夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

edeuethan 發表於 19-5-20 15:15
我地大家各自有工作呀。
我唯一concern,都係第二時大家有咩事,需要幫對方簽名決定而唔簽得就麻煩。我估 ...

yes, 到有乜生死既大事要決定,婚書就好重要
我朋友係les當年佢partner過世佢連喪禮都被拒,就係因為無法律地位。

大宅

一紙婚書係法律上重要,將來touchwood有咩大事要決定,繼承遺產,保險金等,只有合法妻子先有相關權利,如果無一紙婚書,法律上你同佢係無關係。

別墅

edeuethan 發表於 19-5-20 14:49
如題,想睇吓大家覺得結婚真係咁重要嗎?
我同BB爸爸冇結婚,BB依家五個幾月大,一直大家都相處得開心同甜 ...

如果樓主講到甘無所謂 又相處無問題 甘點解吾結呢?

大宅

我同BB爸爸冇結婚,BB依家五個幾月大,一直大家都相處得開心同甜 ...

其實嗰張結婚紙係一個保障嚟!我覺得對一個女人嚟講,有名份有保障係重要的!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

婚書唔重要,但佢賦予你法律權利,既然能給你保障,為何不做

侯爵府

回覆樓主:

我覺得係一個保障。有咩事,你只係一個女朋友。

男爵府

edeuethan 發表於 19-5-20 15:15
我地大家各自有工作呀。
我唯一concern,都係第二時大家有咩事,需要幫對方簽名決定而唔簽得就麻煩。我估 ...

有結婚若有一日分開,你一蚊都攞吾到甘個細路又點安排呢?冇細路就冇所謂,既然都一齊有小朋友就做啲野保障下小朋友姐。

大宅

你有小朋友,那婚書變得有用。萬一將來婚姻真的有問題,張婚書可以用來保障個小朋友。將來的事冇人知,留條後路俾自己

伯爵府

結唔結婚唔係咁重要,最重要係雙方都專一對對方,唔好做壞咗嘅人!返到現實社會,如果無結婚證書證明兩個人嘅關係,將來唔可以為對方做一啲緊急決定,到時後悔就嚟唔切。我一樣面對呢個問題,但我尊重對方決定,只要九家生活開心,有同無都唔太重要,到咗某個年紀就要認真考慮。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

係簽文件上夫妻有效力太多
如果其中一方係手術床上etc
你想唔想做負責個個?定想俾佢父母/其他親人負責?

不過(法律上)單親有仔女,好似可以免多啲稅
申請津貼又易啲
有辣有唔辣
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

瑪瑙宮

咁一齊左又有小朋友, 都等如結左婚, 咁有張証書好正常, 你讀完大學會唔會唔要証書? 在無需要証明你讀過大學就唔重要, 但到需要黎証明讀過大學就好重要, 咁你點知張婚書幾時會好重要? 點解講到好恐懼有尼張証書,

男爵府

edeuethan 發表於 19-5-20 14:51
我就覺得好奇怪,結唔結婚係我地兩個人既事,而我地大家都愛對方愛小朋友,亦都有計劃將來要點,有咩問題呢 ...

所謂的愛有三種,男女之間的愛、親人間的愛和宗教間的大愛,而婚姻的作用主要是用契約的方法在男女之間的愛上而確立彼此親人的愛。
因為男女之間的愛係源於彼此自然嘅吸引而走在一起,當中係包含自由,而婚姻正好相反,妳認定佢一生一世,之後即使任何一方發現沒有了彼此的愛也要繼續,否則就要離婚。
如果妳地之間已經有小孩中間連續彼此親人的愛,婚約真的多餘!最重要是彼此之間有愛
利申:支持祖國 反對移民

別墅

多謝大家既意見呀。
我地的確唔覺得張結婚證書係咁重要,不過考慮到第二時年紀大咗,有啲咩事都可以幫對方簽個名,結婚都係好事。
急就真係唔急,得閒同佢傾吓睇吓大家點樣安排最comfortable

大宅

edeuethan 發表於 19-5-23 20:32
多謝大家既意見呀。
我地的確唔覺得張結婚證書係咁重要,不過考慮到第二時年紀大咗,有啲咩事都可以幫對方 ...

我阿哥同阿嫂一齊左23年仔仔都20歲,但佢地到而家都無簽紙,感情一樣咁好!結婚紙真係唔太重要,最重要你地感情係點....

大宅

edeuethan 發表於 19-5-20 15:31
得架,而且出世紙唔會indicate父母有冇結婚,只係入境處內部紀錄有record

咁即係已婚男都可以做另一女人BB嘅爸爸囖?

別墅

pollybaby1988 發表於 19-6-4 03:53
我阿哥同阿嫂一齊左23年仔仔都20歲,但佢地到而家都無簽紙,感情一樣咁好!結婚紙真係唔太重要,最重要你 ...

我地感情好好呀,暫時都未有打算結住

別墅

知知姐 發表於 19-6-4 08:09
咁即係已婚男都可以做另一女人BB嘅爸爸囖?

係架,週返轉已婚女都一樣

複式洋房

你可以諗吓離婚分身家問題?剛巧見到有咁既post。我冇經驗,只比到d咁現實既角度你諗。

伯爵府

pollybaby1988 發表於 19-6-4 03:53
我阿哥同阿嫂一齊左23年仔仔都20歲,但佢地到而家都無簽紙,感情一樣咁好!結婚紙真係唔太重要,最重要你 ...

如果無事 當然唔重要

大宅

一紙婚書好重要,因為香港法例暫時未有「事實婚姻」呢回事,如果冇結婚,你就冇法定嘅「名份」,萬一另一半有事要簽婚做手術,你都冇權簽。

首頁

尾頁

跳至