0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

chocofds 發表於 19-5-18 05:12
你地個個都好勁,我坐月暫時叫坐月餐。完左都要自己煮飯。先買菜後買瓜好提議。人奶2個鐘要食好困身。我沖 ...

只要摸熟BB時間表,要洗衫晾衫打掃出街買餸好易,同埋半歲前行開行埋,BB唔會扭計,之後就要用個圍欄圍住bb,去廁所都嘈一餐,煮個飯都喊 完全係離不開佢,所以煮d咩餸都係學問,最好趁bb訓左準備配料切好醃好 ,到時落鑊炒兩炒一鑊熟, 要佢習慣你喺廚房煮飯而唔爆喊真心難, 我屋企好細開放式廚房bb喺圍欄已經望到我,佢都唔制, 要幾個月時間適應媽媽唔係離開佢,係行開幾分鐘姐~到時你就明
沖涼真係趁老公番屋企先做到

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我做左10個月,不過我淨照顧bb
家務同洗奶樽都係老公做
以前會煮飯,依家都唔會煮飯,日日係街食就算

大宅

renay 發表於 19-5-18 13:40
我都係趁bb瞓咗或自己食野嘅時候上下網,但有時就得佢黎自己食野都唔定時

你bb幾大?

好多時自己都未食就餵咗佢先。自己求期食就算。以前做女果陣,瞓到晏一晏先起身,直接skip咗早餐,只食lunch或tea就算。而家唔得,點都要起身餵咗奶或糊先⋯做咗人阿媽之後,除非屋企有工人,否則真係唔使旨意日瞓10小時⋯

別墅

2019新春慶豚圓

babyfung61 發表於 19-5-18 15:30
好多時自己都未食就餵咗佢先。自己求期食就算。以前做女果陣,瞓到晏一晏先起身,直接skip咗早餐,只食lun ...

非常認同!我以前都係咁,晏一晏起身,食支煙先,再睇下食乜,自從有咗就戒咗煙,聞到煙味都驚影響個b,有時我連牙都未刷眼瞓到死都餵咗佢先,驚死一個刷牙時間都會餓壞佢

別墅

2019新春慶豚圓

Daisywong313 發表於 19-5-18 14:34
我做左10個月,不過我淨照顧bb
家務同洗奶樽都係老公做
以前會煮飯,依家都唔會煮飯,日日係街食就算

我都懶咗唔想煮飯,但又唔得,因為餵人奶,多數求其煮,週末先偷懶中午叫外賣

你老公都好幫到手,讚!

大宅

回覆樓主:

FTM 4個月
初頭辛苦少少因爲仲細會喊
而家大個左定左喊少左
唔覺得辛苦
每朝起身埋身餵奶bb再瞓返
我再瞓多陣親bb未醒
我會吸塵抹地泵奶食早餐洗奶樽清潔圍欄playmat洗衫涼衫
Fu mask 做完bb 就醒左
就換片餵奶食完之後已經中午我會帶佢去圖書館有心情就去超市買送/買午餐
去完返來休息一小時又餵奶
如買左送就會預備一下,有時會煲埋湯
無心情果日就等老公返來食外賣算
一日5餐奶我餵曬 ,我老公就幫手洗碗同收衫摺衫
聽落生活好悶但可以每日望住bb成長
佢又笑得好開心
我覺得湊得唔辛苦(暫時)之後未知

別墅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-5-18 13:41
只要摸熟BB時間表,要洗衫晾衫打掃出街買餸好易,同埋半歲前行開行埋,BB唔會扭計,之後就要用個圍欄圍住b ...

我而家已麻麻地整到餸,佢唔瞓就扭,搞搞下都係到我老公收工番黎先整到黎煮飯

如果之後仲扭偈,唔通要孭住佢入廚房

大宅

Ftm 堅忙 可以係忙到不停手 慘過返工 自己心態調節得唔好 好易有抑鬱

別墅

2019新春慶豚圓

hkhkl 發表於 19-5-18 08:54
因為bb由2個月開始超級認人,除左我2公婆,其他人摸下都喊,所以我每日都有揹佢落街行一陣,24hrs on call ...

你會整咩副食?係咪要餐餐都要唔同?

別墅

2019新春慶豚圓

chocofds 發表於 19-5-18 05:12
你地個個都好勁,我坐月暫時叫坐月餐。完左都要自己煮飯。先買菜後買瓜好提議。人奶2個鐘要食好困身。我沖 ...

人奶困身但如果埋身就好方便,沖涼要等老公番黎睇住bb先沖到

別墅

2019新春慶豚圓

kissapplegirl 發表於 19-5-18 02:54
未講完,可以用hktvmall訂d重野大件野囉,但我未試過呀
平時屋企煮麵食,所以唔洗點出街,到bb1歲 ...

你好堅

別墅

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-19 00:01
你會整咩副食?係咪要餐餐都要唔同?

整瓜菜蓉多,因為岩岩開始加固,每樣野都食左3日先轉

別墅

2019新春慶豚圓

efren 發表於 19-5-18 23:55
FTM 4個月
初頭辛苦少少因爲仲細會喊
而家大個左定左喊少左

哇!你bb瞓咗嗰段時間可以做到咁多野!

別墅

2019新春慶豚圓

hkhkl 發表於 19-5-19 00:08
整瓜菜蓉多,因為岩岩開始加固,每樣野都食左3日先轉

即係同一樣野食3日,每日每餐都一樣?

別墅

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-19 00:18
即係同一樣野食3日,每日每餐都一樣?

係呀,睇下會唔會有過敏既徵兆,無過敏就可以慢慢配搭d餸比佢食

別墅

2019新春慶豚圓

hkhkl 發表於 19-5-19 00:20

係呀,睇下會唔會有過敏既徵兆,無過敏就可以慢慢配搭d餸比佢 ...

咁都好d,每餐唔同會好頭痛

咁一日食幾多餐?同奶點配合?

別墅

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-19 00:23
咁都好d,每餐唔同會好頭痛

咁一日食幾多餐?同奶點配合?

我暫時一日一餐固體,如果呀囡肯食會加2固,因為佢比較輕,初初加固食2-3匙,再比奶,慢慢試下代一餐奶

大宅

renay 發表於 19-5-18 23:36
非常認同!我以前都係咁,晏一晏起身,食支煙先,再睇下食乜,自從有咗就戒咗煙,聞到煙味都驚影響個b,有 ...

你真係一位好媽媽!
我就點都刷咗牙先,因為怕臭親佢

別墅

2019新春慶豚圓

babyfung61 發表於 19-5-19 01:19
你真係一位好媽媽!
我就點都刷咗牙先,因為怕臭親佢

大家都係好媽媽

冇計,有時佢已啜到隻手好大聲,有時仲喊埋

大宅

renay 發表於 19-5-19 00:17
哇!你bb瞓咗嗰段時間可以做到咁多野!

1個鐘內完成
可以fu住mask去做野
一路食早餐一路泵奶
洗衫用快洗30分鐘內可完成
地差不多日日抹唔會再難抹

通常做完曬bb就會醒我就趕住餵奶時間岩岩好但真係唔停架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