懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Kalinming 發表於 19-5-20 02:56
西瓜,鴨,蝦,蟹,牛,咖啡,可樂!
我樣樣都有食有飲!
又唔係日日食日日飲!

我都有食蝦,牛,咖啡,可樂
不過每樣都唔會多食,食少少就算
啱呀乜都唔食得,產前已抑鬱了

大宅

falalala 發表於 19-5-20 09:03
唔好咁嬲,每個人唸法唔一樣,對安全意識標準都會唔同,我第一胎一樣戒得好清,因為同你一樣,bb係我等待 ...

謝謝你

其實我一向緊張底,乜都驚,乜都擔心一餐。不過自從有左之後,我晚晚都祈禱。連老公都讚我,話我成個孕期都比佢之前預期中良好,所以佢都好放心

大宅

falalala 發表於 19-5-20 09:06
放心啦,我唔係住香港,我呢邊政府都有叫我地必須要打百日咳疫苗,醫生建議,所有密切接觸初生bb既大人都要 ...

收到收到。
我信醫生,同埋都見到好多大肚媽媽都有打,個個打完BB都正常健康,証明支針對我們係安全的。

我都有叫我父母打,希望佢哋肯聽啦

大宅

jwingbb 發表於 19-5-20 09:26
同意,每個人把尺都唔一樣。等於我知道身邊有懷孕中既朋友食雪糕食生蠔,我都有好心解釋點解唔食得,佢聽 ...

我覺得講咗,你唔聽,係你的決定。
做朋,無理由見到有問題唔出聲,不過只會講一次。

大宅

wcy27 發表於 19-5-20 10:34
我係公司食嘢,食個雲吞麵都有人同我講入邊有蝦,乜你食得咩?
我心入邊小咗佢100次老母。
...

過份的關心,有時候好煩
一隻半隻蝦,又唔係生,熟的都唔怕啦

大宅

已經學識左間掲性扮聾

大宅

HappyMaMaBaby 發表於 19-5-20 10:55
其實都係出於關心,其實唔使理咁多禮貌求其應咗就算,所有朋友都係見一陣啫
...

我都有禮貌覆返佢哋,仲順手比埋數據佢哋睇

大宅

redbus 發表於 19-5-20 11:23
已經學識左間掲性扮聾

呢招好

別墅

有人同我講「我唔係咒你,但你食生冷野個bb皮膚會唔好」,其實你已經係咒緊我

有時講野方法、用字、次序,都會好唔同。

仲有尤其濕疹,醫生明明話係遺傳、無原因,同我講因為我食xxxxx, 真係好煩。
重點係,個bb仲未出世,你已經假設佢會出事,好炆。

大宅

imbearbe 發表於 19-5-20 13:23
有人同我講「我唔係咒你,但你食生冷野個bb皮膚會唔好」,其實你已經係咒緊我

有時講野方法、用字、次序, ...

濕疹我都有聽聞過,係唔關食乜事,係父母遺傳。
如果人哋咁同我講,我都唔知比乜反應佢好!

最初嗰時我媽都有叫我飲牛奶,話對BB皮膚好,我話我唔飲得,我對奶敏感,一飲就痾到Hihi,連咖啡都要轉豆奶先得!我夾硬飲完,痾咪仲煩!
自己阿媽,你都可以話吓佢,最慘係你老公嗰邊,無得出聲!

別墅

Momoctal 發表於 19-5-20 13:30
濕疹我都有聽聞過,係唔關食乜事,係父母遺傳。
如果人哋咁同我講,我都唔知比乜反應佢好!

有人叫我連奶都唔好掂,話乜奶都有李斯特菌,點殺菌都殺唔哂,話佢自己係化驗師好清楚。
咁我聽醫生講定化驗師講? 攪到我老公都驚埋一份。
不過好在我係鍾意飲豆奶多啲既...

男爵府

我試過大肚果陣,朋友book左請我食生日飯,係去日式放題!
雖然當中都有一些熟食,但真係好無奈!

