0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

renay 發表於 19-5-17 12:30
我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務, ...

其實做ftm的條件係咪要
不同99住,識煮反?

別墅

efren 發表於 19-5-19 07:54
1個鐘內完成
可以fu住mask去做野
一路食早餐一路泵奶

真係好識利用時間,我mimi momo,做唔到咁多野,日日都抹地你好勤力,我抹完地要即刻沖涼,所以要等我老公番黎睇住個女先抹到

別墅

周小桃 發表於 19-5-19 11:05
其實做ftm的條件係咪要
不同99住,識煮反?

咁又冇諗過,不過我又真係唔同99住,又係會煮飯,唔係叻,叫煮到咁啦

不過我覺得飯嘅野,大不了出街食,但同99住就真係可能難d,同埋最重要係經濟是否許可,我地而家都勉強過得去,要大人勁慳,租屋都有限budget,盡量捱到個女番學先番工,如果生第二個又要再撐耐d

別墅

我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務, ...

我都係ftm新手媽媽,有奶奶幫手,而家個幾月有D辛苦,等bb三個月去旅行出去relax下,如果5係日日係禁人都癲

別墅

mokaiko 發表於 19-5-19 12:12
我都係ftm新手媽媽,有奶奶幫手,而家個幾月有D辛苦,等bb三個月去旅行出去relax下,如果5係日日係禁人都 ...

你就好,我唔敢俾我99幫手,我媽身體又唔好,又住得遠,最多夠膽叫佢一星期黎1-2次幫我睇住個女,我出去一口氣買幾日餸

去旅行係會帶埋bb嗎?我都係日日困喺屋企,好悶,有得出去行下我已心滿意足

大宅

我都係ftm,bb個半月,99同住不過唔會幫手湊,最多係我沖涼佢望住一陣,不過家務我唔洗做,但淨係湊bb都好辛苦,因為24小時無得放鬆隨時on call咁...係好悶bb細個又唔方便出街,出街又攰(emoji)好想認識d住得近d的ftm就好喇

洋房

我都係ftm,bb兩個半月多,冇工人,冇長老,日日係屋企,bb日頭時間食完奶唔瞓就會扭,一係要抱住先肯瞓,一放低就會醒。佢瞓左,我又好自然想跟住瞓,搞到連餸都唔想出去買
每日等老公返黎買飯食,逼佢學餵奶、沖涼,等自己可以鬆下,但一有時間就想玩下電話,有返啲自己時間

別墅

Cherrylsx 發表於 19-5-21 21:04
我都係ftm,bb個半月,99同住不過唔會幫手湊,最多係我沖涼佢望住一陣,不過家務我唔洗做,但淨係湊bb都好 ...

99冇多多意見已係幫咗手湊唔駛做家務差好遠,趁bb瞓咗,自己都可以瞓下

有冇搵媽媽谷?或者開個po問下有冇同區媽媽?

複式洋房

我係ftm,一出世到依家4個幾月完全自己一個人湊,無咩奶奶婆婆幫手,隻佬放工番黎淨係識訓,初初係好辛苦,慢慢會好d

別墅

w12365489700 發表於 19-5-22 00:56
我係ftm,一出世到依家4個幾月完全自己一個人湊,無咩奶奶婆婆幫手,隻佬放工番黎淨係識訓,初初係好辛苦 ...

有冇請陪月?初頭唔掂得生水,身體又未復原,好難做到野

複式洋房

renay 發表於 19-5-22 10:21
有冇請陪月?初頭唔掂得生水,身體又未復原,好難做到野

無請,乜都照常,死佬仲要對我唔好

別墅

w12365489700 發表於 19-5-22 10:22
無請,乜都照常,死佬仲要對我唔好

好難捱喎,辛苦你了,丙佢嘛,唔願幫手就請工人俾你

大宅

renay 發表於 19-5-21 23:25

99冇多多意見已係幫咗手湊唔駛做家務差好遠,趁bb瞓咗 ...

有同月谷,同區媽媽有既,但傾得少

別墅

Cherrylsx 發表於 19-5-22 10:59
有同月谷,同區媽媽有既,但傾得少

上forum 開下po都ok 架,有冇有小朋友嘅朋友?又可以同佢地傾下

複式洋房

我全職家庭主婦,打算湊到兩歲出嚟做嘢,依家都係餵奶、泵奶、換片、兩日沖一次涼。本來諗住Bb衣服用手洗,但太無時間了,用機洗。唔敢放手比奶奶幫手湊,因為佢安全意識太低,佢都係幫手煮飯。簡唔中幫我睇一兩個鐘。Bb兩個半月大了。有時都想出街行下,買下自己野,去個短旅行,但小朋友太細,好多野都做唔到。唯一有空餘時間睇下手機,睇下片,放鬆下個人。

複式洋房

renay 發表於 19-5-22 10:24
好難捱喎,辛苦你了,丙佢嘛,唔願幫手就請工人俾你

無用咖,算啦 依家已經4個半月了,得閒左好多,做完家務都有少少時間休息

別墅

w12365489700 發表於 19-5-22 16:34
無用咖,算啦 依家已經4個半月了,得閒左好多,做完家務都有少少時間休息
...

一個人湊b做家務係真係堅忙的

複式洋房

renay 發表於 19-5-22 20:05
一個人湊b做家務係真係堅忙的

初頭成日餵餵下奶訓著左或者釣魚

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

ftm 左差不多2兩年,一歲前真係好辛苦,本身bb 醒訓又訓得少,氹半個鐘先訓到半個鐘。一直想追奶埋身完再泵,慳忙。再加上奶奶幾乎日日上㴝,打亂阿b 既作息時間,真係好想c..... 後尾打發左奶奶冇再㴝,阿b 既作息穩定左就開始好得心應手。而加每日早上都帶佢出街周圍玩下,下午食完飯訓晏覺,之後食下午茶,玩下等老公返㴝一齊食晚餐,好快又一日。

大宅

renay 發表於 19-5-22 12:17
上forum 開下po都ok 架,有冇有小朋友嘅朋友?又可以同佢地傾下

最慘係身邊朋友未生bb,上bk找安慰囉

首頁

尾頁

跳至