自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

話說尋晚我睇電視做一個閤家比賽節目,有條奧數題,個問題係:有一間公司,每個員工返到去都會叫早晨,所有員工加埋哂總共叫咗21次早晨,咁究竟依間公司有幾多個員工?
我計極都計唔到時,佢講個答案係7...我都諗究竟點解?
首先,正常嚟講,員工A叫早晨,其他人應該都會回應佢叫早晨,所以就算幾多人,單數定雙數嘅人數,個答案一定係雙數
佢所謂嘅奧數,以佢個答案7為例,即係依間公司嘅人第一個會同另外6個叫早晨,第二個會同另外5個叫早晨...到最後一個就唔需要叫任何一個早晨,就會聽到21次早晨啦

複式洋房

2019勳章

最悲哀嘅係,d小朋友好快答到係7,仲要有個話自己係校隊比賽,數,計得多係令人轉數快d,但宜家就讀懵哂,仲要講話請咗幾個老師在場
而3個爸爸中,有一個唔識答,反而我覺得佢先係最正常

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

一〉有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊! 二〉好討厭"打招呼"尼個動作會令人超級討厭你~

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:29
最悲哀嘅係,d小朋友好快答到係7,仲要有個話自己係校隊比賽,數,計得多係令人轉數快d,但宜家就讀懵哂,仲 ...

有幾悲哀?。。。

複式洋房

2019勳章

終極熊貓 發表於 19-5-17 08:35
有幾悲哀?。。。

D小朋友以為自己啱,俾人教錯哂d理論,仲唔悲哀?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:28
話說尋晚我睇電視做一個閤家比賽節目,有條奧數題,個問題係:有一間公司,每個員工返到去都會叫早晨,所有 ...

節目名是什麼?

侯爵府

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:28
話說尋晚我睇電視做一個閤家比賽節目,有條奧數題,個問題係:有一間公司,每個員工返到去都會叫早晨,所有 ...

我仲悲哀,完全唔明你講咩

angiecarl    發表於 19-5-17 16:12
Msolivialeung    發表於 19-5-17 10:14

侯爵府

呢個係問如果每一個人同每一個人都講一次早晨,究竟講幾多次。無錯,亦唔可悲。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:39

佢答7人,應該冇錯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

2019勳章

blythe_baby 發表於 19-5-17 08:46
佢答7人,應該冇錯

我明你講咩,A同B講咗一聲早晨,但B都應該要講聲早晨,如果用你個答案嚟計,只會單一方面講,而對方唔回應佢嘅

侯爵府

現實生活中,7隊足球隊打聯賽爭標,每一隊要同每一隊打一次,咁總共要打幾多場?

題目無錯,答案無錯。奧數鍾意玩都有樂趣,唔鍾意唔學亦唔影響成績,無所謂。

公爵府

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:39

首先,我諗你理解下咩叫奧數先~
係有佢嘅意義~

另外,從你文字描述個問題
每個同事返到去會叫早晨
(無講已返到嘅同事會回應早晨)
咁第一個返到,無人,0早晨
第二個返到,見到1人,1早晨
。。。
第七個返到,見到6人,6早晨

所以共0+1+2+3⋯⋯+6=21聲早晨

我唔知我嘅理解係咪同答案一樣
但我就係咁推岀黎

複式洋房

2019勳章

blythe_baby 發表於 19-5-17 08:40
節目名是什麼?

闔家學術常識問答比賽

公爵府

Kinkikuk 發表於 19-5-17 08:49
我明你講咩,A同B講咗一聲早晨,但B都應該要講聲早晨,如果用你個答案嚟計,只會單一方面講,而對方唔回應 ...

但問題無提及會回應呀

男爵府

建議你上網重溫一次
將原本條題目cap出來

複式洋房

2019勳章

終極熊貓 發表於 19-5-17 08:50
首先,我諗你理解下咩叫奧數先~
係有佢嘅意義~

我明你講咩,但依個係單方面叫人,正常嚟講,第一個叫6個人早晨,第二個入嚟唔會只叫另外5個,第一個都會叫佢早晨,咁即係第二個都會叫6個人早晨...到最後果個都係會叫6個人早晨而絕非唔叫,咁答案會唔會係42?
我明白奧數嘅意義,但依條問題係咪出得唔係咁好?

複式洋房

2019勳章

aliensss2008 發表於 19-5-17 08:52
但問題無提及會回應呀

咁你又啱嘅,但現實係咪會唔回應呢?

子爵府

HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我明樓主講乜,題目冇講會回應,亦冇講明唔會回應,by commen sense,即係日常生活睇,答案7又真係幾奇怪。

複式洋房

2019勳章

sunnymama2 發表於 19-5-17 09:01
我明樓主講乜,題目冇講會回應,亦冇講明唔會回應,by commen sense,即係日常生活睇,答案7又真係幾奇怪。
...

多謝你,我意思就係咁,所以我嘅題目係奧數與現實生活

男爵府

2019新春慶豚圓

我自己咁理解
前提:每個員工返到去都會叫早晨第1個到嘅員工叫1次早晨(1句早晨)
第2個到嘅員工叫1次早晨,然後第1個員工回佢(加埋2句早晨)
第3個到嘅員工叫1次早晨,然後先到嗰2個員工回佢(加埋3句早晨)
第4個到嘅員工叫1次早晨,然後先到嗰3個員工回佢(加埋4句早晨)
第5個到嘅員工叫1次早晨,然後先到嗰4個員工回佢(加埋5句早晨)
第6個到嘅員工叫1次早晨,然後先到嗰5個員工回佢(加埋6句早晨)
1+2+3+4+5+6=21
我嘅答案係6個人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