想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我己40,上年8月,係廣華做ivf,8w,,因照到係空心胎,醫生話做藥流, 之後搵廣華中醫調理,到4月,又仲多次ivf,大約有4w日前因肚痛,見紅,入左廣華急性,當時有陰照, 見到好細既胎囊,但果晚,不停流血加有血塊(emoji)到第二朝早,醫生話我地冇咩可以做到,叫我回家休息,我有問過洗唔洗照多次陰超,佢就話冇咩大幫助,我自己就擔心,下午去私家照,醫生照左好耐,都搵唔返個胎囊,怕已經同血塊一併流出了(emoji)(emoji), 由於係廣華做ivf, 下星期等再見醫生,再確定一下,但我覺得 個(emoji) 已經走左了

複式洋房

回覆樓主:

雖然經歷咗2次失敗(唔止,抽咗兩次卵 放鮮胎同埋放雪胎都加埋有6次)
其實上次流產醫生都冇同我講係啲咩原因, 只係同我講你仲有幾多個雪胎,下一次經期嚟就再報經期啦
經歷過兩次嘅失敗,其實我唔會放棄,我真好想做媽媽 ,但係因為政府年過40,就唔會再幫你做ivf

想問各位jm, 我係唔係應該做d深入檢查先,定係直接去台灣/泰國做ivf?
我真係好迷茫(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 08:51
雖然經歷咗2次失敗(唔止,抽咗兩次卵 放鮮胎同埋放雪胎都加埋有6次)
其實上次流產醫生都冇同我講係啲咩原 ...

你好! 我和你同齡,也做緊ivf。我和你不同,就是我一直沒有著床,所以沒你你那麼辛苦。我也抽卵4次,殖入兩次。我都無諗住放棄,因我知道我們40-42 這段時間是很珍貴的,過了42 成功率會再降低,所以我盡快繼續努力。
其實35 歲以上,年紀越大,胚胎基因問題會越多,因此生育統計,40以上的流產率可高達3,4 成。請問你hk 有無做pgs? 我ivf 醫師說我們這年紀最大機會是胚胎染色體問題,也有可能有其他問題如子宮問題及免疫問題。但見你兩次能著床,起碼你的內膜厚度是可以的。
你還有雪胎嗎? 如果沒有做pgs 恐怕未必能再做,即使可以,再解凍切片會有損毀率。(待續)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 08:51

(續)如果你海外做,台灣我覺得佢地研究的問題比全面和多,佢地pgs, era (測試著床時間)及免疫問題研究也比較深入,大多是費用是hk 一半或2/3 。
泰國雖然我自己未有試過,但比台灣不同的特點是可以選性別。我認識了和我同齡jm 去了泰國,但佢就後悔,原因是由於我們高齡卵不是太多,其實如果做pgs 再篩選的話,根本只剩下一兩個,因此到最後也未必能選到性別。但如果你多囊,能有很多胚胎的話,就另計。我記得佢同我講佢用咗10幾廿萬,係台灣幾倍。
番到你的問題,hk 醫生有無建議你做咩檢查?如果是胚胎問題,你可在香港做pgs。價錢上萬,但幾多我就無研究,價錢問題,比較少hk人pgs.

大宅

雖然我們40, 機會率比後生姐妹低,但我們想生BB 不要放棄呀! 我媽媽也是43歲自然生我,因此我覺得我們還是有希望的。加油!! 祝福你!!

大宅

我有朋友在香港找Dr Tay做IVF, 佢有得做埋PGS,同台灣做法吾同,台灣按送檢的胚胎計算,香港係好似10個以下一律10萬起咁上下,在養和做的,仲要吾係抽一次卵,可能需要抽幾次有齊10個D5胚胎先一次送去做,單事呢筆費用,應該又20萬起!我自己就在台北黃建榮醫師診所做,每個胚胎台幣$16500,我一次就送左7個D5去做了

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-19 09:22
雖然我們40, 機會率比後生姐妹低,但我們想生BB 不要放棄呀! 我媽媽也是43歲自然生我,因此我覺得我們還 ...

謝謝你的分享!我己經冇晒雪胎,所以要重新做起,因為我政府唔再收,要選擇其他地方,由始到終醫生都冇主動議做什麼檢查(我又唔識,或者我冇主動去問),而家除左要調理身體既同時,都要再research邊間做,同香港可以先做d咩檢查,我都知年齡大左,身體機能會再衰退,現在唯有盡力去做(emoji)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 09:48
謝謝你的分享!我己經冇晒雪胎,所以要重新做起,因為我政府唔再收,要選擇其他地方,由始到終醫生都冇主 ...

如果你不用工作或易請假,去台灣做不錯呀!雖然現在沒有統一數據,說哪個地方的成功率較高,但以下是我自身經驗對和台灣ivf 嘅感覺。我有免疫抗體問題,喺台灣係幾多診所都會研究的,而hk ivf 醫生絕大部份不相信免疫問題(有一兩個例外)即使你流產多次,他們只會叫人繼續試,所以有不少有流產問題jm 去了台灣治療而成功例子。而我因為快移居外地,我再當地也找了兩個ivf 醫生初診,他們都會留意免疫抗體問題,所以我覺得hk 在這方面落後。(待續)

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 09:48
謝謝你的分享!我己經冇晒雪胎,所以要重新做起,因為我政府唔再收,要選擇其他地方,由始到終醫生都冇主 ...

