自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就快出發去旅行(自由行),會去沙漠,有無jm有去過?一齊分享下…
我最想知啲食物大家食唔食得慣同治安如何?

男爵府

2019新春慶豚圓

Caleung 發表於 19-5-17 16:09
就快出發去旅行(自由行),會去沙漠,有無jm有去過?一齊分享下…
我最想知啲食物大家食唔食得慣同治安如何 ...

我自從睇完慌心假期,唔敢去呢個地方。(唔好意思,有點掃興)

但早幾年見朋友去,都好似幾好玩。

男爵府

tiffpman 發表於 19-5-17 16:12

我無睇過,但我其實都係慌慌地,最擔心治安

大宅

回覆樓主:

之前覺得好靚好想去,但自從有單新聞係兩個女遊客俾人斬頭之後就諗都冇諗過

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

跟過團去北非,好靚
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

2019新春慶豚圓

去過5日,住左2晚向Marrakesh ,亦有跟當地團去沙漠瞓一晚同騎駱駝。治安還可以,咁當然只係去大街大巷。要去埋D橫街窄巷就一定唔安全。同埋小心保管財物已可以。沙漠個景好靚,只係住果晚個帳篷同埋當地食物我都唔慣。

男爵府

2019新春慶豚圓 MommyPanel勳章

幾年前跟團去過,係咁食雞,無咩好食....治安就一般般,試過去影相,有2個男仔即刻走過尼話收錢,我地即走.....

又試過去沙漠,當地人見你行得辛苦,又走過尼幫你,其實都係要錢...

又去過買野,鋪頭可收美金,我地俾美金,佢找返當地紙幣俾我地

跟團都已經咁,自由行去當地,只能時刻保持警覺...

大宅

2019勳章

舊年去過Casablanca & Merrekech, 提議Casablanca住近清真寺那邊(New Town), 盡量不要住Old Town, 治安不太好,尤其入黑後,有晚7pm去Main Bus Station買車飛,車站外面有遊客被持刀打劫叫救命!

在Casablanca住了三晚,booked a day tour (私人導遊)去Marreckesh, 建議一定要join tour, Marreckesh 舊城感覺治安不太差,但當地人的眼光不太友善,常常打量着我們,導遊提我們永遠靠他的右手邊行(靠牆),因他的左手邊是向街,會比較容易被搶嘢!……去到大廣場,有很多街頭表演者,千萬不要拿出手機影或拍片,否則突然會有陀地問你攞錢,我說我想影,導遊便跟他們說了一大論……可能說我們是join了tour的,之後便向我們說 ok ok!…

大宅

剛去完Marrakesh,女仔入夜後千企唔好獨自一個係街,你會發現入夜既摩洛哥除左遊客,當地女性係唔會出夜街。就算2-3個女仔一齊,都最好唔好出夜街,有男士陪會好點。
日頭完全無問題。一般小心扒手。日間見到既摩洛哥人無論男女都友善。購物佢地習慣講價,唔買佢地都無乜野的。祝你玩得開心。

大宅

qqjasper 發表於 19-5-18 00:35
舊年去過Casablanca & Merrekech, 提議Casablanca住近清真寺那邊(New Town), 盡量不要住Old Town, 治安不 ...

對對,摩洛哥人好介意人影到佢個樣。想影相前最好問左先。

侯爵府

摩洛哥係好特別好值得一去的地方, 我同朋友自由行去過摩洛哥兩個星期, 係反時針由Casablanca開始玩, 大部份時間自己搭車自己周圍行, 係沙漠跟local tour同埋FES搵左個guild 帶路.....
治安我覺得都OK. 當地人對亞洲面孔特別好奇及熱情, 係買野時記得要講價, 起碼殺佢三份一價錢....
佢地明搶野就好少, 係貪小便宜多, 同埋好似上面有JM講, 有當地人主動過來幫手扶你好大機會係要你俾tips...
城與城之間主要係搭巴士, 都坐得舒服...
夜晚唔好行小巷呢樣野去到邊個國家都一樣, 只要樣樣小心, 時刻保持警覺就OK

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

呢套戲印象深刻,怕怕

伯爵府

回覆樓主:

唔好衣著暴露 仲有要一齊行唔好分甘開 袋要攬實

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

有朋友啱啱去完,治安好差!佢哋已經有私人導遊帶著㗎喇已經,但都有男人兜口兜面一野拍落佢心口度(佢係女仔)!所以如果你係女仔去嘅話呢,冇男人陪就唔好啦!

伯爵府

2019新春慶豚圓

同感,記得先幾年睇報導話中東市場鐘意亞洲女性,所以真係有擄走事件。
不過決定咗去,就enjoy the trip,出門萬事小心就係啦

男爵府

Myy4.myy4 發表於 19-5-18 09:39
有朋友啱啱去完,治安好差!佢哋已經有私人導遊帶著㗎喇已經,但都有男人兜口兜面一野拍落佢心口度(佢係女 ...

我老公一齊去嘅,盡量背包都放胸前,希望我嘅體驗係好啲啦

子爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章 畀面勳章

3/4年前,我同一個女性朋友去過Marrakesh+撒哈拉沙漠,感覺d人對亞洲人好熱情,佢地識用日文、韓文、普通話、廣東話等等來聊我地講野,仲要喺好多都識,我個刻幾驚訝架。行行下,仲有人誇到求婚,又話比幾多隻駱駝我甘 真喺同朋友笑左好耐。

果度有個大廣場,夜晚12點都仲好多人,主要喺街頭表演同d小生意,賺錢為主,玩左大概十日,可能好彩,覺得都幾安全,d人好熱情。
Life is better when you're laughing!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