自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

香蕉煎餅 發表於 19-5-19 14:45
咁返學點算,使唔使著片?

我個仔都係。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我兩個囡都係三歲都仲要片片開大,
直頭問埋醫生,
醫生話可能仲有啲動物本性,
開大時要lay埋要有安全感,
話迫唔到…
後來坐慣左個有腳踏既廁所板,
又陪住佢傾下計,
慢慢就肯痾了

翡翠宮

回覆樓主:

我仔大約兩歲幾時都係咁,迫佢坐馬桶痾尿就可以,但大大就唔肯,我仔有次話要大大,我即刻同佢除褲放佢上馬桶,佢痾左尿就話要落黎用片大大,我唔比又唔抱佢,佢又唔敢自己落地,只係不停叫我。。。最後因為太急,終於痾左,從此以後冇再用片大大了。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

mln 發表於 19-5-19 12:31
這個小朋友真的好難搞, 一定要著片先肯疴,明明好急都要忍住, 話無屎。 逼下佢都會肯坐馬桶疴,但是早排病, ...

我個女返幼稚園前都係咁,試咗親子板佢都接受唔到,最後聽朋友介紹唯有買Fisher-price 坐廁俾佢,柯完有音樂,一試即ok。

男爵府

梅媽媽 發表於 19-5-19 14:22
報到,阿女4歲半明明有幾日坐廁成功,但三日後又去返用片。昨天去游水喊晒唔肯落水要回家著片poo,足足纠緾 ...

4歲半?K2?咁返學點?

大宅

這個小朋友真的好難搞, 一定要著片先肯疴,明明好急都要忍住, 話無屎。 逼下佢都會肯坐馬桶疴,但是早排病, ...

我小朋友都經歷過這個階段,一定要著住條片先去大便。我諗佢4歲啦,先肯坐廁所去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

抱住去得唔得,如果得就可能係廁板大,佢驚,咁可買有扶手嘅小朋友廁板,加埋腳踏或凳仔,仲可以放D廁紙入廁兜,咁就唔會彈D水上嚟,有D小朋友好怕廁所水掂到pat pat

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

唔係喎,我女由細學習去poo桶屙,到依加(快三歲)可以去大人馬桶屙,不過要加個小童廁板以防佢跌落去
佢細個幾過幾次係poo桶屙完,就唔再鍾意係片屙,應該係覺得有片頂住屙得唔舒服,果時未戒片架,所以出街如果要去poopoo超煩,要解左條片俾佢poo、poo完又著返條片
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

同佢玩屎... 我有時俾佢拎埋個公仔入去, 話要望住佢地去廁所. 有時話公仔想聽/睇佢地去廁所, 個公仔咪扮聽/同睇, 如果佢地去到咪俾個公仔"睇" 下.

間中我就係果個公仔.

翡翠宮

牛年勳章

mln 發表於 19-5-19 13:17
就嚟小學了,我都唔知點算好, 咁你女要幾大先唔怕坐馬桶?

就黎升小學,返全日好難忍poo。咁大個有一定表達力,耐心同佢傾下咩問題,俾安全感佢。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

以前我仔都驚,後尾買了個兒童廁所,有樓梯的,佢雙腳踏住樓梯位,佢好鐘意,有安全感嘛,之後就唔驚喇。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

199707100304 發表於 19-5-19 19:54
以前我仔都驚,後尾買了個兒童廁所,有樓梯的,佢雙腳踏住樓梯位,佢好鐘意,有安全感嘛,之後就唔驚喇。
...

呢類,俾到安全感佢地。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

我買幾set公仔,公仔便盆仔,陪住佢痾,二歲半已戒清

公爵府

同大小便byebye,次次沖水,(emoji)屎屎BBbyebye

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Daniel tiger (卡通片)有幾集講potty training 的,你或者試下播佢睇?我會同d仔一齊唱入面首歌來motivate 佢。我大仔都試過怕在廁所開大,或者佢屙你拖住佢手,等佢知道冇咩好驚

伯爵府

回覆樓主:

大大下會肯坐,我女細時都係咁,一定要著片去,坐馬桶就唔疴。 大大下就正常番唔駛擔心

珍珠宮

回覆樓主:

怕跌落去,要有細厠板+櫈仔墊腳

首頁

尾頁

跳至