自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

芝芝 發表於 19-5-20 20:38
可能有點奇怪掛。
又可能,嘩!坐月終於唔駛咁悶又菜心肉片。
...

請問如果想加埋蝦,係咪都係溶雪後調好味加埋入d豬肉度包,d蝦要唔要出水先?thx!

珍珠宮

無話可說 發表於 19-5-20 20:19
坐月包水餃

其實都係菜心、豬肉和石崇魚湯,轉個形式而已,係欠一碗大白飯囉。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

無話可說 發表於 19-5-20 20:10
西洋菜我少食 我想包韭菜,芹菜,莧菜!應該要點處理個餡?

韭菜一定唔駛,白菜(唔係大白菜)就要

珍珠宮

芝芝 發表於 19-5-20 20:28
多謝你咁上心喎。近來都有餃子㗎,不過係煎的,一樣好好味。

高手出現 個煎餃好得喎
只看照片,也是賞心樂事

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

竇漪房 發表於 19-5-20 20:43
請問如果想加埋蝦,係咪都係溶雪後調好味加埋入d豬肉度包,d蝦要唔要出水先?thx!
...

加蝦唔駛出水,要生的,蝦肉出左水,你包完再煮就唔好食了,蝦肉易霉呀!
如果包餃子,我比較喜歡買街市有些冰住賣的海蝦,果d有蝦味,爽甜,鮮味好多。
回家沖洗後去殼去腸,用鹽同生粉拿拿佢,之後沖乾淨印乾水,用胡椒粉,少少鹽,麻油撈左佢,再加入肉餡入面。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我包上海雲吞

我會預先烚熟白菜,揸乾水再切碎,混合生碎豬肉再調味,用廚師機拌至帶黏性,放入雪櫃半小時便可包

子爵府

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:44
高手出現 個煎餃好得喎
只看照片,也是賞心樂事 ...

我唔係高手,只是邊學邊試,包餃子真係家家都有唔同,試啱自己口味就可以了。

公爵府

2018復活節勳章

芝芝 發表於 19-5-20 21:02
加蝦唔駛出水,要生的,蝦肉出左水,你包完再煮就唔好食了,蝦肉易霉呀!
如果包餃子,我比較喜歡買街市有 ...

下次試下先

大宅

艾妃 發表於 19-5-20 20:30
我今日先包完,韮菜粟米豬肉餃,我會調好個豬肉底味先,再撻幾撻,然後將切碎既韮菜同粟加d水撈落去,加隻 ...

請問包完點保存?我試過平放膠盒,放牛油紙都痴實個盒,用袋又一堆痴埋

另外我喜歡皮薄應該買邊款皮?謝謝

公爵府

回覆樓主:

不用灼菜,但切碎的菜要揸一揸水份(否則餃子出水)然後再撈埋肉碎,蝦肉碎or冬姑碎,最後才調味,調好味之後再打一隻生雞蛋落去一齊撈均佢(打蛋落去是為左防止水餃煮爛左的時候,的肉碎及菜碎不會散開哂)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

thx!

過兩日d豬肉平d試下整先

公爵府

回覆樓主:

我明天打算包

因為今日豬肉貴

象牙宮

2024年龍年勳章

貓頭雀 發表於 19-5-20 20:13
離題一下,有位會員叫芝芝,佢幫朋友坐月, 試過整菜心豬肉水餃,湯底係石崇魚湯。

我淨係睇相都流口水

芝芝煮食好勁。

象牙宮

2024年龍年勳章

美之選468 發表於 19-5-20 21:10
不用灼菜,但切碎的菜要揸一揸水份(否則餃子出水)然後再撈埋肉碎,蝦肉碎or冬姑碎,最後才調味,調好味之後 ...

oh, 原來要打隻生蛋。

象牙宮

2024年龍年勳章

我今日先包完,韮菜粟米豬肉餃,我會調好個豬肉底味先,再撻幾撻,然後將切碎既韮菜同粟加d水撈落去,加隻 ...

saved

象牙宮

2024年龍年勳章

高手: 如有蝦、肉碎,配咩菜好味呀?

禁止訪問

回覆樓主:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

無話可說 發表於 19-5-20 20:09
即係就咁將菜砌碎,撈豬肉碎就包?咁調味要幾時呀?

撈匀嗰時加埋調味料

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

好吸引,流口水!

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至