自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Hoining 發表於 19-5-17 18:12
買咗1x年仲邊有佣呀!梗係叫客轉啦!但真係要為個客諗吓轉保嘅後果

明解

子爵府

cheuklokmom 發表於 19-5-17 17:36
同你一樣AIA,買咗20年多,AGENT 狂SELL 我轉,唔知點算 x 3

點解我AGENT叫我唔好轉既, 佢話轉左會貴D. (話羊毛出在羊身上哦) 信邊個好???

珍珠宮

2023年兔年勳章

iki 發表於 19-5-17 16:39
買咗10幾年,Agent提議轉,仲名都唔洗簽,5月前要確認,真係唔識,又怕佢講D唔講D,自己又唔識問
...
五月前確認?咁快?!
我家人都買A埃A,前排收信 內容亦提議轉 不過最遲可以今年年尾確認。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Hoining 發表於 19-5-17 17:24
想問樓主呢1x年有無做過理賠?身體狀況有無大變化?如有的話建議不變...因為新單有可能會有不保事項,友公 ...

又唔知會加幾多保費,之前十幾年冇嘜變動過,之前保嘜都差不多唔記得,當初買果陣當然話好,後來轉過agent又俾佢說轉過plan,感覺都係轉佢就有着數,但對客户就唔知,好處就梗講,但唔好處完全唔知

珍珠宮

kwan0520 發表於 19-5-17 18:21
我都係AIA
轉新plan會貴保費,保障額係高左
我都諗緊轉唔轉好

我都係AIA,我agent都打比我叫我轉

男爵府

回覆樓主:

我也是買AIA,買咗十幾年,唔會為咗退税而轉

子爵府

cheuklokmom 發表於 19-5-17 17:36
同你一樣AIA,買咗20年多,AGENT 狂SELL 我轉,唔知點算 x 3

我剛剛轉左,係宏利. 所以野差不多一樣但保額某d加大左但保費平左

2年唔claim 保費好似8折. 5年冇claim 再折多d

大宅

huisnoopy 發表於 19-5-17 17:50

每年一個數claim,唔理入幾多次,爆咗就等下年保單周年日 ...

但以前d 醫保係每次入院claim
同一病隔三個月入完就從新計。唔係仲好d 咩?

自願醫保雜費一年得咁少,好容易就爆

別墅

ccoffee 發表於 19-5-17 21:40

但以前d 醫保係妹次入院claim

其實有好有唔好,睇下除了住院㰦賠償外,仲有其他項目的賠償金額及方法都唔同咗

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

iki 發表於 19-5-17 16:39
買咗10幾年,Agent提議轉,仲名都唔洗簽,5月前要確認,真係唔識,又怕佢講D唔講D,自己又唔識問
...

如果係自願醫保既標準計劃就千其唔好轉,雜費一年只有14000元,真係入一次醫院都唔夠

公爵府

Helllokitty 發表於 19-5-17 20:24
說出重點來
轉新plan 當新單,除左重新計佣又有得計今年跑條數
...

用腦諗吓都知唔會啦! 保險公司會唔會咁so俾啲agent呀?個客生意已經做左,點會俾你當新生意?

洋房

回覆 ccoffee 的帖子

我由AIA 轉左去MANULIFE.

AIA AGENT叫我買CEO變奏版+一份基本既醫療. 而家計番個保費差唔多.但去到50歲個價錢嚇死人.

之後我再聽MANULIFE AGENT講.
我轉左去自願醫保. 但唔係政府最平個版本,
大家講既雜費, 我買左個有額外保費既版本. MANULIFE可以揀額外$100000 或 $160000. 爆左既可能係個面搞.

我本身都想用番AIA既自願醫保.
我用兩間(有額外保障個版本)去做比較.
AIA係每年貴成千蚊. 同埋保障既範圍都差唔多. 結果我轉左去MANULIFE.

如果大家要搵其他AGENT, 記得等新個間CONFIRM左先好CUT舊個份.

#80後

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我諗唔好轉好過啦!我睇過aia自願醫保個d條例都幾差,唔會cover哂費用,一半都唔知有冇。

男爵府

回覆樓主:

我個無叫轉

大宅

kiss11 發表於 19-5-17 23:08
回覆 ccoffee 的帖子

我由AIA 轉左去MANULIFE.

我都唔係基本版...我都有加額外 自己比20 保險比80
但都個問題都仲係喺個雜費到,我唔係比較自願醫保嘅標準同靈活計劃,我係比較緊以前嘅醫保同自願醫保...如果以前d 醫療,係每次入院計,連個額外都係每次入院有十萬(當十萬la...)

但自願係一年計...就算你揀160000...都係一年先rene
W
如果咁唔好彩一年做兩個大手術,係好容易爆的

咁點解要轉呢?

子爵府

AIA 一向條件比較辣,賠又唔爽手,我一定不會買AIA

大宅

amych 發表於 19-5-17 21:51
如果係自願醫保既標準計劃就千其唔好轉,雜費一年只有14000元,真係入一次醫院都唔夠
...

就算係靈活計劃加左額外保障都唔見得有著數呀...
以前連個額外保障個額都係每次入院計,而家變左每年計...

根本大部份費用,化驗果d 全部計落雜費嘅...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

ccoffee 發表於 19-5-17 23:32
就算係靈活計劃加左額外保障都唔見得有著數呀...
以前連個額外保障個額都係每次入院計,而家變左每年計... ...

係呀,就係因為依個原因,所以我無轉,但我份住院係十幾年前買落,無手術前後門診費claim,同埋無唔洗入院照CT,MRI claim70%,又無非手術癌症治療80000蚊,而且我又唔可以轉其他plan,因為一轉又有啲不保事項,所以仲諗緊。

大宅

tintinlam 發表於 19-5-17 20:53
點解我AGENT叫我唔好轉既, 佢話轉左會貴D. (話羊毛出在羊身上哦) 信邊個好???

...

我agent都叫我唔好轉
扣除其實慳返千幾蚊
費事搞咁多嘢

男爵府

ricecooking 發表於 19-5-17 17:06
好似間間唔同價錢但保障內容一樣? 問過一生人可以轉一次。正苦推出左,就最好做個節目簡單介紹下啦,而家 ...

講得好好,政府只賣廣告sell可扣稅,應該做多啲節目介紹下

首頁

尾頁

跳至