘅員工叫1次早晨(1句早晨)
第2個到嘅員工叫1次早晨,然 ...

第一個返到,同邊個叫早晨?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Kinkikuk 發表於 19-5-17 09:04
多謝你,我意思就係咁,所以我嘅題目係奧數與現實生活

係呀,阿仔的奧數由我教,我對奧數有一定的了解。

如果題目有講多些rules 或restrictions, 7係啱,否則的話,呢個答案係教壞細路仔,或教壞觀眾,人地同你講早晨,你唔應,係好冇禮。

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我理解係如果我是最後1個,我只叫1聲早晨,其他6人再回我1聲早晨,而唔係我續個叫

利申:唔識奧數

複式洋房

終極熊貓 發表於 19-5-17 09:06
要咁argue嘅,咁現實係咪每一個人一定回應?

咁又唔一定嘅,全部人唔叫都得嘅

珍珠宮

回覆樓主:

大家都好努力解題,我自愧不如。
離題一下,我見到這種題目,會自動放棄。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

複式洋房

nganc9 發表於 19-5-17 09:09
我理解係如果我是最後1個,我只叫1聲早晨,其他6人再回我1聲早晨,而唔係我續個叫

利申:唔識奧數

你依個都好啱喎

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

貓頭雀 發表於 19-5-17 09:10
大家都好努力解題,我自愧不如。
離題一下,我見到這種題目,會自動放棄。 ...

X2 我明樓主講咩,但要我自己去諗我一定拆解唔到點解

子爵府

回覆 aliensss2008 的帖子

對了,這些不是考數學題,是考IQ題。因為好題要將假設講了先,否則應答資料不足以作答。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

thankyou201020 發表於 19-5-17 09:14

對了,這些不是考數學題,是考IQ題。因為好題要將假設講了先,否則應答資料不足 ...

Exactly!

複式洋房

tumpling 發表於 19-5-17 08:57
建議你上網重溫一次
將原本條題目cap出來

搵到條題目

複式洋房

thankyou201020 發表於 19-5-17 09:14

對了,這些不是考數學題,是考IQ題。因為好題要將假設講了先,否則應答資料不足 ...

原來係IQ題

男爵府

其實呢係題目出題唔夠嚴謹,冇講明要唔要回應,係同多人打招呼定逐個打招呼如果答案係7嘅話,前提就要逐個講早晨同埋唔計回應早晨,
0+1+2+3+4+5+6=21
咁就計到7個人

珍珠宮

樓主/個節目應該講漏咗條題目某啲規則,如果出題清楚,真係好快會答到七。

男爵府

題目有講每個員工返到去都會叫早晨

如果第1個到嘅員工冇叫早晨,咁就違反題意

男爵府

重覆

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:59
我明你講咩,但依個係單方面叫人,正常嚟講,第一個叫6個人早晨,第二個入嚟唔會只叫另外5個,第一個都會 ...

只可以話出得吾好,令人有其他聯想,佢加多句不計回應,咁會唔會好d?

奧數講推理,跟已有資料去推算,吾係估題目無比既野,題目都無講同事有無回應,但你就假設左所有人都回答。

男爵府

回覆 Kinkikuk 的帖子

如果同現實掛勾就會無答案啦, 現實有人叫早晨有人唔回應, 有人見你唔回應, 會再叫多次早晨, 想你有回應..
咁有D人又會揀放棄..叫完早晨唔理你回不回應就走左

唔好話奧數與現實唔掛勾, 我地讀左咁多年SIN COS TAN, 我都想知數學同現實生活有咩關係

有超過一半讀過呢D數既人, 呢世都唔會再用呢D formula..

複式洋房

0q.cathy 發表於 19-5-17 09:33
只可以話出得吾好,令人有其他聯想,佢加多句不計回應,咁會唔會好d?

奧數講推理,跟已有資料去推算,吾 ...

你都講得啱,同埋我唔應該假設所有人都回應,因為現實生活唔係個個都會叫早晨

首頁

尾頁

跳至