自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

Gigi1127 發表於 19-5-20 22:01
不如講下原因
定係覺得人生既定路程一定係咁?向親戚炫耀?
新抱唔生bb,係咪會好憎佢?

因為唔使佢湊

子爵府

調返轉頭諗
點解你想生b?
就可能明白點解佢想抱孫

伯爵府

我媽對2個孫是不聞不問的。

珍珠宮

回覆樓主:

如果我仔女結婚,有孫都開心,但唔會恨到,要仔女生,順其自然。叫我嗅更唔會,因為我自己比較上心,日日嗅總有勞氣事,好影響同仔女孫感情。

子爵府

不如講下原因

我99唔特別中意同孫玩,坐隔離都好似搭枱咁,對佢黎講,孫係用來向親友威的

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

joanie731 發表於 19-5-20 22:05
小生命嘅誕生,大部份人都會好開心,
何況仲係自己最珍愛嘅仔女嘅下一代。
唔單止奶奶嘅,公公婆婆都會錫到 ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

不如講下原因

生命既延續,物種既繁植。
地球上所有生物都一樣會追求有下一代,希望生養眾多,自己既物種不會絕種。開心,唔係好正常的嗎?憎又應該唔會,開心亦能理解。

不過我都識人奶奶叫新抱唔好生兩個,一個就夠。新抱都冇理佢照生兩個。奶奶唔多高興

伯爵府

錯 阿媽話外姓人

伯爵府

XYZABC 發表於 19-5-21 01:54
我媽對2個孫是不聞不問的。

same same 把口會話掛住 身體卻很誠實 從無表現出來

公爵府

畀面勳章

係。最攪笑姨甥女同人講婆婆係個好溫柔既人。
從小認識既阿媽, 從冇“溫柔”聯想過。

大宅

我奶奶真係唔恨抱孫喎,每次知道我有咗,都無一d開心既表情,反而仲好擔憂咁問我真架?考慮清楚架?做乜要生之類⋯

但我同佢關係唔係惡劣,平時相敬如賓,無咩事就好少見,唔會鬧交個隻。

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-5-20 22:08
如果係我做99
都會開心既
但搶孫湊就一定唔會係我囉

係呀~攞來辛苦

我生時,阿媽都好開心,但當工人放大假時,佢來幫手就唔想。

生小孩都算喜事,好多人都會擺滿月或百日宴
,怎會不開心……

大宅

stkyo 發表於 19-5-20 23:24
應該唔止99,好多人老咗思想會唔同,N年前倪匡被訪問,佢話佢以前好憎小朋友,但年紀越大越鍾意,仲特登去 ...

越細個小孩,6歲以下小孩真係好可愛,講野天真又可愛,現在我見到這些小孩都覺得得意好開心。

侯爵府

wing514 發表於 19-5-20 22:10
我以前唔明,做左人阿媽後有啲明白
當仔女慢慢大,就會掛住佢地BB個陣
當老人家有個孫,間屋多左生氣熱鬧左 ...
你講得好啱!我而家電話嘅桌面就係細仔20年前張BB相,得意到不得了!我會一日幾次咁撳張相嚟睇,然後甜絲絲咁笑,有時又會問吓C6呢個BB係唔係好可愛,佢次次都會好滿足咁話係呀,好得意啊!我會成日幻想第日啲孫都會一樣咁可愛,好想抱吓佢,碩吓佢,真係好得意㗎!所以我都好恨有孫抱!

子爵府

生命力、熱鬧、自己最愛的延續
見到一個同自己小朋友好似樣嘅BB出現,我諗嗰份喜悅同感覺係好特別的

我返外家坐月,我搬回自己家嗰晚,阿爸阿媽都喊,佢哋話由好熱鬧好開心突然間又變返好冷清,好唔捨得同唔習慣
我老公個媽媽湊大我老公,佢見到我個仔真係以為係我老公,嗰個開心樣係講唔出形容唔到

男爵府

elysemama 發表於 19-5-20 22:18
唔一定架!我媽一點也不恨抱孫,雖然個個孫佢都(emoji),但佢唔會在意我們生不生,生得出自己攪掂就得,唔 ...
我媽都係咁諗,仲會講出口搞唔掂唔好生。佢成日話責任太大,社會又唔係好,生佢地出來好似害咗佢地咁。

珍珠宮

有孫,真是會熱鬧好多,我奶奶同阿媽好開心有孫玩。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我諗大部人見到可愛的小朋友都會鍾意的,如果佢同仔關係好,通常都會鍾意個孫覺得個孫可愛,即使個孫係唔靚(好老實,一定有bb唔靚)。

同埋覺得有小朋友個家庭先完整,個仔就幸福了。另外教養同金錢上的支持從來不是長老的責任,佢地(4大)都會縱孫,無責任當然開心

男爵府

我的育兒心得勳章

我無諗得咁複雜喎,有孫當然開心,無孫都無問題。

至於我自己,我生唔生,我又唔會考慮老爺奶好或者我爸媽點諗喎,生完負責教養係我地兩公婆,我地丌公婆想唔想生先係重點掛~

男爵府

回覆樓主:

大部分奶奶/婆婆, 都鍾意小朋友的, 一來天生嘅母性,二來可以見返自己仔女小時候嘅樣子,小朋友係好可愛好得意的。

首頁

尾頁

跳至