自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

dlmcdlcl 發表於 19-5-22 12:22
其實而家D PR, 係又送唔係又送, 好多明星, KOL, Youtuber 都可以貨size 免費用, 有d 仲有錢收去賣廣告, 我 ...

我都冇買的。 但原來好多香港大星都唔撈呢啲 所以香港細星撈KOL. 香港大星返大撈做同樣嘅效果差天共地。

水晶宮

20150618bb 發表於 19-5-22 12:24
你無聽到...........係世界工廠

其實made in China 已經不是最平、衫仲有好多巴基斯坦、越南仲平

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

luckybaby2011 發表於 19-5-22 12:33
其實made in China 已經不是最平、衫仲有好多巴基斯坦、越南仲平
因比較係最近新興國家

大宅

十五樓師奶 發表於 19-5-22 11:14
三年前聽講chanel同飛飛雞毛都係大陸做半成品,去左外地先最後加工
...

其實好多名牌都係,Lx, guxxx呢D都係,進口原料,揾代工廠係大陸做,再運返歐洲痴牌,就話係mi Italy mi Spain咁樣

大宅

luckybaby2011 發表於 19-5-22 12:33

gap同gu呢D已經好難揾到衫係mic

男爵府

asukav6 發表於 19-5-22 09:22
呢隻cheap野有乜出奇

係囉~又唔係貴野,make in china有乜出奇

伯爵府

asukav6 發表於 19-5-22 12:36
其實好多名牌都係,Lx, guxxx呢D都係,進口原料,揾代工廠係大陸做,再運返歐洲痴牌,就話係mi Italy mi ...

mix mix, pradx 大陸做係公開既秘密

大宅

十五樓師奶 發表於 19-5-22 12:40
mix mix, pradx 大陸做係公開既秘密

哈哈以前聽過有個廠客幫praxx做代工,話個貨倉好誇張,幾重鎖好似銀行金庫咁,個個月點貨存,當故仔咁聽真係大開眼界,自此我冇再心思思買名牌袋了

大宅

asukav6 發表於 19-5-22 12:36
其實好多名牌都係,Lx, guxxx呢D都係,進口原料,揾代工廠係大陸做,再運返歐洲痴牌,就話係mi Italy mi ...

其實冇諗住歐洲一定好,東歐果D QC其實好唔穩定,一線法國義大利牌子係唔會揀果邊,made in china係好過made in Poland

子爵府

vencyk 發表於 19-5-22 12:16
原來skin care , makeup 已經係mic, 咁有乜唔係?唔用美國貨好易,無中國貨點算?
...

中國製造只係因為成本平。

美國國產的成本貴好多 所以好多國家都從中國採購生產。

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

我覺得MIC都冇所謂, 好過用韓國貨
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

大宅

激烈的海狗 發表於 19-5-22 08:44
Made in China.

Lancôme 子品牌,竟然係中國製造。

呢隻Loreal 係平價嘢!吾made in China, 你想made in邊度

男爵府

大陸廠而家請人都唔係咁好請,人工高有時都未必請到人,又開始講環保,哩度唔準排污水,嗰度唔凖排廢氣,所以好多廠商已經轉向落後國家設廠

大宅

激烈的海狗 發表於 19-5-22 13:49

哩樣嘢唔啱,其實中國嘅規管係比美國嚴格好多,比如大麻萃取物入skincare,美國可以,大陸唔可以。比如好多so called萃取物,比如咖啡因related,只要你不claim FDA approved果D,美國製造可以做,大陸製造一定要animal test, prove safety,審批登記先可以賣。美國製造可以很靈活,但相對嘅,未必有中國製造安全

伯爵府

asukav6 發表於 19-5-22 12:44
哈哈以前聽過有個廠客幫praxx做代工,話個貨倉好誇張,幾重鎖好似銀行金庫咁,個個月點貨存,當故仔咁聽真 ...

點解要收到咁密封

大宅

chanchanmichell 發表於 19-5-22 14:13
點解要收到咁密封

第一D原料貴,第二如果工廠偷左D走出去做貨,咪蝕本囉,所以品牌個邊一定會對倉存數,不過我知大陸有D高仿品就係偷代工廠原料做

珍珠宮

王國教室勳章

唔出奇呀。
連之前外國大熱Huda Beauty ,都有d 係made in china呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

激烈的海狗 發表於 19-5-22 13:49

以前就係! 而定中國成本唔平,搵到件衫仲係mic嘅, 應該仲係貴價衫, 啲平嘢或basic款好多已不在中國生產,例如zaxa就係Myanmar生產。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

asukav6 發表於 19-5-22 14:19
第一D原料貴,第二如果工廠偷左D走出去做貨,咪蝕本囉,所以品牌個邊一定會對倉存數,不過我知大陸有D ...

果啲所謂高仿, 基本同正貨一樣,不過差10陪價錢

伯爵府

fionababyshi 發表於 19-5-22 10:45
而家揀都係買made in japan

咪咁天真,你去轉expo 看看吧,十幾廿年前已made in China/Vietnam, 再經包裝後就made in Japan。

首頁

尾頁

跳至