自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

隨著天氣炎熱,不少學校均會開冷氣,但元朗區一名中學生近日在網上分享,稱其學校校長不滿學生,在氣溫攝氏32度下,仍在學校穿冷衫,遂罰全校課室熄冷氣,除了教員室,帖子一出引起網民熱議。 一名自稱就讀元朗區某中學的男生,昨日(20日)在名校 Secret發貼,稱5月16日氣溫高達32度,中午在課室食午飯期間,學校中央廣播宣佈,今日天氣炎熱,學校已經為同學開冷氣,但仍見到同學著冷衫,如果下晝再見到相同狀況的話,今日全日下晝就會熄冷氣。
帖文指,或許有人會贊成學校做得正確,冷就應該熄冷氣,但他認為,每班冷氣溫度完全不同,以他班和他坐的位置為例,冷氣調教17度,正面吹向他,且不可以控制冷氣溫度高低;再者,每個人體質不一,質疑不讓學生穿冷衫是否正確。帖文之後稱,午飯後,中央廣播再次宣佈,訓導巡各班同學是否仍穿冷衫,最後學校熄冷氣約35分鐘後重開。另該名男生猜測,是校長早上巡樓時,見到有人穿冷衫,故有此措施。

有網民直斥校長不知所謂, 「咁間學校咁mean,無同理心,好難教出有遠見有愛的學生.」;有網民稱,「應該入去熄校長房同office部冷氣,然後拎走校長件西裝外套,以其人之道還治其人之身.」;亦有網民笑言,「冷衫唔係因為凍所以著架,識唔識架!」

Jennie.x.x    發表於 19-5-21 20:10

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

根本就唔應該要開
環保丫麻

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

littlefunpig 發表於 19-5-21 11:54
根本就唔應該要開
環保丫麻

你屋企都唔開架?

伯爵府

講真我都會開冷氣著外套...有時冷氣直吹會好容易感冒

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

每個人體感不同, 坐的位置又唔同, 坐近冷氣的可能真係要著冷衫.
所以禁止所有人係開冷氣下著冷衫, 好有問題.

見唔少校長著坐係校長室開冷氣著西裝褸, 咁d校長應該只可以著短袖裇衫

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

其實校長係咪應該先控制每班冷氣機既溫度, 好過全校一齊熄冷氣呢?
較到17度又真係好凍。
其實限制每班較到約23度, 已經OK。
始終每人體質唔同, 有人覺凍有人覺熱。

Jennie.x.x    發表於 19-5-21 20:10
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

子爵府

2024年龍年勳章

hugub 發表於 19-5-21 11:58
講真我都會開冷氣著外套...有時冷氣直吹會好容易感冒

瑪瑙宮

大廚勳章

如果又冷衫又冷氣。。。其實同開冷氣蓋羽絨有分別?
但又未至於要罰晒成校掛
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

睇天氣囉....同埋, 有時D學生3X度都係著冷衫周圍走~~~

水晶宮

以前無冷氣,
我地個個女仔都著冷衫,開風扇,
諗番起, 其實好痴線,
無冷氣仲要著冷衫,

Jennie.x.x    發表於 19-5-21 20:11

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

什麼校長來的, 做法咁低能?!
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

大宅

熄埋教員室囉。

課室咁大,坐位唔同、吹唔吹到、身體狀況唔同,都感覺唔同啦。
依家全部學生都穿冷衫嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Carsonbb0800 發表於 19-5-21 11:56
你屋企都唔開架?

好少開
響應環保

我以前中小學全部都無冷氣
咪一樣咁上堂
有風扇都夠

侯爵府

我相信唔係一/二個學生著校冷而激嬲校長,可能校長就係見好多人著校冷覺得根本冇需要開冷氣,以前我學校有個阿sir係專登唔開冷氣,因為佢話有新鮮空氣先會令人清醒,根本學生就唔應該玩到最後一刻,熱辣辣上課室,我覺得某程度佢講得係有道理嘅,不過宜家d人身嬌肉貴,唔同講法嘅
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

只要控制冷氣溫度合理就可以,每個人體質唔一樣,有D人怕冷著冷衫冇問題。

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

星洲炒米 發表於 19-5-21 11:51
隨著天氣炎熱,不少學校均會開冷氣,但元朗區一名中學生近日在網上分享,稱其學校校長不滿學生,在氣溫攝氏 ...

其實每個人體質不一, 我怕凍, 係公司都會被住外套

翡翠宮

李露眉 發表於 19-5-21 12:05
以前無冷氣,
我地個個女仔都著冷衫,開風扇,
諗番起, 其實好痴線,

件校服透麻
我以前都長著冷衫,不過係背心

davywm    發表於 19-5-21 17:51

首頁
12345...10

尾頁

跳至