大宅

imbearbe 發表於 19-5-20 16:24
有人叫我連奶都唔好掂,話乜奶都有李斯特菌,點殺菌都殺唔哂,話佢自己係化驗師好清楚。
咁我聽醫生講定 ...

佢係化驗師,玩到咁大,好難夠佢講
不過消晒毒,理論上應該無事,長久以來都好多大肚媽媽飲,咁應該安全啦?

我都只飲豆奶

大宅

kitkitboo 發表於 19-5-20 17:44
我試過大肚果陣,朋友book左請我食生日飯,係去日式放題!
雖然當中都有一些熟食,但真係好無奈!
...

日式放題,我真係勁無奈,個個乜都食得,自己乜都唔食得,其實都幾無癮
仲要係自己的生日飯

別墅

Momoctal 發表於 19-5-20 11:07
我都有食蝦,牛,咖啡,可樂
不過每樣都唔會多食,食少少就算
啱呀乜都唔食得,產前已抑鬱了:wahah ...

我最唔中意就係又話為你好,又話怕阿b呢樣個樣!
我識有人飲咩都嘔,唯獨飲可樂唔嘔!
甘係咪叫佢脫水都唔好飲可樂?
孕媽媽已經好多野擔心,食少少野都要聽甘多說話,有時候真係會諗為咩要甘辛苦?
做媽媽係開心事!無邊個會唔錫唔想自己bb好!樣樣綁手綁腳,媽媽唔開心,bb一樣唔開心!

大宅

Kalinming 發表於 19-5-21 02:28
我最唔中意就係又話為你好,又話怕阿b呢樣個樣!
我識有人飲咩都嘔,唯獨飲可樂唔嘔!
甘係咪叫佢脫水都唔 ...

我之前上網都睇過,有啲媽媽淨係食某幾種嘢(無益的食物)先唔會嘔,醫生都話無辦法,唔通唔食?
我食花膠都反胃,以前從來無事,我都想食,不過真係食唔到。
所以,有時迫唔嚟

大宅

回覆樓主:

我陀果陣初初小食蝦,海鮮,因為自己有濕疹底,果陣99重話:吾好傳埋比呀B 呀,5太敢亂食,飲茶食1粒左右,之後到足左月,我99話可以食雪糕,但我之前睇過新聞,就係有人週數大食雪糕都有事,係甘叫我食雪糕,話:你食左雪糕,呀b會快d出黎,你甘介口呀,呀b出黎咩都敏感呀。
結果我個囡41w出左黎,touchwood 依家6個月都冇嘜皮膚問題

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Momoctal 發表於 19-5-20 11:15
收到收到。
我信醫生,同埋都見到好多大肚媽媽都有打,個個打完BB都正常健康,証明支針對我們係安全的。

祝你平安順利

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Momoctal 發表於 19-5-20 11:12
謝謝你

其實我一向緊張底,乜都驚,乜都擔心一餐。不過自從有左之後,我晚晚都祈禱。連老公都讚 ...

繼續努力!

別墅

Momoctal 發表於 19-5-20 11:12
謝謝你

其實我一向緊張底,乜都驚,乜都擔心一餐。不過自從有左之後,我晚晚都祈禱。連老公都讚 ...

其實好多你口中的「有心人」,出發點都係為你好,我明白做媽媽會玻璃心,但無需要咁敏感,盞你自己辛苦。
例如壽司,就因為懷孕我驚吃真壽司唔好,專登去吃素壽司過口癮。你講的菠蘿、西瓜、凍咖啡奶茶甚至最後真刺身真壽司我都食(未夠3個月時),每樣小小。都有人勸我唔好食,不過我一笑置之,我明白人地為我好而提醒,唔會唔開心囉。
如果你對人地講的所有說話都認為人地係多事、八卦,咁育兒路上你會成日都好唔開心。放鬆d啦

首頁

尾頁

跳至