夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

有點兒好長,但係我真係好想知道,我應該點做,好亂。好煩。我同我老公一齊左17年,係第10年就結婚,已結了婚今年第7年生左二個,大仔5歲,細仔1歲。
我Ftm,先生揸車。佢05:00就要出門開工,返06:00,收15:00左右返到家。夜晚有時會搵多份送貨,全部開支老公比。同6299住。等緊公屋。
我係一個緊張大師,咩都緊張,咩都每事問。
我婚後開始一直都有check老公手機,佢都知道(佢覺得自己無哂 私隱)因為由細個個陣識佢,佢見一個鍾意一個個D人,到大左以為佢定左。
係大仔出世後,佢有搵過一個女仔客,whatsapp雖然無咩特別,但佢日日都有打比個女仔,但傾既時間可能係2分鐘樓下(傾電話記錄係上網check,因電話已經删除了)佢話無嘢,客嚟。
之後由細仔出世後無耐,曾經比我check過佢搵其他女仔,個女仔係佢揸車既客,send埋d令人誤會說話,甚至兩個有講我愛你,有當場喊爆,發癲問老公,但佢話無嘢,玩下,無做對唔住我既嘢,更有講過無下次。我都有wt過個女仔,佢都話係玩下,佢都有bf。事發後過幾日對我好似以前咁對我,同我相處都ok,好似以前咁有講有笑。但因為細仔仲細,我好多時間照顧細仔大仔,出街無拖手,由細仔出世後,連性生活都無。

洋房

一向佢對我都無乜嘢會叫老婆,係4月頭左右,我發現我老公成日對我好唔同。眼神,語氣佢都好唔想同我講嘢,每次我問佢嘢,佢都好似聽唔到。咁佢唔鍾意同我講嘢咪wt佢,你覺唔覺得你變左,佢話知d唔知D,又問佢係咪愛上另一個,佢又話唔係,問佢仲當唔當我係你老婆,佢又話唔知。
我終於我有一晚問佢你想我點,點解你近日咁對我,你係咪唔愛我,佢最後話係。佢話我迫得佢好辛苦,成日返到屋企跟住你個套,一定要做左先,又話我態度差。佢話e6年都受得好辛苦,
咁我24小時湊住2個仔,我都係等你返嚟接手我做其他嘢。
我對佢係呼喝咗,咁我都係所有精神係2個仔到,邊有時間溫柔對佢。加上佢覺得返到嚟就要訓教,打機。
我晚晚都喊,好辛苦,我有wt佢同佢講,當初你暪住我send信息比其他女仔,唔只一個,仲要講埋我愛你,我都無話唔愛你。(有無偷食我真係唔知,但放工都係個D時間返嚟)佢口講係無。
你曾經做錯事我都有原諒,沒有放棄過你,因我珍惜你,更珍惜這段婚姻這個家。
係我脾氣差,成日發脾氣,我都係湊住佢哋無停過,無人幫下我,好累我一燥先係咁。
但你同我講,我就會為你改,雖然性格脾氣很難改,但因為愛對方先會很付出,佢只會答你唔好煩我,唔好問我,我話,我哋好似以前咁開心咁過呀。佢:唔好問我啦…

