論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(12月預產)陪月新年比雙工?

計返請陪月嘅月份,係2020一月,25號,開始農曆新年,咁到時係咪要比雙工??

子爵府

紅假個3日係雙工

大宅

Mongmongpoon 發表於 19-5-20 11:58

計返請陪月嘅月份,係2020一月,25號,開始農曆新年,咁到時係咪要比雙工?? ...

其實係大家協議,但而家好巴閉,年初一至三係有薪假,如返工比雙工。

我個另仲有有薪病假(我陪月請左三日,但之前大家冇傾呢樣野)所以一定問清楚。
講真,一個月只有26日工作天,扣三日年假又扣三日病假,佢份工好好做

水晶宮

回覆樓主:

根本陪月就係蝦你地冇人幫,佢地所做既野一般家庭主婦都識,吊高黎賣,佢地都係幫手買餸煮飯煲湯洗奶樽,得明閒抱b換片沖涼,唔明點解炒到咁高價

珊瑚宮

羊群心理。人云亦云
玩具萬歲!

子爵府

回覆 steplovebb 的帖子

你個陪月幫左你好耐? 可以有3天有薪病假?? 唔係呱... 按勞工法例, 只可以係連放4日先出4/5的人工咋喎.佢放有薪病假同搶有咩分別.

男爵府

Mongmongpoon 發表於 19-5-20 11:58

計返請陪月嘅月份,係2020一月,25號,開始農曆新年,咁到時係咪要比雙工?? ...

要小心陪月作怪。一定要講清楚。我當時諗住公衆假期佢都會放,所以冇特別傾。到過年前幾日,陪月問我要不要她幫忙,但收双工,我話唔洗啦,我自己父母可以來幫手,佢可以放假。點知到年初三佢自己打來又話個咩親戚響大陸病,冇人幫佢睇女,要去幫手,要請假到初八先返。實情係佢去頂人地果d 肯定出雙工既過年更。做到初七。之後鬼拍後尾枕自己爆響口

首頁

尾頁

跳至