0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務,但只係洗衫煮飯已覺得忙到冇時間

你地如何呢?有冇媽媽分享下?

複式洋房

回覆 renay 的帖子

我都係新手媽媽,放緊產假,都有諗做ftm。依家有我媽幫手都覺得好忙。想問1個人點解買餸?

別墅

annalee317 發表於 19-5-17 19:43

我都係新手媽媽,放緊產假,都有諗做ftm。依家有我媽幫手都覺得好忙。想問1個人點解買 ...

星期日買定幾日,打算逢星期三我媽黎睇住我女,我去買埋星期尾嗰幾日餸

複式洋房

renay 發表於 19-5-17 12:30
我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務, ...

好孤獨,因為永遠自己一個湊b,老公唔理,反
泥就訓,不過每日可以痴住bb

別墅

我都係ftm ..不過有奶奶幫手!負責煮飯..有時想出街就叫佢睇住..可以同老公二人世界下

別墅

KhloeNg 發表於 19-5-17 22:19
好孤獨,因為永遠自己一個湊b,老公唔理,反
泥就訓,不過每日可以痴住bb
...

男人都係咁,有得同bb一齊,見到佢天真嘅樣,就唔記得d辛苦野

別墅

redyuen 發表於 19-5-17 23:34
我都係ftm ..不過有奶奶幫手!負責煮飯..有時想出街就叫佢睇住..可以同老公二人世界下
...

同99住?

複式洋房

我係ftm,新手媽媽,冇人幫手,阿女而家個幾月大,初初湊b真係好辛苦,而家阿女開始定定地,可以做下家務, ...

我都係ftm 個仔10個月 自己湊 由9個月開始就好似地獄甘 扭計 喊 周圍掟野 行開一陣叫到拆天仲要狂追住你要抱 完全吾知佢想點
我係會日日咩住佢去街市買野 但夜晚果餐係煮吾到 只可以煮中午 家務係一定要等佢訓著先可以做 好彩既係佢時間好穩定 夠鐘就食同訓
做左ftm 真心覺得做丫媽吾容易

別墅

shan1915 發表於 19-5-18 00:09
我都係ftm 個仔10個月 自己湊 由9個月開始就好似地獄甘 扭計 喊 周圍掟野 行開一陣叫到拆天仲要狂追住你要 ...

辛苦了!我bb而家咁細都覺得唔易

男爵府

2024年龍年勳章

每日做嚟做去都係餵奶、煮食、陪瞓、換片,幾小時一個循環到深夜,先叫有返少少私人時間,上下網,時間過得特別快,又夠鐘要瞓,如果唔係聽日就無精神湊佢。一年365日都係咁。日日如是。只係有時會出街,個場景就轉咗,同埋出完街我就更加攰同多嘢做,要收拾果日嘅行裝或戰利品,洗多咗嘢,攰到死才自己去沖涼⋯總之全職湊b就係好攰好攰⋯

別墅

Ftm 4.5個月,每天工作不斷循環,餵奶掃風沖涼洗3陪玩陪訓,徐左bb夜晚訓教後先有得真正休息,基本上是個24小時on call既貼身看護連去街都要兩位一體出去係真係好辛苦(特別係老公唔會幫忙),不過自己一手一腳建立當別人讚你湊得好係特別有滿足感哈哈!

男爵府

回覆樓主:

我產假後做ftm ,由bb 100日後搬離99自己住,無工人無長老,老公工作時間長,仲要係全人奶泵媽,所以每日都勁忙
每日起身就係泵奶,喂奶,換片,搞掂晒d野而bb未訓會出街買餸,我盡量會買定幾日既餸,肉放冰格可以放好耐, 雞中翼雞蛋呢類存貨雪櫃長期必備,菜就要識簡d放得耐既菜,我鐘意5點幾去百佳買15蚊2包菜,一包有半斤多d又未有1斤,岩2~3個人買,重點係我買過好多次,好襟擺,擺幾日都ok,咁頭2日煮菜後2日煮瓜,就可能一星期只需出2~3次街買餸,星期日老公放假就買d重野大件野,洗衣液紙巾等,當然平時老公收工都可以叫佢買d 重既野

男爵府

回覆樓主:

未講完,可以用hktvmall訂d重野大件野囉,但我未試過呀
平時屋企煮麵食,所以唔洗點出街,到bb1歲後,我減泵至3泵,先慢慢出多左街,變為日日出街,開始同bb一齊去茶記食野,日日去公園

因為bb細個時唔鐘意坐bb車,我孭住佢行街好重佢又比唔到太多反應,我寧願留係屋企,到半歲後佢先開始慢慢坐多左車,我就可以買勁多野掛係bb車,帶佢行下街無咁悶,同埋我1歲前好小帶bb出街食野,好難一個人照顧bb又食到野,而家就訓練到可以一抱佢住我大脾喂飯,另一隻手我食飯,開youtube令佢安靜都係方法 可以比我雙手解放食飽先處理佢

別墅

kissapplegirl 發表於 19-5-18 02:54
未講完,可以用hktvmall訂d重野大件野囉,但我未試過呀
平時屋企煮麵食,所以唔洗點出街,到bb1歲 ...

你地個個都好勁,我坐月暫時叫坐月餐。完左都要自己煮飯。先買菜後買瓜好提議。人奶2個鐘要食好困身。我沖涼都偷唔到時間。

別墅

annalee317 發表於 19-5-17 19:43

我都係新手媽媽,放緊產假,都有諗做ftm。依家有我媽幫手都覺得好忙。想問1個人點解買 ...

餵完奶换完片就抱埋bb出去買餸

別墅

小悶雖然系忙不停

大宅

回覆樓主:

因為bb由2個月開始超級認人,除左我2公婆,其他人摸下都喊,所以我每日都有揹佢落街行一陣,24hrs on call,陪食,陪訓,餵奶,換片,哄訓覺,陪玩,不停loop,依家開始要搞副食,開始覺得之前好幸福,打開個心口就可以餵奶,依家要提早煮野比佢,等佢起身有得食

大宅

回覆 babyfung61 的帖子

大家咁話有共鳴

別墅

renay 發表於 19-5-17 23:48
同99住?

唔係呀!夜晚我老公放工就會番屋企

別墅

babyfung61 發表於 19-5-18 01:10
每日做嚟做去都係餵奶、煮食、陪瞓、換片,幾小時一個循環到深夜,先叫有返少少私人時間,上下網,時間過得 ...

我都係趁bb瞓咗或自己食野嘅時候上下網,但有時就得佢黎自己食野都唔定時

你bb幾大?

首頁

尾頁

跳至