時政擂台

跳至

首頁
12345...25

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

starrymama 發表於 19-5-20 10:18
可以一齊出部華為機

已經用緊

珍珠宮

但大家有沒有唸過,冤冤相報何時了
過去10年,大陸一樣打壓美國企業,Google、Facebook、Oracle、Intel、Cisco、Amazon,唯一相對好一點就是Microsoft,也是政府關係做得到位而已。
其實打仗對所有人都是受傷的,經濟、網絡的戰爭可能做成嘅傷害更大。希望2國領導人可以平心靜氣的以務實態度解決現在困局。

大宅

starrymama 發表於 19-5-20 10:58
美國, 加大拿, 日本, 大把稀土, 開採無難度.

日本無稀土。

而家啲人講到中國無償奉獻稀土俾外國人咁。佢哋呢幾十年喺稀土賺咗幾多錢呀?無錢佢哋會掘爛晒啲地搞到內蒙沙塵暴都照開採?

情況好似賣水俾香港咁,講到恩惠,佢哋唔講下超超高價買啲水返來大把用唔晒就咁放咗出大海。香港明明可以起海水化淡廠解決食水問題,但香港政府就死都唔去做,仲要慢慢填平好多水塘。

某啲人嘅思維真係扭曲得好緊要。

做個靚太    發表於 19-5-20 21:17
ILoveThailand    發表於 19-5-20 13:01
ILoveThailand    發表於 19-5-20 13:00

大宅

Mm233 發表於 19-5-20 10:49
講下笑姐
不過我又想問中國封殺呢d美國公司,美國人可以做d咩?

點同呢 禁左Google即係海外手機生意可以玩完 中國幾時為左所謂概封殺要玩死人地間公司 個d公司徐左中國外邊到有比所謂中國封殺影響?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

artroboy 發表於 19-5-20 10:59
點解同俄羅斯咁好兄弟,又唔見移去果邊?
睇吓大陸嘅權貴都移民咗係邊?洛杉磯最多,成片都係,所以美國仲有王牌未出,啲貪官嘅身家都未公佈。

queenlionga    發表於 19-5-20 16:30

珊瑚宮

RelaxHippo 發表於 19-5-20 11:02
美國佬最精, 佢有稀土, 有石油, 但就一直向外國買呢啲資源, 等人哋國家消耗晒, 美國佬就可以自己用返佢既 ...

大宅

你叫得郁中國人唔好買APPLE產品先算喇
身體最誠實呀
不如叫班狗官放棄綠卡先

中國人會團結?
自古以黎都係無可能既事

伯爵府

sim008 發表於 19-5-20 11:04
點同呢 禁左Google即係海外手機生意可以玩完 中國幾時為左所謂概封殺要玩死人地間公司 個d公司徐左中國外 ...
影響範圍的確唔同,不過原理一樣

禁止訪問

珍珠宮

spellcheck 發表於 19-5-20 11:04
日本無稀土。

而家啲人講到中國無償奉獻稀土俾外國人咁。佢哋呢幾十年喺稀土賺咗幾多錢呀?無錢佢哋會掘 ...
新加坡有新生水計劃, 除咗可以海水化淡, 仲可以將新加坡工業用廢水, 家居廁所廢水還原做食水, 都仲要繼續向馬來西亞買3成食水. 點解新加坡唔可會只用新生水呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

日本無稀土。

而家啲人講到中國無償奉獻稀土俾外國人咁。佢哋呢幾十年喺稀土賺咗幾多錢呀?無錢佢哋會掘 ...

我記得日本係有架
放下自在

大宅

日本無稀土。

你唔洗同佢地咁認真
佢地心中係得中國好, 其他國家都係衰人

大宅

Mm233 發表於 19-5-20 11:06
影響範圍的確唔同,不過原理一樣

係呀 都叫封殺 原理一樣 力度大大不同 咁樣唔係懲罰 係處死

珊瑚宮

mizuho 發表於 19-5-20 11:03
但大家有沒有唸過,冤冤相報何時了
過去10年,大陸一樣打壓美國企業,Google、Facebook、Oracle、Intel、Ci ...

JM可以死心, 國家打壓, 無乜寃寃相報何時了, 係利字當頭。
互利可以稱兄道弟, 一唔乎合本身利益, 就以本傷人。

珍珠宮

芒媽媽 發表於 19-5-20 11:08
好明顯一日侵侵唔落台, 呢樣嘢無可能發生

就算侵侵落台, 美國依然會打壓中國, 因為美國係唔可以俾其他國家超越佢每方面世界第一既地位. 80年代日本被美國迫佢將日元昇值, 令其經濟加劇泡沫化, 最後經濟泡沫爆破, 到宜家都仲未恢復以前既經濟地位.

侵侵同其他總統都係一樣, 美國就係如花, 本身粗口爛舌, 心地惡毒, 但其他總統出嚟會將如花打扮到成個李嘉欣咁, 講粗口變講文言文, 外間以為佢真係一個美女, 講嘢詩情畫意, 出口成文, 侵侵只係唔修飾, 就咁將如花帶出嚟.

做個靚太    發表於 19-5-20 21:43

珍珠宮

bobomia 發表於 19-5-20 10:35
宜家主要問題係點樣打擊美國,平民可以做嘅就係儘量唔買美國貨,美國一向都係奉行 誰大 誰惡 誰正確 嘅政策 ...

喺國內辦公室,搭升降機,目測六,七成人係果粉
身體很誠實喎

珍珠宮

畀面勳章

日本無稀土。

日本有稀土的.
https://buzzorange.com/techorange/2019/05/15/rare-earth-exploit-issue/

外國係開採稀土技術上已經好成熟, 用離心技術... 唔太記得個名, 係中國一路都用低技術揾人命去開採啫.
中國人有錢便去買包包, 邊會用錢去投資呢d技術

珍珠宮

芒媽媽 發表於 19-5-20 11:08
好明顯一日侵侵唔落台, 呢樣嘢無可能發生

我們這邊這一位一樣是鷹派
Trump只是不懼怕咁表現出來,但他是個生意人,只看利益
我們這位出身紅旗家族,做事更厲害霸道,一點也不能小看
兩敗俱傷就是苦了平民百姓

伯爵府

國人不再去美留學。

伯爵府

sim008 發表於 19-5-20 11:12
係呀 都叫封殺 原理一樣 力度大大不同 咁樣唔係懲罰 係處死
唔會死既 估計中國都會做野封殺iphone,華為獨享14億人口市場

首頁
12345...25

尾頁

跳至