跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 actual 的帖子

請教你幾時入form? 先可以target 明年2月去澳洲?

大宅

好媽媽勳章

Shabo 發表於 19-9-6 15:00
想請教我決定左2020年1月中走,趕1月尾開學。如果我宜家online填Partner Visa 309/100,如果走嘅時候visa未 ...

我都想知!
我8月中入晒文件,驗埋身,immiAccount 個application status 依家係 stage 1 received. 唔知幾時轉initial assessment.
萬一出年開學前未批,我都唔知可以點。

複式洋房

回覆 Shabo 的帖子

申請了境外offshore 309/100 應該不可以轉境內的。若你在境外申請了,可以用旅遊簽證ETA 入境。我就是申請了309/100之後,用ETA旅遊簽證入境二次。

洋房

WendyT 發表於 19-9-6 21:22

申請了境外offshore 309/100 應該不可以轉境內的。若你在境外申請了,可以用旅遊簽證ET ...

Icic, 咁就1月到步後先入form 攪

子爵府

lottyfish 發表於 19-9-6 17:28
我都想知!
我8月中入晒文件,驗埋身,immiAccount 個application status 依家係 stage 1 received. 唔知 ...

你好!想請問邊到可以download 40SP 份form?

Thx in advance

大宅

熱血勳章

lottyfish 發表於 19-9-6 17:28
我都想知!
我8月中入晒文件,驗埋身,immiAccount 個application status 依家係 stage 1 received. 唔知 ...
佢叫左你body check?因為我朋友話唔洗咁快body check,話佢會EMAIL黎叫先去做

大宅

好媽媽勳章

gasonchoi 發表於 19-10-3 16:56
佢叫左你body check?因為我朋友話唔洗咁快body check,話佢會EMAIL黎叫先去做

ImmiAccount action item 通知我去做 body check. 有份form 要帶埋去,另外要帶埋passport,在醫務所又要影相,等醫生certify.
跟住會在 ImmiAccount 見到 update 已完成 body check.

大宅

好媽媽勳章

maymycheung 發表於 19-9-29 14:13
你好!想請問邊到可以download 40SP 份form?

May search by Google

大宅

熱血勳章

lottyfish 發表於 19-10-5 17:24
ImmiAccount action item 通知我去做 body check. 有份form 要帶埋去,另外要帶埋passport,在醫務所又要 ...

請問做左啲咩body check?

大宅

好媽媽勳章

gasonchoi 發表於 19-10-5 18:10
請問做左啲咩body check?

都係基本野,度高磅重,照肺,抽血驗肝炎,姑娘問病歷,見醫生。

有三間指定醫務所可選,費用約HK$1800

要帶passport

別墅

我都填緊呢張FORM, 填到一半到.
我本身唔想甘快過去澳洲, 請問如果批左之後要几耐過去? 同埋過左去又返香港可以嗎? 還是一定要坐移民监?我係想申請定有個BACK UP.
又或者我去邊度可以了解呢方面資料呢?

複式洋房

cody2Amama 發表於 19-8-24 20:52
私家醫生唔知同埋唔知收唔收幾,你可問吓醫生
另你可以上民政事務處個網頁,佢係有分時段嘅,帶齊要cert嘅 ...

其實我想問除咗身分證之外有啲乜嘢文件要做certify true copy呀?

伯爵府

請問配偶是否在港申請? 申請時間有冇須要指定那個地址?

大宅

請問我填到submit 嗰版都冇叫我attach document,係咪要submit 左先見到attach document 嗰位置?

複式洋房

請問身體檢查是交表時交,定待immi通知才交

民房

cann5 發表於 19-8-15 10:58
大家好,我剛開始研究Partner Visa 309/100

請問如果批了309,有否要求within幾耐要 move to Australia? ...

如果你結婚耐而有小孩通常一年内左右批309/100一齊比你,如不是就可能只批309先。之後一年内要first land

別墅

WendyT 發表於 19-9-6 21:22

申請了境外offshore 309/100 應該不可以轉境內的。若你在境外申請了,可以用旅遊簽證ET ...

請問我在香港,若不申請309, 想去澳才申請partner visa. 這樣我是否在成功申請前不能一直留澳?來回香港兩邊走?

別墅

maymycheung 發表於 19-9-29 14:13

我都想知 40SP 在那裏 download, 為何在immi 內找不到, 如知,請指教。

首頁

尾頁

跳至