洋房

佢每日無理我,每次同佢講嘢都會起槓,問佢所以嘢,只會答:哦~唔知,你鍾意,唔好問無
每次同佢講嘢都好大壓力。日日咁過
到左5月頭,日日如事對我,我終於忍唔住對佢發脾氣,我要爆,係埋佢媽面前喊爆點解你要咁對我,我做錯乜嘢等等,你跟本就有第二個,我哋離婚啦,如果唔係點解會無拿拿咁對我。。而加你贏哂,但輸左個家,過程裡面我將所有嘢爆哂出嚟,但佢一句說話都無講,只係攬住個大仔,唔想比佢聽到。而佢一直都否應有第二個。
到左第日佢放工返嚟,除左介子,個一刻我好驚真係離婚,要離婚點算,2個仔點算,我可以住邊,我要湊住佢哋,無人會再幫我等等好多驚既問題。
第日佢無揸私家車返工,我就攞左車cam嚟睇紀錄,聽番個日嘈完交既第二日,原來佢開完工,有個人同佢去食晚飯,聽到仲有把聲,係個女人聲,原來我一直懷疑佢有第二個係真,係真咖,個女人同佢既對話,我原部聽哂,更copy留左比自己,係錄音對話裡面,我終於知道我老公原來由大仔出世開始對住我已經好辛苦,我管佢,迫佢,令到佢無自由,好大壓力,加上細仔出世埋,更嚴重左,但佢一直都忍無…忍到而加忍唔到(其實就係佢識左第二個一齊左先會咁對我,之前佢就算點識女仔,佢都未試過咁對我)…他更同個女人講:
你話,佢係咪痴線咖,成日鑽牛角,好啦,離婚啦
女:係咪好開心,係咪解脫
內容更講到他會娶她,但她話你唔會想玩多一陣先,你又想咁快比人箍住,他話你唔會既,她話我而加無辦法之下箍住你,到我有辦法嘅時候就自然會想箍住你。你老婆因為太過愛你,佢先會咁驚,會咁做,掉番轉頭佢身邊有好多男人,你都會驚啦。
但我老公話佢就係太過敏感
更加聽到,她知道我老公係有老婆,有2個仔,佢覺得好衰,搞散左人哋頭家,又好驚無左你(喊住講)
我老公話唔關你知,你唔好亂諗嘢,我同佢搞成咁唔關你事,如果我唔要你,我洗乜同你行到E個地步,屋企更加搞成咁,我有咩得益。仲聽到我老公把溫柔聲,以前佢對我都係咁樣,就係初戀既感覺(個女人好識得同我老公分識所以嘢)
我聽完完全失控,但我老公唔知我知道e件事

伯爵府

回覆樓主:

佢有出軌前科,佢將問題賴晒落你到,你有冇娘家返?

洋房

事隔嘈交第三日,消失既介子又再帶番,但對我仍然一樣。到左嘈交後第7日,佢又要開夜,返到嚟介子又消失(證明佢因為要搵佢,所以除左)我同左99講左佢有第二個,我有證明,但唔想攤出嚟,我真心想為e頭家好,更加想2個仔好。99都知我點諗,佢曾經都同佢仔講過,你唔好玩女人,多多錢都唔夠你洗(每月我哋都尚叫剛剛好)我好平心靜氣叫99坐底,我哋3個人傾,99:你想對你老婆點,我有眼睇,你咁對佢而他就完全唔想傾,得哦,你哋鍾意(個一種係你哋咪煩我啦個種態度)我之後出聲:我倆一齊左咁耐,我真係唔想個家散,我有人見到你上星期同女人食飯,仲上埋私家車,佢只答:我返工揸車我再問:你隻介子呢,佢:係袋到我:我唔理你做過乜,但我想講,破壞人哋既婚姻既人係會有報應呀。但佢最後乜都無講。。到左第日,佢帶番隻介子,對無就無之前咁起槓,問佢嘢,都有答,但睇得出佢唔想我煩佢,問佢嘢,佢每次放假,我哋一家4口都會一齊出街,但佢只有對2個仔講嘢,對我無講過嘢。 有時真係好辛苦

子爵府

作最壞打算,做最好準備,當務之急,諗定如果佢唔返轉頭,你有咩支援?可以搵到工作?無頭緒可以搵社工傾,就算佢返轉頭,建議都開始為自己打算,當你有獨立能力,意味住你會有更多選擇,佢先唔會咁放肆

洋房

而個女人住係我先生返工附近,佢哋有可能係同事,有可能係我先生既客,但我知道既係有時我老公間公司車無客時,個女人會陪佢,

洋房

肥肥寶 發表於 19-5-20 15:14
佢有出軌前科,佢將問題賴晒落你到,你有冇娘家返?

無返,娘家無地方住,加上大仔返緊k2,唔想影響佢

洋房

CCHINGC 發表於 19-5-20 15:28
作最壞打算,做最好準備,當務之急,諗定如果佢唔返轉頭,你有咩支援?可以搵到工作?無頭緒可以搵社工傾, ...

有搵到社工,佢都分析左我老公貪新鮮,但佢到現在都無同你講離婚,係佢想一腳踏2船
嚟緊都會搵PT夜晚,等99放工返嚟湊幾個鐘我去返工

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

佢抵收唔住曰哦夜哦,亦唔明白有咗小朋友,男人在家做咩角色?
佢覺得返屋企好煩,無自由。
同出面個個可享受拍拖感覺。
你自己要打算吓,揾份pt做,有d寄託,唔哂全副精神投入c6到,得閒擴闊吓自己生活圈子,扮吓靚,同朋友行吓街。

水晶宮

回覆樓主:

就算唔離婚,你老公對你都無感覺,同屋共住,只係兩個小朋友爸爸

你仲靠佢養,可以點

洋房

longsky 發表於 19-5-20 18:07
佢抵收唔住曰哦夜哦,亦唔明白有咗小朋友,男人在家做咩角色?
佢覺得返屋企好煩,無自由。
同出面個個可享 ...

