論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家小心呢個菲律賓藉工人
姓名: Espina Daisy Almaxxxnes
身份證: WX 324xxx(4)
Passport: P67212xxA
活躍笵圍:港島西營盤 半山區
受僱歷史:第一份荃灣 (2year完約) 第二份 (1year斷約 聲稱僱主比過期野佢食)第三份 半山區(4個月被炒 聲稱外藉女僱主對佢吾好)第四份 (8個月被我炒 呢個人誠信好有問題 同埋佢親口認自己出面有part time 幫人按摩)

大宅

此人受僱本人共8個月 請佢原因係佢自稱在菲律賓係做midwife 以為佢凑b有經驗 第日生左bb 以為比佢凑會放心D 但此人工作態度懶散 經常講大話 例如 根本沒有清潔就話自己有清潔 我屋企暫時得2個大人 一隻貓 2隻龍貓 本身要做嘅野已經吾多 我只需要佢清㓗好全屋就可以了 佢每天10am 先起身做野 做半個鐘就食早餐 到11點就開始煮lunch 到下晝5點幾先再做野 中間訓幾個鐘晏覺我都算 但全屋仍然係塵 根本冇抺過 叫佢淋花冇淋(只是幾盤花)好多因缺水已經死了 問佢點解佢仲話有淋 咁點解佢未黎之前冇事 佢黎左8個月死嘅死 謝嘅謝?我覺得你吾記得做吾緊要 下次做返 吾好講大話話有做

大宅

呢次係我地第一次請工人 好多野吾識 吾知 例如未做滿30日吾可以放紅假 我地吾知 agent 又冇講 呢個工人喺香港做過幾年點會吾知 佢冇講我地知 當我地發現原來係冇得放之後 我地同佢講 原來你係冇得放嘅 不過你放左我地冇所謂 反正真係吾多野做 我最不滿係佢知我地第一次請工人就take it for granted 蝦我地乜都吾識攞人著數 心態吾好

大宅

呢個工人逢星期六下晝 或假日早上就用我地D焗爐呀 煲呀 蒸爐呀 整野比佢D fd 食 你用吾緊要 你用我地D食物吾緊要 你用完吾該洗返佢 我個焗爐8個月前係全新嘅 8個月後變左total loss 我whatsapp問佢點解 佢好串咁話佢以前三個僱主未試過喺佢day off 咁樣whatsapp 佢 我亦都以事論事話佢咁佢以前個三個僱主係咪比你十點先起身做野?係咪比你訓幾個鐘晏覺?

大宅

總之 呢個人嘅罪行多到數吾唒 呢8個月的杯呀碟呀花呀 爛既爛 死既死 好好彩我隻貓同2隻龍貓冇事 吾敢想像如果有bb比佢凑會湊成點? 希望各位吾好步我後塵 小心D呢個人 我亦同入境處表明呢個人在受僱我期間 違返僱傭合約出面有秘撈 希望就算比佢再揾到第份 都吾好再批佢visa遺害人間

子爵府

好似一年內斷約三次入境處會考慮不再批新簽證比姐姐。你可以寫信去入境處投訴姐姐試下

大宅

PonyMom 發表於 19-5-21 20:54
好似一年內斷約三次入境處會考慮不再批新簽證比姐姐。你可以寫信去入境處投訴姐姐試下 ...

已寫 我有埋證據佢自己認有收錢出去做按摩

PonyMom    發表於 19-5-21 22:36

大宅

Butao 發表於 19-5-21 20:47
大家小心呢個菲律賓藉工人
姓名: Espina Daisy Almaxxxnes
身份證: WX 324xxx(4)

正垃圾,去facebook外傭雇主group 寫衰佢,等多啲人識佢,斷晒佢路數

大宅

仲有原來班工人只可放勞工假 即復活節呀 佛誕個D冇得放 我吾知比佢放曬 佢話係我自願比佢放 我話我吾知情況下比你放左你吾應該放既假 同我知道你吾可以放都比你放係2回事 你明知吾可以放吾講 又蝦我地第一次請工人 佔人便宜 心態好差

男爵府

回覆樓主:

多謝提醒
樓主, 佢斷咁多次約居然仲可以申請visa。請記得一定要去信入境處投訴佢, 等入境處下次批佢visa前 take into consideration。否則佢會繼續來害人的。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

早走早着

大宅

Solarflare 發表於 19-5-21 22:46
多謝提醒
樓主, 佢斷咁多次約居然仲可以申請visa。請記得一定要去信入境處投訴佢, 等入境處下次批佢visa前 ...

已經分別冩左去勞工處同入境處投訴 呢個人真係吾可以比佢再黎害人

大宅

Butao 發表於 19-5-21 21:23
仲有原來班工人只可放勞工假 即復活節呀 佛誕個D冇得放 我吾知比佢放曬 佢話係我自願比佢放 我話我吾知情況 ...

佛誕放了但冇薪 可扣起的

大宅

Duckduckbuddy 發表於 19-5-22 06:54
佛誕放了但冇薪 可扣起的

太遅 已炒 補足比佢 我自己又蠢 信佢所以我冇深究紅日定勞工假呢個問題 因為次次紅日佢都自動放假
剛收到入境處回覆 就佢秘撈一事 會展開調查 個賎人一定會再黎hk 做野 希望入境處吾好批佢visa 因為佢計埋我已經連續斷左3次約 就咁睇呢個人都好有問題 吾好比佢再黎就啱

大宅

各位住港島半山嘅jm 小心 呢個賓記已回菲律賓 未知搵到工or會否再黎香港搵食 請著佢真係pk 我到而家都未嬲完

子爵府

我用咗10年工人,都俾啲菲傭激爆,控制唔到佢哋,所以你新手,佢哋更加會恰你。

你寫衰佢啱㗎啦!唔使等佢遺禍人間

大宅

認住呢個賤人 小心

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

下次你請工人, 一定要次次在Easter, 佛誕前講 this is not your holiday.

佢地好奸架。 我以前大食bun vicky, 在港多年, 次次紅日, 就話I think all red date is my holiday. 邊D紅日佢無得放? 佢知過我。 bun印都係咁呃架。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-6-15 10:15
下次你請工人, 一定要次次在Easter, 佛誕前講 this is not your holiday.

佢地好奸架。 我以前大食bun vi ...

我知喇 我冇諗過佢呃我地呃到咁 平時對佢好好的 大家平起平坐 唉 初初佢用買送錢買生果自己食都算 後來越買越貴 50蚊美國長柄士多啤梨 跟手同我講冇$買送 我先出聲 佢仲話以前D employer 比佢咁買 又蝦我地吾識 我答佢我地食嘅 你先可以買 個刻真係想串佢 你可以返返去你以前employer度做 feel free
之後就買奇異果 一星期7個 佢食左4個 我老公食3個 我想食冇得食 我仲要問返佢你可吾可以留返少少比我地 佢仲話係我地吾食咋 吾係佢問題 我勁嬲 叫佢以後吾好買 我地吾食生果
我冇當佢係下人咁對待 我吾係要佢一樣咁樣對返我地 我只要求少少尊重都冇

大宅

仲喺我地屋企咁得閒化曬妝拍片唱歌 後來我地全屋裝唒cam 佢先收歛D 離曬罩
https://m.youtube.com/channel/UCcdZVtPZyWmxbGs9aZKmJZg

首頁

尾頁

跳至