懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日老婆去母嬰院返黎, 轉介左去醫院再排期但係產科6月, 內科仲要9月....到時都就生了....
會去私家度問意見

不過老婆話母嬰院冇講係咩事...
上網睇有分 甲亢 / 甲減, 但都唔知係邊種

依家情況係:
TSH 0.2 (Range 0.01-2.45) 正常範圍
fT4 12.3 (Range 10.2-20.7) 正常範圍
fT3 3.1 (Range 3.3-5.8) 偏低

有冇媽媽有相似情況? 係甲亢 定 甲減? (我睇資料似甲減)
可以點跟進? THANKS

心急爸爸上

別墅

20世紀少年 發表於 19-5-20 17:46
今日老婆去母嬰院返黎, 轉介左去醫院再排期但係產科6月, 內科仲要9月....到時都就生了....
會去私家度問意 ...

我都係,通知我明天返健康院聽報告,又係9月預產期,明天話你知

大宅

我有甲亢2年幾, 其寊我個醫生同我講, 甲亢懷孕不會影響BB智力, 會俾白色的甲亢藥, 食左對BB無影響的.其寶 身邊識好多有甲狀腺的朋友, 都順利生了健健康康的BB, 所以吾洗擔心的

別墅

kammyyeung12 發表於 19-5-21 17:08
我都係,通知我明天返健康院聽報告,又係9月預產期,明天話你知

唔該你呀,我太太係11月尾預產
佢要等下個月先返公立睇
但我地會盡快去私家檢查多次先

別墅

monmonyy 發表於 19-5-21 17:21
我有甲亢2年幾, 其寊我個醫生同我講, 甲亢懷孕不會影響BB智力, 會俾白色的甲亢藥, 食左對BB無影響的.其寶 ...

唔該晒,不過我地未知係甲亢 定 甲減
太太問左母嬰院醫生,佢話佢唔知叫我地問返公立。我自己睇佢份報告上面啲數據咋

大宅

20世紀少年 發表於 19-5-20 17:46
會去私家度問意 ...

我都係T3低,專科醫生話T3呢個指數比起其他兩個較為不重要,而且個指數好唔準...另外你3.1不算很低,我2.9...醫生話唔駛擔心,佢話冇病,不用食藥,唔會好影響bb...
我都因為政府排內科排到八月,所以擔心自己去睇私家內科

別墅

momo16 發表於 19-5-21 17:44

我都係T3低,專科醫生話T3呢個指數比起其他兩個較為不重要, ...

唔該你
祝福你母子平安

別墅

我有甲狀腺問題,甲低
有食開補充劑,有左時睇普通科門診講埋,佢就幫我排左內科urgent , 兩個星期有得睇,正常知道有左唔係應該會好快排比你既咩

別墅

Mayyo 發表於 19-5-21 20:34
我有甲狀腺問題,甲低
有食開補充劑,有左時睇普通科門診講埋,佢就幫我排左內科urgent , 兩個星期有得睇, ...

多謝你分享,太太係去母嬰check到先知
叫我地返去公立排期結果都冇緊急期

複式洋房

正常轉介左去醫院,有機會醫生睇完你file 會搵姑娘通知你個期改前啲,再幫你抽血check~
我就係咁既case,有懷疑但驗左血之後又無咩事!

大宅

20世紀少年 發表於 19-5-21 21:02
多謝你分享,太太係去母嬰check到先知
叫我地返去公立排期結果都冇緊急期
...

我三月都被轉介左去公立醫院,醫生話見我內科個期(八月)咁遲,佢話一定係內科個邊估計我情況樂觀先會咁做

別墅

20世紀少年 發表於 19-5-21 17:39
唔該你呀,我太太係11月尾預產
佢要等下個月先返公立睇
但我地會盡快去私家檢查多次先

我剛見完醫生,我無睇到佢報告d數字,佢話我知以下,要我返返醫院&排內科,等緊健康院俾資料我打去約!佢再話依家問題唔大,穩陣起見mon住好d

我係:
TSH 正常範圍
fT4 正常範圍
fT3 3.0偏低少少 (但佢話3.1係正常)

別墅

kammyyeung12 發表於 19-5-22 10:44
我剛見完醫生,我無睇到佢報告d數字,佢話我知以下,要我返返醫院&排內科,等緊健康院俾資料我打去約!佢 ...

唔該你
佢最後有份參考文件
唔同周數數值唔同

祝你母子平安

複式洋房

kammyyeung12 發表於 19-5-22 10:44
我剛見完醫生,我無睇到佢報告d數字,佢話我知以下,要我返返醫院&排內科,等緊健康院俾資料我打去約!佢 ...
我有左甲狀腺十幾年
好好彩穩定返先有左

我唔係好知你應該係甲亢定甲減
但係我記得個時醫生講到 好嚴重既係會0.02 即係個數值會差幾十倍甚至幾佰倍
我有朋友好嚴重會係今日產檢CHECK 到, 下星期已經要去內科睇食藥
所以我諗唔使好擔心, 加上你只係一個指數差少少....

而且大肚都有藥食而又安全, 放心

FYI: 甲加會手震 心跳好快 食完又好快餓
甲減就反而冇咁多明顯症狀, 好似係變肥
不過你個指數差咁少, 應該唔會有好明顯病症

洋房

大家好!

我由18 yr old 開始甲高, 一直有食政府開既藥穩定指數。

發現pregnant後, HCG帶動T4 指數一齊勁升、心跳下下120、抖氣辛苦。

睇晒政府加私家醫生, 都係叫我食白色PTU控制同穩定甲亢指數, 而家8w, 個人舒服左好多。

不過, 要每隔 2/3 星期就抽一抽血驗 tsh, t4 & t3. 我去私家診所驗, 雖然每次600幾, 但好過等政府。

祝大家平平安安!

別墅

KathBBchu_FB 發表於 19-5-22 15:13
大家好!

我由18 yr old 開始甲高, 一直有食政府開既藥穩定指數。

我同你差唔多,食左兩年幾藥穩定左,停藥3個月左右就發現有左
荷爾蒙影響令甲亢翻發,keep住兩個星期睇一次醫生mon住,生之前一兩個月左右又正常番,停番藥
BB健康出世,甲狀腺指數都正常

別墅

yinbird 發表於 19-5-22 14:56
我有左甲狀腺十幾年
好好彩穩定返先有左

收到聽完你講安心晒

別墅

KathBBchu_FB 發表於 19-5-22 15:13
大家好!

岩哦,有能力就keep住睇

別墅

pigman1212 發表於 19-5-22 16:29
我同你差唔多,食左兩年幾藥穩定左,停藥3個月左右就發現有左
荷爾蒙影響令甲亢翻發,keep住兩個星期睇一 ...

多謝你

別墅

20世紀少年 發表於 19-5-22 13:51
唔該你
佢最後有份參考文件
唔同周數數值唔同

多謝!你地都係母子平安!

應該你老婆都同我差不多,問題唔太大,mon住驗血就得,佢都有話唔同週數都有唔同數據,大家都加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至