已經開始扮下靚,執番好個樣,pt遲d會返,因只可返夜晚幾個鐘

大宅

好媽媽勳章

廢話啦,你老公賤就搵十萬八千個理由俾你,今日你都有壓力,系咪可以派帽俾佢呢?
我好憎尼種男人,有問題唔去解決,出軌=幫佢解決哂所有問題? 個女人又系賤,搞人老公、搞人家庭,尼個世界d男人死剩一個嗎?
你老公工種事實系好易出軌,雖然話男人要出軌幾時都可以,但佢地唔敢係一d朝九晚五既工出軌,出糧少左錢驚俾老婆知,彈性上班既工最容易,尤其揸車載客,熟絡後更容易產生感情。
你只有選擇忍定唔忍,而你老公唔會咁易放手,佢對住個女人時唔係真面目,佢可以扮到幾可憐幾慘去博同情,你太了解佢,佢系你面前扮唔到野,所以佢寧願少說話怕自己講多錯多,一定會繼續糾纏,不如你好好諗下你仲可以點行前面條路

洋房

babyhi 發表於 19-5-20 18:43
廢話啦,你老公賤就搵十萬八千個理由俾你,今日你都有壓力,系咪可以派帽俾佢呢?
我好憎尼種男人,有問題 ...

我都有諗過離婚,但對仔好細,大仔好易有情緒激動,我更唔想影響佢哋
留底,只有忍,唔可以再發癲,但眼見佢日日返工同佢whatsapp,同一時間上線同一時間下線,朝早又會見到,到夜晚揸貨車送貨,又會跟車,雖然每日都有返嚟訓,但明知佢係搵佢又要扮唔知

大宅

我都成日check我老公電話,佢都有前科,我都覺得咁樣好辛苦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

c_c_chanc 發表於 19-5-20 18:51
我都有諗過離婚,但對仔好細,大仔好易有情緒激動,我更唔想影響佢哋
留底,只有忍,唔可以再發癲,但眼見 ...

若你只能留,只能忍。就不如去充實自己或是將心思擺落小朋友到,你左check右check...疑神疑鬼,對自己都無好處,間接搞到自己好似傻婆咁,佢就係知你緊張,著緊佢,睇c你又係無路走...

男女都好,都要學去好好愛自己,唔係求人去愛你...既然你暫時無得走,佢又有比錢你,你唔好理佢,由佢去賤,何必令自己痴痴傻傻咁...好好愛自己同小朋友。另一半是係一個無血緣關係嘅人,小朋友同你反而係親人嚟。

加油

大宅

好媽媽勳章

c_c_chanc 發表於 19-5-20 18:51
留底,只有忍,唔可以再發癲,但眼見 ...
目前如果你改變唔到既話就只好暫時不變住,等待時機。唔好諗咁多喇,你唔會知佢幾時系真幾時系假,尼種情形只好全部判斷佢所做一切都係假,對你自己會好過d。
小朋友方面,今日你話佢地仲細唔想影響佢地,時間耐左,當佢地十歲、八歲;廿歲、卅歲時都一樣會有影響,反而時間耐左系你唔捨得多過小朋友,佢地會大,始終有一日佢地會離開你有自己世界,等同今日你大個左離開父母建立自己個家一樣,所以,你只需好好諗自己想點。
個天俾得你知就系想你點樣去面對、去解決件事。
唔好衝動行事,一定要安排好下一步先反擊,目前,你有責任養你地,唔好同錢作對,佢有本事俾幾多你你就照收,唔好期望尼個男人為你做任何事,加油

翡翠宮

回覆樓主:

你可吾可以煩少D

子爵府

mini1204 發表於 19-5-20 19:23
你可吾可以煩少D

煩唔煩, 樓主老公一樣搵女, 只係比多個借口佢, 無意思的.

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

與其check都無用,因為你己經知道了真相,但改變唔到
不如唔好再check唔好再問,好好同2個仔生活,只當小朋友爸爸是金主就算!

首頁

尾頁

跳至