自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆樓主:

元朗

男爵府

KCWO 發表於 19-5-19 15:47
天水圍有一間B1中學,元朗信義。

哦,可能我好耐之前知道佢糸B2頭,不知道現在已升了B1

大宅

Whitechocolate 發表於 19-5-19 15:48
黃金海岸既李佩瑤,我係此網,見過有媽咪,寫讚揚信,讚老師,學校好有愛心。

但唔知難入嗎?

呢間係保記小學,新校舍,教學有質素保證,區內受歡迎既小學,多人爭

大宅

KCWO 發表於 19-5-19 15:49
這幾間都今非昔比了。

我第一次聽人咁講, 入u率 ,成績全部有得check,大家可以研究下

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

0526 發表於 19-5-19 07:33
元朗校網好d, band 1 to 3中學斉晒。 好多新樓都好靚, 好靜, 但要坐接駁車先去到市區。 yoho就超方便, 樓 ...

jm 應該唔太熟悉元朗校網,淨係比較中學校網嘅話,屯門band 1 位多過band 1 學生,元朗band 1 學生多過band 1 位,嚟緊元朗直頭唔夠中學學位,要借到去馬鞍山tim 呀

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

姑奶住天水圍,佢兩個小朋友由幼稚園(大女已P3)起學校都好多配套比佢地免費玩,好多活動,我好羨慕。

佢住天睛村。
珍惜 感恩
You got this!!

伯爵府

YAC0601 發表於 19-5-19 07:37
屯門,三區比較住比較舒服配套亦較好。
元朗我由細住到大,係天水圍返學,近年搬左去屯門,所以投屯門一票 ...

非常同意

男爵府

good_pig 發表於 19-5-19 14:31
屯門咁大,係咪近西鐵好d?

我自己就住近西鐡站,可以步行西鐡街市vcity市中心,不過我好少搭西,我係觀塘返左好多年工,以前住元朗返觀塘耐到想死,搬左黎屯門原來咁多村巴,仲又平又快

伯爵府

朱古力妹妹 發表於 19-5-19 12:41
天水圍風水好奇怪,唔會住天水圍

可唔可以離講下有咩奇怪?我每天都來去天水圍接送小朋友,我覺得環境配套真係好好

大宅

回覆樓主:

屯門啲樓冇咁迫,私樓相對多屋苑選擇,商場算好行
元朗一落街已經好似行花市咁比人推住行,啲行人路勁窄,商場也不好行 (不是民生日常會買嘢的店),夏天天熱溫度都高兩度
天水圍直頭似返咗大陸,輕鐵都有陣大陸臭味,落街勁多人講國語/唔知乜的鄉下話,感覺不良好

男爵府

winpoopoo 發表於 19-5-19 07:30
而且元朗有B1英中,天水圍冇,如果每朝要搭輕鉙落元朗返學,聴人講糸超級迫
...

天水圍有,崇德,信義中學係元朗區top3,同佢拍得住只有鄉中。元朗區top 3英中,兩間都係天水圍區。
不過住我揀元朗。

侯爵府

2024年龍年勳章

元朗太多人喇,假期行出街人迫到爆,如果呢3個地方一定要揀,我會揀屯門

男爵府

joey211 發表於 19-5-19 08:14
天無b1中學? 咁我唔考慮呢區啦

我上網見元朗唔夠位

天水圍b1 津貼英文中學有崇德同信義喎。兩間都係元朗區top 3. 點會無呀?check下都知啦。元朗區top3 英中係鄉中,信義同崇德。B1英文直資有李兆基書院添。

男爵府

tictactoe 發表於 19-5-19 08:18
中學元朗和天水圍是同一校網, 但B1校都在元朗

你講真

男爵府

701003 發表於 19-5-19 09:46
天水圍有一間band 1英中

天水圍有3間b1 英中喎。信義中學,崇德英文書院同埋李兆基書院。

男爵府

李家承 發表於 19-5-19 10:05

天水圍天耀有間信義英文中學,唔係B1? 仲有李兆基中學,不過 ...

係呀。前面啲jm係亂吹定點?咁都話冇?另外崇德英文書院都係歸天水圍區。信義同崇德都係元朗區top3 英文中學,但前面啲jm話唔係喎。李兆基書院仲出過狀元,信義近年成績仲好過鄉中。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

snoopyiu 發表於 19-5-19 08:53
可唔可以離講下有咩奇怪?我每天都來去天水圍接送小朋友,我覺得環境配套真係好好
...

人夾人掛?
我唔夾屯門,所以唔會揀。天水圍好多公屋,都係唔想揀,淨返元朗,只會揀yoho 一帶,但比較貴,不如搬返出d....

男爵府

回覆樓主:

元朗多商場,多街鋪,多食肆,多新型屋苑,但落街多人,行街就路窄。天水圍得屋邨商場多,商業商場細啲,但住既環境天水圍係好唔錯,路都闊啲。屯門除左西鐵站同巿中心附近好行啲之外,其他地方都比較舊。如果主要渣車可選泳池附近或近深井。
我個人會揀元朗yoho系列或朗屏站附近新屋苑。

公爵府

KCWO 發表於 19-5-19 15:49
這幾間都今非昔比了。

唔係吓話?今非昔比仲會爭崩頭?
咁屯門咪無b1?啲尖子全部誇區讀?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

屯門校網好好多

首頁
23456...7

尾頁

跳至