論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Butao 發表於 19-6-15 10:27
我知喇 我冇諗過佢呃我地呃到咁 平時對佢好好的 大家平起平坐 唉 初初佢用買送錢買生果自己食都算 ...
你以為以心比心, 佢地當你傻, 買佢怕, 有D仲想坐你個位踢走你。

大宅

Butao 發表於 19-5-22 17:09
太遅 已炒 補足比佢 我自己又蠢 信佢所以我冇深究紅日定勞工假呢個問題 因為次次紅日佢都自動放假
剛收到 ...

整返個list of 勞工假,佢第一日黎屋企就要講清楚house rules同埋放假既嘢。每次佢放左假(包括rest day)都要佢簽名作實。
買送錢逐日俾,指定佢買乜。講清楚邊啲係俾佢,其他佢唔可以食。如果日後建立左信任,就可以逐個星期俾錢佢。

大宅

anperbaby 發表於 19-6-17 11:28
整返個list of 勞工假,佢第一日黎屋企就要講清楚house rules同埋放假既嘢。每次佢放左假(包括rest day) ...

多謝提醒
佢每次放假我地都有簽名架 不過我地都估吾到佢會厄我地厄都咁盡
佢走左之後我先發現原來冇紅日放既 好嬲 因為平時對佢咁好佢竟然take it for granted 厄到盡 我whatsapp 鬧佢話佢厄我地 佢呢種人去任何國家做野都不受歡迎 佢仲死吾認defend 自己係honest mistake 話係我自願比佢放 所以我先去入境處投訴佢秘撈 寫花佢
下次請工人自己會醒目D喇 吾會比佢同枱食飯 叫佢坐返工人房食 買套cheap 碗佢用 因為我D narumi 比個賤人整到花唒 吾會再比佢十點先起身 晏晝訓幾個鍾晏訓 同吾可以工作時間用電話睇戲 唉

寶石宮

2023年兔年勳章

Butao 發表於 19-6-15 10:34
仲喺我地屋企咁得閒化曬妝拍片唱歌 後來我地全屋裝唒cam 佢先收歛D 離曬罩
https://m.youtube.com/channel/ ...

拍片放上網

大宅

Poyau 發表於 19-6-17 14:23
拍片放上網

佢仲話過捉我隻貓迫佢合照 但我搵吾到相
吾怪之我隻貓勁吾中意佢

大宅

Butao 發表於 19-6-17 11:40
多謝提醒
佢每次放假我地都有簽名架 不過我地都估吾到佢會厄我地厄都咁盡
佢走左之後我先發現原來冇紅日放 ...

佢地無論黎幾耐都entitle放勞工假(不是銀行假),只是頭三個月放會無錢,但你一定要俾佢放,否則會觸犯勞工法例。呢個bun就直頭係呃錢既衰bun啦,睇張相都覺得佢唔掂-頭尖額窄衰衰格格~

食飯係廚房食,指定佢可以食邊啲食物,要佢跟足timetable作息和工作,工作時電話放係你地望到既地方~

大宅

anperbaby 發表於 19-6-18 01:22
佢地無論黎幾耐都entitle放勞工假(不是銀行假),只是頭三個月放會無錢,但你一定要俾佢放,否則會觸犯勞 ...

好吾開心呀 諗住對佢好 等佢做得開心D 點知換黎最吾開心同傷心個個係自己

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Butao 發表於 19-6-18 07:44
好吾開心呀 諗住對佢好 等佢做得開心D 點知換黎最吾開心同傷心個個係自己
...
唔好唔開心, 你下次唔好咁淋, 比佢地蝦你。 我自2007年6月用工人, 逢親佛誕easter前, 就講 this is not your holiday. 十幾年了。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-6-18 09:31
唔好唔開心, 你下次唔好咁淋, 比佢地蝦你。 我自2007年6月用工人, 逢親佛誕easter前, 就講 this is no ...

好 我會了 新工人下個月到 一定會楂正黎做
而家希望個賤人就算搵到新工 入境處都吾好批佢visa 等佢冇得再黎害人

象牙宮

Butao 發表於 19-6-18 09:45
好 我會了 新工人下個月到 一定會楂正黎做
而家希望個賤人就算搵到新工 入境處都吾好批佢visa 等佢冇得再 ...
經驗之談, 你睇我舊post, 應知我肥廢人D衰法。 衰寸懶偷黑面, 揾法律撻我, 佢做咗5個半月,2014 Aug 8, Pa死我掃把, 仲大模屍樣問我攞reference letter, 仲要Pa張死亡証, 証明佢不是被炒, 係僱主死唔用。 係唔比。 日日追魂電話。 唔比。 投訴完, 入境處照批visa. 好啦, 唔使離境, 應9月有新工在荃灣。 10月尾, 又比人掃把。 又話揾到第三份, 但呢次入境處唔批佢visa. 不能再來。

Oh, 你請工人, 若在香港做過, 但名唔同以前, 佢地話嫁咗跟老公姓, 通常都係垃圾, 比人炒得多, 改名再來。

呢個肥廢人就係用呢個理由。 而之前個陳衰寸疆屍乾老奶奶grace, 又係話跟老公姓改名, 4個月消失。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-6-18 09:58
經驗之談, 你睇我舊post, 應知我肥廢人D衰法。 衰寸懶偷黑面, 揾法律撻我, 佢做咗5個半月,2014 Aug 8, ...

