自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

是非精靈 發表於 19-5-21 12:58
高德好work 精確度凖好多

我一早download左,返大陸用開百度,喺hk用google, 慣性使用!
要轉不難,習慣一排就得喇

伯爵府

好媽媽勳章

FTR603 發表於 19-5-21 09:28
舊機無影響, 華為再出新機無play store即whatsapp, facebook, IG......同其他APPS要用apk檔download同upda ...

可能未出新機前已經擺平呢,
利字當頭,我唔信美國會企硬!

用緊P30..會支持國產!
好憎人欺凌弱小!!

大宅

回覆樓主:

年幾前由iphone轉華為p20 發生咁概事更加只用華為

珍珠宮

小肥兔 發表於 19-5-21 09:47
我有幾唔冷靜? 講咗d咩嚇親你? 有用粗口嗎? 有人生攻擊你嗎? 只係打一個比喻就唔冷靜? 唔理性? 要屈人都要 ...

唔冷靜果個係佢

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

全家之後換機會換華為

如果因為咁對美國佬低頭,我地永遠都係低等民族

侯爵府

littleangelyy 發表於 19-5-21 12:44
我仔係幾留意時事既 佢話美國超cheap, 完全無公平貿易,
為左個5G, 不惜一切, 用埋d下3流手段去打壓 ...

仲要綁埋人哋個女

侯爵府

Lplmm 發表於 19-5-21 13:34
用緊iphone,之後換機會換華為

如果因為咁對美國佬低頭,我地永遠都係低等民族

我下一部都會轉華為

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

mate9 用左兩三年,岩岩出左p30一個月到

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

兩年前已轉華為,今時今日更加不離不棄
淡淡的來, 好好的去 ....

男爵府

回覆樓主:

開心使用中

子爵府

回覆樓主:

如果我部三叔壞咗,會買華為

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-5-21 09:08
咁佢係癲嘅,好難用正常行為去諗佢~
換美國角度諗,打擊他國好正路,佢地怕動搖到自己世界一哥嘅地位嘛~
...

對「正常」呢兩個字好有保留。

珍珠宮

littleangelyy 發表於 19-5-21 12:44
我仔係幾留意時事既 佢話美國超cheap, 完全無公平貿易,
為左個5G, 不惜一切, 用埋d下3流手段去打壓 ...

證明你仔學校無洗腦老師

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我識好多大陸人全部都係用iphone ,叫佢哋用華為佢哋好似好鄙視眼光 ,見我唔係用iphone就好似我係異類咁 ,國內人都唔撐自己國貨, 反而呢度又見到好多人推舉華為 !

複式洋房

舊機應該冇影響吧

珍珠宮

Ahlite 發表於 19-5-21 12:42
即你都贊成這些公司是美國所控吧!
佢地唔入中國市場,都係正常運作緊! 依家係華為去其他國家佢都想要趕盡 ...

技不如人就得承認,美國是控制科研成果是鐵一般的事實。中國自己得爭氣啊!看事情也得中立點,真的好無奈
美國嘅網絡科研已經發展了4、50年
你明唔明現在係中國自己冇科研成品可以用,所以依賴對手嘅科研成果,這個基本道理明嗎?你自己有能力就冇有怕。任正非是我由衷佩服的領導者,但道路久遠。罷買完全是細路仔發脾氣,香港market就那麼丁點,不痛不癢。

你家有錢,我要借,借了用來做生意頂死你,你唔借就是你錯、你不公平、你弄死我。對不起,這個什麼道理?

人家現在說做競爭對手可以,別打算偷我錢。自己賺了錢再跟我鬥吧!你以為中國沒有外交?只有美國有?

大宅

wyeth冷知識勳章

mizuho 發表於 19-5-21 15:09
技不如人就得承認,美國是控制科研成果是鐵一般的事實。中國自己得爭氣啊!看事情也得中立點,真的好無奈: ...

如果是公平的巿場競爭,相信唔會有咁既效果

但美國用政府姿態勒令私人公司去做d損人不利己既事,就沒有中立可說

究竟是誰技不如人,大家拭目以待。呢10其實年已大洗牌

珍珠宮

Lplmm 發表於 19-5-21 15:51
如果是公平的巿場競爭,相信唔會有咁既效果

但美國用政府姿態勒令私人公司去做d損人不利己既事,就沒有中 ...

你做技術嗎?洗什麼牌?
我能夠坦白說,中國和美國差不是一點點
因為我就是在國內行業裡非常多年,過去十年都在,我只相信自己嘅體驗。
公平是mutual的 不是我去你家拿你東西 然後你來我家就要諸多留難
我一直都說,2個大佬玩so-hand,其實更希望他們以務實態度好好談判,不是一大幫人在旁邊說三道四。我們各人做好自己本分,不添亂就是最大幫忙。

侯爵府

chloe666 發表於 19-5-21 14:40
我識好多大陸人全部都係用iphone ,叫佢哋用華為佢哋好似好鄙視眼光 ,見我唔係用iphone就好似我係異類咁 ,國 ...

我諗一啲啲人囉, 我啲大陸friend都係華為. 都讚好好用. 不過佢哋就本身用開android, 可能用開iphone要轉就比較難

侯爵府

wantaima 發表於 19-5-21 14:29
證明你仔學校無洗腦老師

阿媽教得好

首頁

尾頁

跳至