自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

想自己包水餃,例如莧菜餃,芹菜餃,咁d菜使唔使預先灼熟?豬肉調味係咪撈好菜先一齊整?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

無話可說 發表於 19-5-20 20:04
想自己包水餃,例如莧菜餃,芹菜餃,咁d菜使唔使預先灼熟?豬肉調味係咪撈好菜先一齊整?
...

冇灼熟個喎,全部生一齊包

FJmom    發表於 19-5-20 22:40

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有自己包,但唔係高手,自己習慣係除左西洋菜,全部菜都唔煮就包

象牙宮

pomanlife 發表於 19-5-20 20:06
冇灼熟個喎,全部生一齊包

即係就咁將菜砌碎,撈豬肉碎就包?咁調味要幾時呀?

象牙宮

Yuki_Yeung 發表於 19-5-20 20:08
有自己包,但唔係高手,自己習慣係除左西洋菜,全部菜都唔煮就包

西洋菜我少食 我想包韭菜,芹菜,莧菜!應該要點處理個餡?

公爵府

2018復活節勳章

無話可說 發表於 19-5-20 20:10

我自己會將菜切碎,加少少鹽等菜出水,榨乾撈埋落已醃嘅豬肉碎,然後密密包

我唔知正唔正確,係讀書時同學仔媽咪教我包,所以自己一直都係咁包

珍珠宮

回覆樓主:

離題一下,有位會員叫芝芝,佢幫朋友坐月, 試過整菜心豬肉水餃,湯底係石崇魚湯。

我淨係睇相都流口水
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

象牙宮

Yuki_Yeung 發表於 19-5-20 20:13
我自己會將菜切碎,加少少鹽等菜出水,榨乾撈埋落已醃嘅豬肉碎,然後密密包

我唔知正唔正確, ...

明白,咁我試下先!

象牙宮

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:13
離題一下,有位會員叫芝芝,佢幫朋友坐月, 試過整菜心豬肉水餃,湯底係石崇魚湯。

我淨係睇相都流口水

坐月包水餃

子爵府

九菜唔駛灼,洗淨索乾水切碎撈肉就可以。
芹菜 莧菜要拖一拖水,揸乾水再切碎。莧菜可加少許蒜蓉撈餡料更香口

象牙宮

芝芝 發表於 19-5-20 20:21
九菜唔駛灼,洗淨索乾水切碎撈肉就可以。
芹菜 莧菜要拖一拖水,揸乾水再切碎。莧菜可加少許蒜蓉撈餡料更 ...

勁呀 一於試下,唔該晒

水晶宮

西洋菜餃

子爵府

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:13

我淨係睇相都流口水

多謝你咁上心喎。近來都有餃子㗎,不過係煎的,一樣好好味。

子爵府

我今日先包完,韮菜粟米豬肉餃,我會調好個豬肉底味先,再撻幾撻,然後將切碎既韮菜同粟加d水撈落去,加隻蛋同生粉,撈匀晒雪一小時先包,我覺得呢個口感好好食

ivory0915    發表於 19-5-23 09:28

男爵府

回覆樓主:

我學極都唔識點包

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 19-5-20 20:19
坐月包水餃

有咩問題? 坐月唔食得水餃? 同埋佢幫朋友包水餃咋喎.

侯爵府

芝芝 發表於 19-5-20 20:28
多謝你咁上心喎。近來都有餃子㗎,不過係煎的,一樣好好味。

嘩,好想吃喔!仲有嗎?

子爵府

bosch 發表於 19-5-20 20:34
有咩問題? 坐月唔食得水餃? 同埋佢幫朋友包水餃咋喎.

可能有點奇怪掛。
又可能,嘩!坐月終於唔駛咁悶又菜心肉片。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我鐘意唐勾

男爵府

回覆 jojojojom 的帖子

請問點保存?包完雪冰哂再入袋?

首頁
12345...7

尾頁

跳至