少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hedi88 發表於 19-6-1 10:20
多謝(emoji)客位分享家長心聲!

你試吓一個星期晚上和他睡覺聽他的心聲

子爵府

hedi88 發表於 19-5-20 14:01
阿女升咗中一,近下期開始逃避返學!Band1
生學成曰逃避返學,連續一個月
唔15天

真係要好好耐心地了解下,我分享唔到方法,但就姨牲女係GUM,佢阿媽都無辦法,見晒社工....傾晒計都無用,依假已經21歲,工又唔喜歡番,在家讀電腦繪圖...又唔多出街...總之....連阿媽都唔知佢想點

子爵府

hedi88 發表於 19-5-20 15:52
有呀,兩個細佬,阿女本來在小學好開心,升咗中一女子學校壓力大變咗性格,唔仲意同溝通,好擔心佢
...

轉校,搵間輕鬆的,我姨牲同我提過話好唔鍾意老師一日到黑提住要佢地努力,你地考唔到大學就無前途..等等...搞到佢覺得好煩

男爵府

hedi88 發表於 19-5-20 14:01
阿女升咗中一,近下期開始逃避返學!Band1
生學成曰逃避返學,連續一個月
唔15天

可能係根唔上,同學唔啱傾,被人 bully, 有好多原因。 多點同她傾下計。 帶她去下旅行,等她 relax時同你講。唔好動氣。

男爵府

pigmei 發表於 19-6-11 12:03
轉校,搵間輕鬆的,我姨牲同我提過話好唔鍾意老師一日到黑提住要佢地努力,你地考唔到大學就無前途..等等... ...

贊成轉校。其實去到逃學即係已經非常唔鐘意呢間學校,甚至討厭。不如換個環境,去到新環境後多啲關心溝通幫佢重新適應。

子爵府

MeowMuiMui123 發表於 19-6-20 08:40
贊成轉校。其實去到逃學即係已經非常唔鐘意呢間學校,甚至討厭。不如換個環境,去到新環境後多啲關心溝通 ...

不過就要俾D心機搵一所合適的學校.我阿女當年6年級轉校,好彩第一日番來已經話好喜歡好開心,成個人唔同晒,之前番學(4年級開始)話抖唔到氣,拖左年幾...成個人無晒自信同活力...轉校現已讀到中五,個人開朗又有責任感,作為阿媽真係好感恩.所以學校有幾TOP並唔係最重要的

首頁

尾頁

跳至