自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 flowerlala 的帖子

對佢哋嚟講係無後果㗎, 佢就算今次考試全部唔及格, 老師只會哦家長, 唔會話個小朋友, 佢哋亦唔會覺得唔及格會有咩, 你同佢講派唔到好學校, who cares? 只係你care㗎咋!
所以我覺得你呢個方法未必work, 結果未必係你想要嘅,諗清楚啦!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 Moti 的帖子

Special Educational Needs

大宅

珍珠宮

vickymok717 發表於 19-5-20 12:44
回覆 Moti 的帖子

Special Educational Needs

Sen都有好多種,我問邊一種

大宅

basilmama 發表於 19-5-20 12:43
仔仔幾大?過住成績如何?態度依舊定突然變hea?

P4, 成績好,大概由P3 開始越來越hea

大宅

Moti 發表於 19-5-20 12:45
Sen都有好多種,我問邊一種

我仔係自閉

大宅

vickymok717 發表於 19-5-20 12:43

對佢哋嚟講係無後果㗎, 佢就算今次考試全部唔及格, 老師只會哦家長, 唔會話個小朋 ...

我同意你講法,佢根本唔care ,但我真係已經搵唔到其他方法

珍珠宮

flowerlala 發表於 19-5-20 12:47
我仔係自閉

估唔到,我以為係ADHD,自閉竟然咁冇記性咁冇手尾。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

flowerlala 發表於 19-5-20 12:11
你咁勁嘅,佢真係咁講,話廿日好耐,但其實廿日中我只有三丶二曰可以溫
...

因為我自己都係咁諗
可以俾佢試下自己搵丫

王國會長

真心問, 有無諗過沒收手機?

伯爵府

回覆樓主:

首先你要控制到自己情緒先可以要求佢控制佢自己, 要你唔喊你都控制唔到你何來有能力要求佢做啲乜嘢

大宅

vickymok717 發表於 19-5-20 12:52

真心問, 有無諗過沒收手機?

正常係絕唔會仼攞手機玩,我尋日係發佢晦氣,話既然你咁鍾意玩,仼你玩,你嫌我煩,我就唔煩你+唔理你,請你自己承擔返後果

大宅

Moti 發表於 19-5-20 12:50
估唔到,我以為係ADHD,自閉竟然咁冇記性咁冇手尾。

其實佢應該亞氏保加,不過而家全部納入自閉譜系,自閉應該係好有規律,不喜歡淩亂,佢D嘢亂到爆。
我之前都開post 呻過,佢懶到唔執書包㗎,個書包真係垃圾咁,自閉應該唔會咁

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔好被野規限左自己!當佢正常小朋友對待.
鬧完收電話,拎住本書面對牆罰,唔好被佢入房由佢自己做乜都得,佢抄由佢抄,將抄過部份企背默一次,做唔到無飯食企天光無得瞓由佢!

唔好同佢嘈,因為你一上心會影响自己情緒,仲有阿細妹見到,睇晒入眼!

子爵府

flowerlala 發表於 19-5-20 12:47
P4, 成績好,大概由P3 開始越來越hea

成績好又hea 嘅小朋友即係「練精學懶型」
佢哋好清楚自己出幾多力就可以得到咩成績。
我女尾考、之後升中三,都係咁。
不過佢有補習班不停操paper , 同中學辛苦好多,所以我由佢。
試下定時間表、有條件地發放奬勵。
P4 可以undercontrol , 另外你千其唔好擺出皇帝唔急太監急嘅態度,輕描淡寫話佢知後果,同揸緊底線。初頭有D 難,但佢會feel 到問題所在。

男爵府

回覆樓主:

哦,我囡細個,我要考她默字,都玩出貓,但在學校又吾敢。尼D係 頑皮+懶。大大下就明,知道付出幾多,收穫幾多,現在都會主動讀下書。

侯爵府

絕大部份小朋友都係唔鍾意讀書,包括我果個小三仔。
今日我仔唔洗返學,但我要返工無得睇住佢,唯有整個schedule比佢跟黎做。
1小時溫書,休息1:30小時,1:30小時做練習,跟住又休息2小時⋯咁樣卡拉卡拉咁溫先無嘈咋,仲要休息係鍾意做乜就做乜⋯佢先溫得唔hea⋯
我仔本身懶惰,我都唔敢太苛刻,免得佢更加咩都唔肯做
大家加油啦,捱埋幾個黎拜就可以暫時休息下喇。

大宅

basilmama 發表於 19-5-20 13:15
成績好又hea 嘅小朋友即係「練精學懶型」
佢哋好清楚自己出幾多力就可以得到咩成績。
我女尾考、之後升中 ...

時間表試咗啦,唔work ,我都係一個星期比佢比操一㳄paper ,但佢都係hea 做㗎,其實我都肉赤㗎,兩舊水一堂去hea

大宅

ilikethis2005 發表於 19-5-20 13:20
絕大部份小朋友都係唔鍾意讀書,包括我果個小三仔。
今日我仔唔洗返學,但我要返工無得睇住佢,唯有整個sch ...

試咗,唔work

琥珀宮

flowerlala 發表於 19-5-20 12:23
頭先係公司喊到抖唔到氣,好似有嘢壓住心口咁,又唔係大喊,係眼淚止唔到咁流極都有
...

每次考試有set目標嗎,我嗰個次次都要佢9字頭,佢就攞80幾,太低嘅話佢要接受更痛苦嘅後果,佢就會知驚
同埋另一個原因應該係唔夠時間陪佢睇住佢,講緊係學校以外嘅時間,呢個係wm嘅無奈

首頁
34567...15

尾頁

跳至