個件賤人第一次做完約 第二次做左一年 第三次4個月 第4次8個月 吾知仲批吾批佢第5次 希望D人見佢成日做咁短比人炒伏味濃都吾好請佢
個賤人single mum 黎 廿歳比個bun 佬攪大個肚 而家個女都10歲 佢成日想嫁鬼佬搵人埋單 心諗邊有人咁蠢娶件垃圾返去 買大送細

男爵府

佢前外籍傭主炒得佢, 佢其實都應該好衰架喇, 已經係 SIGNAL 請唔過.
D 西人係大愛人士黎架麻, 都忍唔到佢

男爵府

仲有佢個鼻超大, 自尊心好強, 唔話得, 話一句, 搏十句...請著佢激死 EMPLOYER

大宅

ramen 發表於 19-6-18 10:14
佢前外籍傭主炒得佢, 佢其實都應該好衰架喇, 已經係 SIGNAL 請唔過.
D 西人係大愛人士黎架麻, 都忍唔到佢 ...

我就係死蠢 佢話個鬼婆咆哮佢 又吾比佢用爐煮野 成日喊喎 信錯佢 而家我明了 你用完D野吾洗搞到total loss 人地梗係吾比你再用

大宅

ramen 發表於 19-6-18 10:18
仲有佢個鼻超大, 自尊心好強, 唔話得, 話一句, 搏十句...請著佢激死 EMPLOYER

好叻呀你 佢真係咁 死都抝自己冇錯 叫佢抺野佢話吾污糟吾洗抺 好似我under佢咁 我老公好少出聲嘅都話呢個人一定要炒

男爵府

Butao 發表於 19-6-18 10:19
我就係死蠢 佢話個鬼婆咆哮佢 又吾比佢用爐煮野 成日喊喎 信錯佢 而家我明了 你用完D野吾洗搞到total loss ...

你記住喇, 再請唔好請斷約, 佢地好多大話架, 講到 EX-EMPLOYER 好衰, 佢地無問題咁.
我唔敢講100%係大話友, EMPLOYER 一定岩晒, 但99.9% 都係大話, 搏人落搭架~

象牙宮

Butao 發表於 19-6-18 10:23
好叻呀你 佢真係咁 死都抝自己冇錯 叫佢抺野佢話吾污糟吾洗抺 好似我under佢咁 我老公好少出聲嘅 ...
當你炒得幾個, 就會知架啦。 但記住, 你係boss, 佢地唔係。 企梗。

大宅

ramen 發表於 19-6-18 10:30
你記住喇, 再請唔好請斷約, 佢地好多大話架, 講到 EX-EMPLOYER 好衰, 佢地無問題咁.
我唔敢講100%係大話友 ...

新請個個都係斷約 做左一年 冇細路家庭 再之前個份就完約湊new born 其實好多都斷約真係好難搵 仲要有new born 經驗仲難 我12月就生 希望呢個吾好太差

大宅

Butao 發表於 19-6-18 10:57
新請個個都係斷約 做左一年 冇細路家庭 再之前個份就完約湊new born 其實好多都斷約真係好難搵 仲要有new ...

開頭唔洗對佢地太好㗎,睇定啲佢係乜人先。而且人係會變的,就算一年前係好,一年後都可以突然好衰。僱主一定要好好保障自己,乜都同佢black and white,另外自己要搞清楚法例,唔好俾工人牽著個鼻走。先小人後都不需要君子 當然啦,工人都係人,太harsh佢地都會唔開心,所以無論對唔對佢好都要拿捏好分寸 最重要係千祈唔好俾位佢地入。
我開頭已經同工人講到明:唔好講大話,我地一定會知道,唔會原諒你。

大宅

anperbaby 發表於 19-6-18 11:41
開頭唔洗對佢地太好㗎,睇定啲佢係乜人先。而且人係會變的,就算一年前係好,一年後都可以突然好衰。僱主 ...

我會喇 得閒整個時間表叫佢跟住做 仲比佢成10點先起身咩 我全屋有6個cam 會同佢講im watching u
件賤人見到我地裝cam 個樣好吾like 條眉打曬交叉 最衰del 左張相 吾係po上黎

首頁

尾頁

跳至