自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

子女幼稚園到小學,無同任何一個人地父母熟,唔好話say hi say bye, 真係連見都見得一兩次,大部分時間都係我老公出現,我唔會出現。。任何家長GP我都唔會加入。。

因為我好驚女人,我曾經俾個完全唔熟既家長,當街當巷同我講,話我為子女簡錯學校,呢樣果樣,長江黃河,如何如何。。我心諗你邊位?你只係我子女既同學家長,你了解我子女幾多?我要同你交代我選擇?傻嫁?唔係因為有熟人係度,我真係問候左佢。。。

子女,其實都可以處理好學校既野,唔需要話要有家長GP..我唔會套人料,人地亦無可能接觸到我,咁樣少是非,少麻煩,少比較。。。最好既做法。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Jakmm 發表於 19-5-17 09:01
話說小朋友班裡尼學期來左個插班生女仔,同我小朋友一起坐,後面發現佢地係住係我地樓上,如果尼D情況咁通 ...

唔出奇吖!住我同層隔離(真係L型嘅隔離)有個女孩係同我仔同一學校,雖然唔同級,但每次出門撞見或同一時間打開門準備出門口,佢父母好似見到鬼咁,即刻關門避開我哋,一係專登唔同我哋一部lift,搞到我哋好似生人勿近咁~

珍珠宮

話說小朋友班裡尼學期來左個插班生女仔,同我小朋友一起坐,後面發現佢地係住係我地樓上,如果尼D情況咁通 ...

小朋友fd唔代表家長/家族都要fd既

男爵府

回覆 lazywife 的帖子

聽落都啱既多人就多是非

男爵府

happymama11 發表於 19-5-18 18:23

唔出奇吖!住我同層隔離(真係L型嘅隔離)有個女孩係同我 ...

真係咩人都有...
😄

大宅

回覆樓主:

我細個時有個同學仔係插班生,佢係因為屋企有家暴,家庭環境很差,又唔想俾人知,所以個媽媽同個同學仔都收埋自己,避開d人

所以個媽媽有咁既反應,可能有原因

水晶宮

Jakmm 發表於 19-5-17 10:46
無批判佢,只不過少少奇怪大家討論嚇姐

其實唔駛奇怪,你所講嘅媽媽嘅性格,同我一樣,我都唔主動同家長social,但好佢小小, 我有早晨、bye bye呢2句!同埋如果家長主動同我講野,我都會有回應,但話題好快終結!

水晶宮

抺茶雪糕 發表於 19-5-17 11:27
我都識個媽咪非常怕羞,見到其他家長會自己企埋一邊亦唔會主動同人打招呼講嘢,其實佢個人性格係咁真係無 ...

講緊我
我參加阿囡學校嘅活動,好多媽媽都一堆堆咁傾計,我自己企埋一邊!

公爵府

happymama11 發表於 19-5-18 18:23

唔出奇吖!住我同層隔離(真係L型嘅隔離)有個女孩係同我 ...

講緊我我同你鄰居行為一樣,有次我專登搭第二部lift避開鄰居,點知比佢發覺,我幾咁尷尬呀!聽到聲知道有鄰居等lift我會等佢入咗lift我先出門口

伯爵府

我可能就係你眼中嘅奇人
不過我唔會連招呼都唔
但我打完招呼就會完
唔係太想同人social

侯爵府

回覆樓主:

會唔會屋企有問題先轉校? 所以對同學仔保持距離,唔想你地知咁多私隱?

子爵府

親子王國15週年勳章

社交障礙或其他因素,無咩奇怪。

子爵府

虎到金來勳章

唔係人人都鍾意 soso 埋堆。

子爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-5-19 01:30
講緊我我同你鄰居行為一樣,有次我專登搭第二部lift避開鄰居,點知比佢發覺,我幾咁尷尬呀!聽到 ...

我都會

Mnbvcxdsa    發表於 19-5-19 13:08

男爵府

mama01 發表於 19-5-17 09:34
我從來都唔同隔離屋傾計架噃,點頭都會,管理員更加無野講,至怕佢地八八掛掛。
返工已經要應酬,放工我唔 ...

me too

珍珠宮

畀面勳章

我都唔中意同鄰居或同學仔家長太熟,但會hi & bye,一齊搭lift,講下天氣,講下小朋友唔覺唔覺咁大個。。。好平常,只是一齊搭lift唔好咁冷場。。。

男爵府

Mnbvcxdsa 發表於 19-5-19 01:30
講緊我我同你鄰居行為一樣,有次我專登搭第二部lift避開鄰居,點知比佢發覺,我幾咁尷尬呀!聽到 ...

點解?係因為唔知傾咩嗎

Mnbvcxdsa    發表於 19-5-19 14:27

男爵府

維仔媽媽 發表於 19-5-19 11:43
我都唔中意同鄰居或同學仔家長太熟,但會hi & bye,一齊搭lift,講下天氣,講下小朋友唔覺唔覺咁大個。。。 ...

太熱情既都幾麻煩,其實簡單打聲招呼就算

伯爵府

好難講喎。或者人哋係做間諜、臥底,又或者係殺咗人,屋企藏屍,又或者係人哋收埋嘅二奶,佢知個大婆係你best friend 但你唔知呢! 哈哈,唔熟咪由佢囉,無謂深究。

男爵府

回覆 yiqiyihui 的帖子

😄啱

首頁

尾頁

跳至