夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

aprnral 發表於 19-5-26 11:45
自閉症唔係無5、6歲都唔確診咩⋯?
唔通好重度?

五六歳確診已經過左黃金治療期,大部份自閉証多是遺傳,男性比列多,一旦女性有自閉証通常好嚴重,自閉証越早治療,痊癒機會越大。同埋有D自閉症智商都會有問題,有D會冇事。

大宅

https://life.mingpao.com/general ... odeid=1508388569035

珍珠宮

o_____o 發表於 19-5-22 17:16
其實大把大婆生既B都有自閉症,自閉症同報應無關吧,你咁講比其他有自閉症小朋友既媽媽聽到會好唔開心,既 ...

我有自閉症喔。咁我父母咪成左 「姦夫淫婦」,咁我就係「淫娃」喇。唔怪之得我現在既先生如此有動力愛錫我啦。
其實我父母係青梅竹馬大的初戀情人,一生的唯一性伴。忠貞不移。
我與我前夫亦係童貞男女,不選擇婚前性行為既伴侶。所有色情資訊都拒於門外既夫婦,我兩當時持守的尺度係思想上出軌有與夫妻以外既人有性事已經係犯姦淫既 (But, we only keep it to ourself. 我兩尊重所有其他人有自己心中既一把不同的尺度來持守。)我兩生下的三個女兒,一個有與生俱來的嚴重腦癱,養到十二歲都如同一個三個月大既嬰孩。一個有邊緣自閉症。都經過醫學診斷既。
好多認識我的人都話畀我知:「好人有好報,你地咁好人,將來一定有好報既。」
我平心回愛我的親友們:「我既好報,神已經報左啦。 使徒 Paul 曾在寫給羅馬教會的弟兄書信上說: 『不 要 自 己 伸 冤 , 寧 可 讓 步 , 聽 憑 主 怒 ( 或 作 : 讓 人 發 怒 ) ; 因 為 經 上 記 著 : 主 說 : 伸 冤 在 我 ; 我 必 報 應 。』」

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

ml6331 發表於 19-5-28 21:20
五六歳確診已經過左黃金治療期,大部份自閉証多是遺傳,男性比列多,一旦女性有自閉証通常好嚴重,自閉証 ...

自閉症原來有分好幾類。
過度活躍症
亞氏保加症
等等、、、
唔係D乜嘢新先問題畀人類要克服既,一向都有,但心理學,醫學知識還未有系統性地對正落藥而已,好似我長大既時代,教育系統只會劃分這類自閉症為「惡教頑童」「極度內向,唔合群」等等。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至