0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓

w12365489700 發表於 19-5-22 20:50
初頭成日餵餵下奶訓著左或者釣魚

我都係呀,夜晚餵夜奶先最易瞓着,好采冇跌bb落地咋

複式洋房

2019勳章

做左幾個月ftm啦,bb宜家就黎5個月,食緊全人奶全埋身,兩公婆住,仲有隻每日都要落街既狗。

基本上生活每日都差唔多,老公幾日買一次送,買定幾日送。肉類醃定放冰櫃,菜買2日量,有時揹埋個仔去買送。夜晚煮多啲少少,第二日晏晝食番前一晚準備既飯盒。老公係到就佢放狗,唔係到就推埋呀b一齊落去放狗。

係就係忙啲,但習慣左都ok,同埋我老公好幫得手。另外一樣野就係,唔好要求一定要食新鮮送,日日煮新鮮既,醃得黎都煮唔切。放冰櫃解凍番黎煮,時間就好用好多。

複式洋房

2019勳章

Cherrylsx 發表於 19-5-21 21:04
我都係ftm,bb個半月,99同住不過唔會幫手湊,最多係我沖涼佢望住一陣,不過家務我唔洗做,但淨係湊bb都好 ...

我覺得最辛苦係一出世到2個月,大大下就好好多。我bb 個半月開始戒夜奶,宜家就黎5個月,摸到佢性格同作息定時就會舒服好多。

聽好多人講bb一喊就要比奶佢食,唔係就唔收聲。我都好慶幸我地一開始就調教佢定時食奶,前後半個鐘buffer。宜家佢作息仲定時過我。

複式洋房

2019勳章

Ava花花 發表於 19-5-23 11:14
我覺得最辛苦係一出世到2個月,大大下就好好多。我bb 個半月開始戒夜奶,宜家就黎5個月,摸到佢性格同作息 ...

希望可以快d戒到夜奶,頭3個月係辛苦既,無得訓係其次,我最怕佢扭抱,我無咩力,手就斷得喇

複式洋房

2019勳章

renay 發表於 19-5-23 11:03

我都係呀,夜晚餵夜奶先最易瞓着,好采冇跌bb落地咋 ...

係呀!初生仲辛苦,傷口又痛,根本啲止痛藥完全無用

大宅

2019新春慶豚圓

阿仔17個月,仲有個大女已經九歲,由阿仔滿月開始就自己一手一腳湊兩個,每日帶住細的送大的返學,來回車程要一小時,之後買早餐買餸回家,趁阿仔翻訓就做家務,中午準備飯仔俾細仔,佢食飽我就預備晚餐,洗呀切呀,盡量簡單野,之後出發接家姐放學,回家同細仔沖涼,訓覺,我呢個時間會休息一陣,陪下大女,夠鐘就餵細仔食晚飯,佢食飽就到我煮飯,老公放工睇住兩件,我地食飽洗碗,洗完同大女溫習下,玩下,到細仔食奶陪訓,細仔訓左就係我地兩公婆的私人時間,一天就完了!! 其實每日都好忙好攰,但陪住d 仔女又好開心,每日都好矛盾咁過

別墅

2019新春慶豚圓

cfsl 發表於 19-5-24 12:37
阿仔17個月,仲有個大女已經九歲,由阿仔滿月開始就自己一手一腳湊兩個,每日帶住細的送大的返學,來回車程 ...

好難想像湊2個,我一個都係一時時可以整到野食俾自己,有時湊佢一大輪先有得煮野食,有時煮咗要哄佢一輪先有得自己食

大宅

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-24 13:09
好難想像湊2個,我一個都係一時時可以整到野食俾自己,有時湊佢一大輪先有得煮野食,有時煮咗要哄佢一輪先 ...

