懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

7W1時1cm

8w5, 過左個幾星期,先得1.85cm

係咪太慢?正常size嗎?

覺得可否share下你哋呢個時期bb個size?

子爵府

chichi730 發表於 19-5-20 15:47
7W1時1cm

8w +0: 1.5cm, 醫生話exactly size

別墅

8w5, 2.08cm, 醫生話正常size

男爵府

chichi730 發表於 19-5-20 15:47
7W1時1cm

上次咪同你講咗,你張超聲波相show 嘅size 同你實際size 吻合,咪即係正常囉 ........

超聲波相個size 係用BB size 去計算胎齡,佢意思係BB CRL 1.85 cm 就等如係 8w5d 嘅size

但你又問返8w5d 係1.85 cm 係咪正常,咁其實係無意義的

大宅

回覆 super_cat 的帖子

但係樓上8w5有2.1cm喎

複式洋房

回覆 chichi730 的帖子

BB有大有細好正常啵, 你估工廠倒模咩

子爵府

chichi730 發表於 19-5-20 16:29

咁早期,size 會成日變,最重要生長係正常範圍
同人比冇意思。
講真,唔到結構,你都好難預計BB size
一般within -+ 幾日係正常範圍
只要伱做足產檢就夠
除此之外,bb 有60% 係遺傳
我老公6 尺4、我自己5 尺4,BB 響12w 後size 成日都大幾日至1 星期,我已經食唔算多、又唔谷

男爵府

chichi730 發表於 19-5-20 16:29

首先....你要攪清楚,你嘅8w5d 係用你last m計嘅週期,定係講緊超聲波相上寫8w5d?

我當你實際用M週期係8w5d, 咁超聲波相上show 幾w幾d? 如果兩者係相差不遠嘅,咁就已經係正常生長,始終你唔知個胎exactly 係邊一日受孕

但如果你見係超聲波相show 8w5d, CrL 1.85cm 你又問返8w5d 1.85cm 正唔正常,咁係無意義嘅

樓上JM講緊嘅可能係實際last m 週數係8w5d, 但有可能係早排卵,2.01cm CRL 嚟講,BB 胎齡可能唔止8w5d

但講到尾.....差嗰1mm 你睇吓把間尺都知係差幾少啦,唔需要同人比較,人有高矮肥瘦,BB都有大中細碼,超聲波都有誤差嘛

做咩成日自尋煩惱呢,再咁落去,你到生時可以出到本十萬個為甚麼

大宅

super_cat 發表於 19-5-20 16:41

首先....你要攪清楚,你嘅8w5d 係用你last m計嘅週期,定 ...

好同意,我都記得上次樓主又係問依d問題,你又係咁答返佢

別墅

回覆樓主:

男爵府

Sbbxoxo 發表於 19-5-20 17:22
好同意,我都記得上次樓主又係問依d問題,你又係咁答返佢

首頁

尾頁

跳至