論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

見佢現任雇主地址是豪宅,
各位估計佢現在薪金多少?
(我問、佢冇答我
謝謝解答

男爵府

1010k 發表於 19-5-20 13:37
近來睇近請新姐姐,
見左面試、幾啱.
每個人豪宅定義唔同,半山house?
我連food allowance都係比6k

水晶宮

近來睇近請新姐姐,
見左面試、幾啱.

毫宅即係邊度? 半山? 南區獨立大屋??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢若做開豪宅, 點豪先? 深淺水灣? 赤柱? 山頂? 成間house?

會唔會睇唔上睇我地普通人家?

子爵府

你估做豪宅菲禁好做牙! 有幾個工人,仲難做!還有工人oldseafood!睇返自已同鄉面色仲難受!

男爵府

近來睇近請新姐姐,
見左面試、幾啱.

問左。佢講左, 你係咪照比? 可能 6k-7k。
我都怕住慣豪宅, 佢對眼會生係頭頂。小心小心。

大宅

有錢人都識計
唔會話有錢比多D錢佢

睇過有條片家20個工人
HK有錢人 , 但未至於好似大劉咁有錢有G4

佢老母話請一個食蕉要20K
可以請4-5個工人
咁佢老母覺得請4-5個工人好過請一個食蕉
佢話D保安見到賊都係打999, 咁我有4個人係到, 人多可以嚇到賊
點解要請食蕉?

當然如果好似大劉咁果D另計啦

wcpcelia    發表於 19-5-22 09:40

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

豪宅未必人工高啲

子爵府

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

如果佢人工高,一定講你知,俾你知佢有幾叻!
佢唔講,我諗即係跟法例工資

別墅

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

之前in過有兩個話係做港島二三千尺,喺香港二三十年,問過前僱主出 7500,不過包food allowance唔同食。都係做開外籍人士。。。出到咁高搞亂個market

子爵府

vivivivien 發表於 19-5-20 21:43

之前in過有兩個話係做港島二三千尺,喺香港二三十年,問 ...

我都覺得係,呢個又出高D,嗰個又出多D,搞亂market 之余,搞串埋D菲

男爵府

我識有個同學媽咪, 住沙田豪宅, 2-3個工人, 問過佢, 佢話一個月人工$6500-6800.
另有D就普通家庭, 都唔係比MIN PAY, 約$4800-5500.
而我唔會續個月比, 我只會話做滿一年, 好表現, 會比多一個月花紅你, (預$5000)

其實現在是否好少人用$4,520請人
, 即使請左, 都好大機會話唔撈, 比其他AGENCY遊說介紹工作

男爵府

我姐姐做左一年幾,佢話同屋苑D姐姐吹水,有一個湊兩個小朋友,人工$4800.唔知係咪暗示如果我要佢湊兩個,要加佢人工。之後我生左細囝,雖然佢無提要加人工,咁我都知工作量一定大增同湊初生B辛苦,所以我加到$4800比佢。

跟住又話有個姐姐星期日僱主比$200,要佢早少少5點幾返屋企湊小朋友。唔知係咪想話比我聽如果要佢星期日返工,要比多過$200.咁其實我從來冇叫過佢星期日早返或返工。

而上述姐姐做左6年有事要返菲律賓,我姐姐話個僱主出到$7000留佢.....但個姐姐真係要走,$7000都無留。

我姐姐又話佢個AUNTIE湊三個,人工$5200,而且因為湊三個冇時間清潔,所以僱主每個星期都會請鐘點清潔間屋。

我屋苑並非豪宅,只係好少少既私樓,而我信姐姐唔係吹水。所以我覺得有一半以上僱主都唔係出最低工資比工人,亦相信豪宅區人工起碼$6000-$7000。

我覺得比多D人工比姐姐唔係咩做壞規則,又搞到姐姐轉工。咁如果姐姐做得好,比多D都正常,正如你返工,你做得比其他同級同事好,咁你要求多D人工都正常。如果做又36,唔做又36,比你都HEA做啦。

而豪宅區就好似大公司,可以出高D人工,不過都要有人脈或個人能力好高先入到去。

男爵府

c27cheun 發表於 19-5-21 16:22
我姐姐做左一年幾,佢話同屋苑D姐姐吹水,有一個湊兩個小朋友,人工$4800.唔知係咪暗示如果我要佢湊兩個,要加 ...

做得好的姐姐值得比多少少或有花紅獎賞。
將心比己,自己都會揾份人工高d,福利好d既工作

男爵府

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

人工不一定高,但好肯定不是一個工人做全屋。
会唔慣,怕辛苦。
好似我朋友個工人,之前做過沙地阿拉伯只睇住一個健康婆婆,什麼清潔煮飯都不用,嗰度有好多工人和司機, 現在叫佢一腳踢, 佢就嗌攰,嗌話好辛苦.

男爵府

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

做豪宅,多野做好多 ! 地都要抺大點, 可能要手洗衫, 因貴野。 做普通家庭 梳乎好多

子爵府

回覆 cc1549 的帖子

我姐姐我請佢時香港完約, 黎左我度3年, 一向只比法定工資比唔比高過法定自己諗, 因為比高D唔一定請到好工人, 唔比法定又唔一定冇人做

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-5-22 15:11
回覆 cc1549 的帖子

我姐姐我請佢時香港完約, 黎左我度3年, 一向只比法定工資比唔比高過法定自己諗, 因為 ...

菲定印?咁姐姐真係好好,續約都冇要求加人工。

子爵府

cc1549 發表於 19-5-22 15:20
菲定印?咁姐姐真係好好,續約都冇要求加人工。

菲姐姐, 續約冇要求過任何野,所以我都只係按法定工資出糧
做左3年, 冇咩問題, 做野自動自覺及勤力, 所以我基本上冇管佢做野

別墅

近來睇緊請新姐姐,
見左面試、幾啱.

我來緊第二個約會加到$5500,因姐姐表現好,清潔OK同埋湊大仔好。又多一個NB要照顧。$5500等於比埋food allowance,所以都OK。但再多就未必會了。

首頁

尾頁

跳至