其實一湊二真係好辛苦,但我大女有九歲已經係比較舒服,因為大女自小係工人姐姐湊大,我覺得好慘,所以我決定除非可以自己湊,否則一定唔會生二寶,結果七年後終於做到了,但原來FTM 係好忙好忙,時間要管理得好好,六個月前只飲奶還算輕鬆,加固開始後簡直係地獄生活,若你那個係吃貨寶寶還好,遇著我仔咁日日練仙的,每日煮完再搏鬥一粒鐘再倒再洗不停repeat 真係好沮喪,幸好,我老公不是豬隊友,佢好主動幫手,都會關注我的情緒,否則我已經嚴重抑鬱

別墅

2019新春慶豚圓

cfsl 發表於 19-5-24 15:04
其實一湊二真係好辛苦,但我大女有九歲已經係比較舒服,因為大女自小係工人姐姐湊大,我覺得好慘,所以我 ...

老公幫到手差好遠,我地計劃生第二個,但而家生咗第一個,都真係要過2年再諗下先

大宅

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-24 15:36
老公幫到手差好遠,我地計劃生第二個,但而家生咗第一個,都真係要過2年再諗下先
...

係,最緊要係自己ready 好

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

FTM湊20個月孖寶。
我好enjoy

洋房

我和阿媽日頭一齊湊龍鳳bs,家務主要係我,入廚房就婆婆負責,所以就算日頭我可以對到bb的時間不算多。。。。。
現在1歲了,夜晚就我和老公,需然辛苦到無論,但每天開心到難人以形容,尢其可以見證到許多bb的第一次。。。。。
係生完bb先知道自己原來可以笑得甘開心

大宅

babyfung61 發表於 19-5-18 01:10
每日做嚟做去都係餵奶、煮食、陪瞓、換片,幾小時一個循環到深夜,先叫有返少少私人時間,上下網,時間過得 ...

所以話,請左姐姐,自己既b有無可能被照顧得好。

。。
我好苦惱。。。好無做ftm

大宅

renay 發表於 19-5-23 11:03

我都係呀,夜晚餵夜奶先最易瞓着,好采冇跌bb落地咋 ...

曰頭餵我都訓得著。但我女已經係夜晚無食夜奶咁滯

大宅

babyfung61 發表於 19-5-19 01:19
你真係一位好媽媽!
我就點都刷咗牙先,因為怕臭親佢

成日沖去搞個女,忘記早上刷牙。

老公餵奶粉,我泵奶

大宅

hoyee0428 發表於 19-5-22 12:35
我全職家庭主婦,打算湊到兩歲出嚟做嘢,依家都係餵奶、泵奶、換片、兩日沖一次涼。本來諗住Bb衣服用手洗, ...

我囡都係兩個半月大
煩惱緊好無做ftm

複式洋房

回覆 Jessicakyy 的帖子

我呢幾個月都係ftm, 遲d 就返工。真係忙死,泵奶餵奶換片家務一腳踢,我都試過唔記得刷牙洗面就出左街,出左去先醒起。

大宅

annalee317 發表於 19-5-17 19:43
回覆 renay 的帖子

我都係新手媽媽,放緊產假,都有諗做ftm。依家有我媽幫手都覺得好忙。想問1個人點解買 ...

星期六,日。老公放假就買定幾日餸!
平日如有媽媽睇,媽媽睇住果陣落街買。
阿b大少少可以推車落去買,再大d用揹帶!

大宅

我都係ftm, 女女差不多5 個月。好彩吾算難湊,我吾使煮飯

複式洋房

2019新春慶豚圓

renay 發表於 19-5-17 12:30
我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務, ...

ftm,因為係娘家坐月,到BB3個月先搬出去,起初係泵媽,想試全埋身,搬出泥後想每晚煮到餐飯畀老公,等佢有家庭溫暖,加上囡囡好難湊,日頭唔訓,又餐餐嘔奶嘔幾次,所以減左泵,慢慢轉奶粉,可惜老公唔欣賞,仲要成日12.1點反到,有時仲食埋嘢先反,好後悔為左佢無畀全人奶BB,老公又係玩幾下就畀反我,係屋企唔湊Bb,一係訓教一係踢波,仲要我服侍埋佢。
其實我都湊到有d氣女,畀定心理準備你,4個月前已經叫最舒服,到佢識轉身開始就唔可以行開

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