懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位SIS束腹帶有無邊隻推介?同埋可以係邊度買?如有大約價錢, 請提供. 十分感謝

回覆 yan_lpy 的帖子

Hi yan_lpy ,一般束腹帶作用係幫助開刀媽媽固定傷口,避免傷口郁動時會痛和牽動傷口,幫助腰背肌肉承托,有利傷口癒合。唔同既產品有唔同的設計,豐儉由人,媽媽選購時可以比較黏貼/扣,睇下邊種款式會適合您,都唔係每個媽媽都需要用,可以睇下生完之後情況再決定。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

thanks for sharing! ^^
yan_lpy 發表於 19-5-21 13:07
回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

thanks for sharing! ^^

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-21 09:27
回覆 yan_lpy 的帖子

Hi yan_lpy ,一般束腹帶作用係幫助開刀媽媽固定傷口,避免傷口郁動時會痛和牽動傷 ...

請問如順產幾時可以開始使用

回覆 Dabyc 的帖子

Hello Dabyc ,產後盆腔、子宮及內臟會進入一個恢復期,太早綁束腹帶會令血液循環不暢,從而影響器官恢復,建議媽媽係產後一個月後使用,唔需要長時間戴住,瞓覺可以除低,配戴嘅正確位置係偏肚臍下方嘅腹部。收腹帶收身效果因人而異,產後運動加上飲食配合,係最有效收身方法呀。BB幾大?

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-18 12:51
回覆 Dabyc 的帖子

Hello Dabyc ,產後盆腔、子宮及內臟會進入一個恢復期,太早綁束腹帶會令血液循環不暢 ...

Day9
Dabyc 發表於 19-6-18 12:59
Day9

產後運動可以強化會陰肌肉、預防腰背痛、促進血液循環、加速媽媽回復到產前體型,通常順產後1星個星期已經可以做產後運動,先以靜態及低運動量為主,如簡單瑜伽/伸展動作,因應住身體況態調節運動次數、時間,最緊要就住自己嘅狀態量力而為。媽媽可參考以下產後運動資料: http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/15658.html

首頁

尾頁

跳至