自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我係葵芳一個姓張既牙醫度COOL牙,

今年年頭COOL完牙, 今日番去覆診, 本身要6月尾先有得覆, 因為發現到有幾隻牙D隙比較大, 所以打去改早D既日期.
去到同個醫生講, 佢話無問題, 之前已經幫我D位拎到盡, 我有咁既問題因為之前無MOCK牙.

有隙應該係代表有空位, 我唔知關MOCK牙咩事. 我見佢睇完又無出聲, 之後就走左.

因為之前同佢講過犬齒牙肉外露問題 (未COOL無咁明顯, 衣家好明顯),

佢都話係我刷牙問題, 我其實COOL前COOL後都係咁刷, 無變過. 我知佢唔會幫我搞, 所以走左.

隔左陣, 佢又叫我入番去. 話我之前D牙唔靚, 衣家已經COOL得好好.

俾個牙模我睇, 牙模已經見到有隙, 佢都係到撐.

我之前係前面爆牙, D大牙好密, 衣家COOL完前面係齊, 但係D大牙好疏, 疏到係用牙線可以直上直落, 完全店唔到D牙.

佢話我之前無MOCK牙, D位已經拎到盡.

我同佢講, 我係你度MOCK左7隻牙, 4隻小臼齒, 3隻智慧齒. (佢唔記又亂咁講, 根本諗到唔諗就係度A字膊)
佢話你之前註牙丫MA, 我話我係無註牙LOR. (又係度亂講)

佢完全無睇個我個PROFILE, 一味係度亂UP野, 推卸個責任, 想耍走我. 之後又話3隻智慧齒唔計.

4隻小臼齒係佢叫我MOCK, 佢話FOR走位, 果4隻牙無用. 之前我去睇西醫, 已經問我點解咁少牙.

不斷話無問題, 之後又叫我做牙套, 笠住隻牙, 令到無左條隙. 要做個牙套點解我要黎COOL牙?

總結就係佢覺得無問題, 唔會幫我搞番好

紅圈-犬齒牙肉外露

箭嘴-牙隙

男爵府

醒目開學勳章

TungSO_FB 發表於 19-5-18 21:05

今年年頭COOL完牙, 今日番去覆診, 本身要6月尾先有得覆, 因為發現到有 ...

係唔係張業x?

珍珠宮

回覆樓主:

老實講,cool 得好差!點可能cool 完有空位而且牙型唔算工整

洋房

10396 發表於 19-5-18 21:09
係唔係張業x?
Yes

子爵府

TungSO_FB 發表於 19-5-18 21:05

今年年頭COOL完牙, 今日番去覆診, 本身要6月尾先有得覆, 因為發現到有 ...

仲有倒及同咬合位唔對!

洋房

回覆 wantaima 的帖子

佢話cool得好好,話咁都cool得唔好無野講!

衣家我每次食野D食物都sip 係D牙隙度

如果係佢講既cool得好,點解要建議我做牙套呢?

洋房

missparent 發表於 19-5-18 21:23
仲有倒及同咬合位唔對!

我最嬲係佢明明有錯,又唔肯承認責任

子爵府

TungSO_FB 發表於 19-5-18 21:26
我最嬲係佢明明有錯,又唔肯承認責任

https://www.dchk.org.hk/en/ipaf/index.htm

伯爵府

有隙先要cool, cool 完先有隙難以理解

禁止訪問

珍珠宮

TungSO_FB 發表於 19-5-18 21:24
回覆 wantaima 的帖子

佢話cool得好好,話咁都cool得唔好無野講!

我屋企人(大人)&(小朋友)都有cool牙,三個各揾唔同牙醫,一個哨牙,一個爆牙,一個倒及。都cool得好整齊&無空位問題。空位問題好可能係碌多左牙!
呢個牙醫好無水準&道德,應該要開名!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你有冇未cool前既相?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

cool牙後牙套係一定要帶既,係帶牙套去将cool牙後見到既牙隙推番埋。

你吾知道咩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

上下咬合咁怪嘅?係樓主專登咁咬合方便影相嗎?

水晶宮

cindy618 發表於 19-5-18 21:41

係囉,正常咬合唔係咁
我覺得好像牙醫幫係剝得太多牙

子爵府

是的 發表於 19-5-18 21:38
cool牙後牙套係一定要帶既,係帶牙套去将cool牙後見到既牙隙推番埋。

你吾知道咩?

我估牙醫係指做crown,唔係retainer

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

missparent 發表於 19-5-18 21:59
我估牙醫係指做crown,唔係retainer

如果係crown就又係奇怪左d既
不過真係要睇cool牙前後既相做對比,不能只聽一面之詞。

男爵府

回覆 TungSO_FB 的帖子

整得唔好
係米普通牙醫?
Cool牙應該搵專業矯齒

洋房

是的 發表於 19-5-18 21:38

你吾知道咩?

我係COOL傳統有條鐵線, 個牙套係COOL完之後即刻倒模整, 個套大牙位都係有隙,

因為個牙模有隙

我有KEEP住帶, 牙醫話個模用用黎定型, 防走位.

帶完真係可以推番埋? 求教學, 真係唔識

洋房

cindy618 發表於 19-5-18 21:41

方便影相, 咬合應該係正常的.

衣家問題係大牙D隙好疏, 疏到牙線直上直落落, 店唔到D牙

首頁
12345...7

尾頁

跳至