(續)其次我有內膜薄問題,過去幾次台灣ivf 醫生都開virgra 去增厚內膜。後來認識有jm 在hk內膜不夠薄,但hk醫生不肯開virgra, 有開其他藥但幫唔到jm, 所以jm 要自己飛去台灣先處理再回港,否則佢放唔到胚胎。也許有hk 醫生肯開,但起碼那jm 已見了幾個hk 醫生都不肯。佢話早知一早去台灣做。而我最近在外地初診,他們都可處方virgra。所以我覺得hk 醫生用藥不夠進取。我們超高齡,其實要進取一點的醫療才能幫到我們。

別墅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 08:38
我己40,上年8月,係廣華做ivf,8w,,因照到係空心胎,醫生話做藥流, 之後搵廣華中醫調理,到4月,又仲多 ...

樓主你好
我去年8月也做了ivf植入day3,去到7week時bb心跳停左,之後做藥流,但唔清,最後要刮宮。之後我有去做針灸調理。本想找住小產6個月黃金期,所以今年4月我又再植入day3,結果去到6週開始流血,7週都未有心跳,早幾日已經大出血,自己流左出黎。

香港d醫生真的很冷漠,完全無幫我探討原因,叫我如果有胚胎,可繼續試。但我今次ivf係台灣做,上次小產,台灣醫生也只是說是機率問題,叫我休息下再試植入day5(因我仲有4個day5)。但對我來說,我已經超有陰影,植入2次,小產2次。

別墅

zzzccc 發表於 19-5-19 10:37
樓主你好
我去年8月也做了ivf植入day3,去到7week時bb心跳停左,之後做藥流,但唔清,最後要刮宮。之後我 ...

(續)因此我打算下個月番大陸做詳細檢查,原來而家內地植入之前會做足檢查先植入,確保唔會浪費小生命。我做完檢查後可再同大家分享。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-5-19 10:23
如果你不用工作或易請假,去台灣做不錯呀!雖然現在沒有統一數據,說哪個地方的成功率較高,但以下是我自 ...

我份工請假都容易,同事都很幫忙的,我都有睇其實jm post好多係台灣都能夠成功,等調理完後,就過台試,不過我唔知邊度/ 口碑好 有免疫抗體既診所可以去做,定係 把心一橫所有嘢都係台灣做。

香港政府醫院,始終太多人做,因比較平,好多時成功做到就恭喜你,失敗叫下次週期打電話來再排過

開始再調節身心,一齊努力,總有一天(emoji)(emoji)會再出現(emoji)

複式洋房

zzzccc 發表於 19-5-19 10:37
樓主你好
我去年8月也做了ivf植入day3,去到7week時bb心跳停左,之後做藥流,但唔清,最後要刮宮。之後我 ...

你好,我諗台灣服務總好過香港,當然香港有好既醫生,不過服務費用 相比起台,一定有分別,我兩次著床都係Day 3 ,之前,睇中醫,暖宮,戒生冷野,都有做,最後都流走,上次藥流,真係好辛苦,我食左第一日藥,夜晚個胎囊就流左出來, 我怕要刮宮,之後睇中醫再清血,今次就突然肚痛,自然流左出來,聽日再返醫院照,睇下仲有冇血同埋confirm個胎真係走左

經過左2年幾香港既ivf, 都好疲倦,而且食藥食都係都脹左,但心諗,為左將來(emoji)(emoji)(emoji),都覺得是值得的

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 13:56
我份工請假都容易,同事都很幫忙的,我都有睇其實jm post好多係台灣都能夠成功,等調理完後,就過台試,不 ...

你現在調理身體,可用一些時間bk 一下,有幾個討論區,係幾個台灣比較多香港人去的醫師。另外也有些jm 去其他醫師。每個醫師都有不同風格及專長。也許這樣易些開始。

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-19 08:38
我己40,上年8月,係廣華做ivf,8w,,因照到係空心胎,醫生話做藥流, 之後搵廣華中醫調理,到4月,又仲多 ...

我都係廣華做ivf, 放左3次胎,兩次bingo, 兩次都4週出血流產..我都好擔心,公立同私家都係話機率問題,想問下你C6有無食煙架?

複式洋房

vicus226 發表於 19-5-19 22:41
我都係廣華做ivf, 放左3次胎,兩次bingo, 兩次都4週出血流產..我都好擔心,公立同私家都係話機率問題,想 ...

你好,你放3次,2次著床,機會都高,要努力去尋找係咩原因,睇下有冇得去處理,要加油
我c6有食煙同間唔中都飲下酒。唉,叫過佢戒,都係冇用,身邊工作既人全食,而且食左10幾年(emoji),之前驗過d精係差,而家都keep住睇中醫。

大宅

winnie1002chan 發表於 19-5-20 00:12

你好,你放3次,2次著床,機會都高,要努力去尋找係 ...

大家都繼續加油,成功過版(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至