想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前小產之後3個月一直無M come,之後睇醫生,醫生幫我驗孕時候係無懷孕於是開了10日通經藥,食到第5日突然心血來潮攞早孕試紙驗發現兩條線(emoji)係咪有左,但我食左通經藥,我好擔心(emoji),有無JM同我發生過一樣情況可以分享下

別墅

Jamesellen 發表於 19-5-21 21:15
之前小產之後3個月一直無M come,之後睇醫生,醫生幫我驗孕時候係無懷孕於是開了10日通經藥,食到第5日突然 ...

因為hcg 指數係有機會冇咁快降回正常水平,假性懷孕。
如果呢段期間你又DoDo? 或者真係你再大肚~ 你再睇多個醫生或者照吓好~

別墅

Jennifercyber 發表於 19-5-21 21:30
如果呢段期間你又DoDo? 或者真係你再大肚~ 你再睇多 ...

如果假設懷孕,通經藥會有影響?

大宅

之前小產之後3個月一直無M come,之後睇醫生,醫生幫我驗孕時候係無懷孕於是開了10日通經藥,食到第5日突然 ...

最好睇醫生驗血

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

流產後無來經,唔明點可受孕,來經係卵子開始準備受孕才會排卵。

別墅

stagea 發表於 19-5-21 22:33
流產後無來經,唔明點可受孕,來經係卵子開始準備受孕才會排卵。

每個cycle來經係遲過排卵架,所以係排完卵先黎m,如果咁啱第一次排返就中,咪會冇m呀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

edeuethan 發表於 19-5-21 22:40
每個cycle來經係遲過排卵架,所以係排完卵先黎m,如果咁啱第一次排返就中,咪會冇m呀
...

唔係。

來經第一日已有卵子於體內,到排卵日未受精才有經期。

別墅

stagea 發表於 19-5-21 22:43
唔係。

來經第一日已有卵子於體內,到排卵日未受精才有經期。

我明白你意思呀,正常cycle係咁。
不過如果係小産後/生BB後,未黎M已經隨時有機會受孕,因為唔知幾時會排返卵,排卵後如冇受孕,之後十四日左右子宮內膜先會脫落,呢次就會係生BB後第一次月經。
所以醫生先至會提醒媽媽們,特別係餵母乳既媽媽,未黎返m唔代表未排卵,隨時有機會再懷孕呀

別墅

Jamesellen 發表於 19-5-21 21:38
如果假設懷孕,通經藥會有影響?

如果你冇do 過就應該排除左大肚。

如果do過就建議你睇多個醫生。
預期你估又擔心,你可以問醫生點解食左通經藥會有懷孕指數? 係咪正正我講hcg未回落定真係照陰超睇吓有冇大肚?

D先後次序都有影響,好似另一jm 講小產後冇黎m 唔代表冇排卵呢個醫生係有咁講過。

男爵府

Jennifercyber 發表於 19-5-21 21:30
如果呢段期間你又DoDo? 或者真係你再大肚~ 你再睇多 ...

3個月一定回左, 如果驗孕仲係兩條線係未清哂, 我淨返1cm×2cm組織未清, 都係得10%左右深, 政府醫院就係用驗孕去睇清哂未

男爵府

你似未黎m但又再有左, 咁既情況都係建議盡快睇醫生, 至於通經藥唔使太擔心, 醫生話通經藥一般有左bb只會有安胎作用

別墅

stagea 發表於 19-5-21 22:33

大把餵緊人奶媽媽未黎m就有第二胎啦,凡事唔係絕對嘅

男爵府

回覆樓主:

我媽媽當年都係咁 20年前有咗我細佬
唔知有咗以為遲黎 仲係咁食通經藥
點解幾日之後先知有咗 最後細佬都無事 順利出竹世

別墅

cavy0511 發表於 19-5-22 00:01

3個月一定回左, 如果驗孕仲係兩條線係未清哂, 我淨返1cm× ...

咁我一定回落曬,因為我小產完都不停有驗孕,都係無懷孕,我一陣會去睇醫生!等自己唔駛咁擔心!

stagea    發表於 19-5-22 08:55

男爵府

Jamesellen 發表於 19-5-22 06:19
咁我一定回落曬,因為我小產完都不停有驗孕,都係無懷孕,我一陣會去睇醫生!等自己唔駛咁擔心!
...

不過我問過私家話點都要照先可以確定係咪清哂, 所以點都要睇一次
如果你之前confirm清哂, 似係中左多, 不過點都要睇下醫生好

別墅

cavy0511 發表於 19-5-22 08:26

不過我問過私家話點都要照先可以確定係咪清哂, 所以點都要 ...

謝謝你!

琥珀宮

edeuethan 發表於 19-5-21 23:09
我明白你意思呀,正常cycle係咁。
不過如果係小産後/生BB後,未黎M已經隨時有機會受孕,因為唔知幾時會排 ...

咁我明, 你意思係已排卵同受左孕, 所以中左, 無經期, 咁我明白了...唔該你

男爵府

我都覺得樓主中左,因為對上一次都有驗孕係無線,而今次驗有線,好明顯個對比證明有左

大宅

放心,我朋友一樣,通經藥係黃体所以停左至來M,你有左食係安胎,佢已經生左

別墅

rodona333 發表於 19-5-22 09:22
放心,我朋友一樣,通經藥係黃体所以停左至來M,你有左食係安胎,佢已經生左
...

剛剛睇完醫生証實中左,醫生話咁早期影響唔大,咁我都放心啲,暫時得四週仲係好早,希望今次黐實啦!

首頁

尾頁

跳至