育兒好物

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

各位媽咪,請問有沒有你們覺得有效的驅蚊貼推薦?小朋友被蚊咬到腫。

2019新春慶豚圓

回覆 MX96 的帖子

Hi MX96,小朋友新陳代謝比大人快,體溫亦較高,容易吸引蚊叮,4-6 月係香港雨季,比較多雨水令蚊蟲都活躍D,的確要做足防蚊措施。媽媽選擇返成份用天然物品防蚊比較安全,例如:香茅油、檸檬油等,衛生署防護中心建議兒童使用嘅驅蚊劑當中DEET(避蚊胺)嘅濃度不應超過10%,媽媽可以先了解產品成份,挑選不含DEET 或DEET濃度低嘅驅蚊劑/驅蚊貼。蚊蟲通常在早/晚時間比較活躍,避免在該時段去公園、多樹木嘅地方,穿著淺色長袖衫褲,都可以減低被蚊叮風險。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Xmas吸收勳章

啲蚊真係好毒,咬到豬蹄咁

民房

我個女都係

禁止訪問

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我用babyganic 果隻 幾好 不過係噴的 我噴係bb車同bb衫褲 無直接噴bb
大事化小, 小事化毛.........

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

我都想知邊隻有效,要防蚊防蠓。。。

我而家用緊organic隻膏就一般啦

複式洋房

2019勳章

pacific_cafehk 發表於 19-6-11 20:22
我都想知邊隻有效,要防蚊防蠓。。。

我而家用緊organic隻膏就一般啦

现在用的日本叮叮喷剂 似乎有点效

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