自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

rabbit75 發表於 19-5-18 09:54
唔見得係打手
只係某派嘅支持者
不過什麽測試員,

劃清界線都嚟唔切啦,仲有嘢講咩

人哋鍾意抽水啫,但係唔會濕身㗎

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

topyy 發表於 19-5-18 11:02
點度呀,有無link
#27見到, 不過要做會員先睇到全文

【被捕前獨家訪問】與女童親暱照片瘋傳 龍緯汶反駁:家庭活動

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20190518/2_670600_0/

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20190518/2_670600_0/

多個網上討論區日前瘋傳多張南方民主同盟主席龍緯汶,與女童有親密接觸相片,網民質疑有人行為不恰當,甚至有孌童之嫌。他亦已因涉嫌非禮等罪名遭警方拘捕。本刊記者較早前與龍緯汶接觸,他所形容的版本稱,自己與相中人及其一家份屬友好,又聲稱沒有做過不恰當行為。

記者到過龍緯汶創立的食物銀行辦公室,發現大門上鎖,未有人辦公。記者另以電話接觸到龍緯汶,他聲稱相中女童是來自印尼家庭,其一家人與他關係友好,他不時會參與家庭活動。龍緯汶聲言沒有對相中人做過不恰當行為:「我們有如一家人,不是服務對象。」

「我覺得這些相片沒有犯法,因為我沒有觸碰她的重要部位,相片是有禮地遊玩時拍攝。」

龍緯汶又聲稱,如自己行為有不當,或早已被阻止:「她現在七歲,很機靈,不會容忍我做一些不恰當的舉動吧。」

水晶宮

龍緯汶又聲稱,如自己行為有不當,或早已被阻止:「她現在七歲,很機靈,不會容忍我做一些不恰當的舉動吧。」

他解釋稱部分網上被發布的「家庭活動」相,因早前被設為公開展示,遂被人收集後再發布:「我的錯誤是社交帳戶私隱設定不好,否則不會被人偷相。」

「為何將相片放到網上討論區,而不是直接向我查問?」

龍緯汶相信自己行為沒犯法,但亦承認,這些親密的合照或會自招嫌疑:「近兩天已被二千多名朋友罵得體無完膚了。」

事實上,從網上流傳的相片所見,疑涉事女童為非華裔人士,年約六、七歲,龍緯汶有將女童抱起,曾觸碰大腿、腰等身體部分,甚至有部分為女童身穿T恤在泳池嬉戲期間,與上身赤膊的龍緯汶緊貼合照,表現親暱。

侯爵府

MsBusy 發表於 19-5-18 11:09
#27見到, 不過要做會員先睇到全文

【被捕前獨家訪問】與女童親暱照片瘋傳 龍緯汶反駁:家庭活動

毒果咁幫佢,呢個一定係好人嚟

#曲線要講明
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

水晶宮

事實上,從網上流傳的相片所見,疑涉事女童為非華裔人士,年約六、七歲,龍緯汶有將女童抱起,曾觸碰大腿、腰等身體部分,甚至有部分為女童身穿T恤在泳池嬉戲期間,與上身赤膊的龍緯汶緊貼合照,表現親暱。

部分相片曾在龍緯汶社交媒體帳號公開發布,據部分相片描述乃於一八年八月份在印尼峇里、蘇門答臘等地拍攝。

網民稱批評龍緯汶與女童親密接觸行為不恰當:「警察應介入調查。」

「相中姿勢似有特殊癖好,那妹妹認真慘。」

「像戀童癖一般,真噁心。」

至於警方回應指,電子報案中心十五日接獲報案,指一名男子涉嫌於不同場合向一名兒童作出不必要的親密行為。西九龍總區刑事總部重案組人員於十七日上午約八時,在荃灣區拘捕一名四十四歲姓龍本地男子,涉嫌非禮及製作兒童色情物品,他當前正被扣留調查。

護苗基金週五亦發聲明,不點名指有關相片涉及不必要的身體接觸,更令人聯想到兒童色情及孌童癖。基金會表示已於同日向警方通報事件。

南方民主同盟於二〇〇四年二月由龍緯汶成立,是以少數族裔為主要服務對象的本港政團。龍緯汶本人曾參加二〇〇七及二〇一一年區議會選舉,亦參加過二〇〇八年立法會九龍西地區直選,三次皆告落選。

水晶宮

goldpiglet 發表於 19-5-18 11:10
龍緯汶又聲稱,如自己行為有不當,或早已被阻止:「她現在七歲,很機靈,不會容忍我做一些不恰當的舉動吧。 ...

佢既錯誤係穩私設定
死不悔改

子爵府

lilywl 發表於 19-5-18 08:50
有D唔係打手黎架,真係有bk jm覺得D相無問題,我問如係佢仔女又接受到? 佢就問非所答
話自己會保護自己D ...

我都睇到O晒嘴
佢嘅講法自私到不得了
唔係每個小朋友都咁幸福有親人保護
咁就代表應該受到欺侮嗎

伯爵府

成個賤人樣, 嘔心

翡翠宮

2018復活節勳章

小源 發表於 19-5-18 07:56
補返張正相先之前咁鐘意影人 到返你自己俾人影啦 矮賤畜牲

抵佢有今日

伯爵府

Poyau 發表於 19-5-18 10:09
必須嚴懲 佢之前仲反駁係家庭團聚

【被捕前獨家訪問】與女童親暱照片瘋傳 龍緯汶反駁:家庭活動 ...

伯爵府

SillyU 發表於 19-5-18 11:11
毒果咁幫佢,呢個一定係好人嚟

#曲線要講明

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

伯爵府

goldpiglet 發表於 19-5-18 11:11
事實上,從網上流傳的相片所見,疑涉事女童為非華裔人士,年約六、七歲,龍緯汶有將女童抱起,曾觸碰大腿、 ...

其他報紙講有個男孩拍低咗佢影妹妹裙底嘅証據,苹果又唔問佢,分明避重就輕幫佢轉移視線。

禁止訪問

男爵府

小源 發表於 19-5-18 07:53
係咪你地主人俾差人拉咗未找條打手費俾你地呀之前咁搏打咁多字真係傻囉
https://hk.on.cc/hk ...

有d唔係打手, 係「真心膠」( 高登術語)。

有jm真心覺得嗰批相冇問題。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kenshiro18 發表於 19-5-18 08:35
最恐怖係,條友一直都放呢d相上fb,但他的泛民朋友咁多年一直都無出過聲,,包括張超雄等,有人爆料之後,d黃 ...

放下自在

男爵府

goldpiglet 發表於 19-5-18 11:10

多個網上討論區 ...

毒果呢篇本身係想幫龍緯汶洗白,不過幸好警方拉人嘅時序,快過毒果放出所謂獨家洗白專訪,所以樣衰衰嘅毒果,先在訪問稿下又補番警方已拉到人嘅消息,顯得懶公正,實則係欲蓋彌彰。

伯爵府

Harper小哈 發表於 19-5-18 19:35
毒果呢篇本身係想幫龍緯汶洗白,不過幸好警方拉人嘅時序,快過毒果放出所謂獨家洗白專訪,所以樣衰衰嘅毒 ...

珍珠宮

只知有D係某個派別支持者,又話D相冇問題,又話人開新a/c講別有用心,其實佢地係有意或無意包庇嫌疑犯,唔like人開post講,唔想事件曝光

首頁

尾頁

跳至