自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

法官最英明值得讚,有遠見,

唔會似特首禁一味叫香港人包容,什麼文化差異,用個肺講嘢

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Macusmama 發表於 19-5-22 13:45
新移民婦人今年初帶10歲兒子到廣華醫院急症室求診時,疑要求院方讓兒子「打尖」遭拒絕,竟涉將女護士推跌地 ...

大宅

回覆樓主:

伯爵府

wing752 發表於 19-5-23 07:55
法官最英明值得讚,有遠見,

唔會似特首禁一味叫香港人包容,什麼文化差異,用個肺講嘢 ...
唔係用個肺講嘢, 係用個PAT PAT講野才對...

佢地點解唔學我地香港人文化呢?要我地去就佢...痴線...

好似你移民去外國,佢叫人地去就你,講返你地D語言,得唔得呀?
唔得咪死返自己國家囉...

傻傻地,佢要睇精神科E生先...

Macus Ma Ma

複式洋房

回覆樓主:

如果佢社會服務令 佢返咗大陸 唔使做 咁可以點

男爵府

應重判先有阻嚇作用

男爵府

好官(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)有使命感去教育社會

別墅

chillimom 發表於 19-5-23 07:48
可以justify 打人?大陸人先咁諗嘢

請看清楚我post既全部內容,我冇講過推人係对。

伯爵府

fookba 發表於 19-5-23 08:46
如果佢社會服務令 佢返咗大陸 唔使做 咁可以點
如判了社會服務令,應收左佢D 回鄉卡同PASSPORT...不可以出入境...短期唔可以申請乜乜金...

Macus Ma Ma

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

一〉有請 Top 1 wcpcelia 小姐不要點評我喇, 謝謝合作啊! 二〉好討厭"打招呼"尼個動作會令人超級討厭你~

大宅

新移民婦人今年初帶10歲兒子到廣華醫院急症室求診時,疑要求院方讓兒子「打尖」遭拒絕,竟涉將女護士推跌地 ...

係,法治既社會就應該係咁,不過好多官都唔明佢點判,上次阿婆用已去世老公既醫療券,老人家判罰錢&判監都唔好,但至少判緩刑,叫有啲阻嚇力,但判無罪釋放,真係唔多明囉!

男爵府

2019新春慶豚圓 想生BB熱投

法官好型呀
心心眼

子爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 BK Milk勳章

南丁媽咪 發表於 19-5-22 14:03
吳官表示要先取社會服務令報告,但先問律師:「佢(被告)願唔願意先,唔願意就依家話我知,我費事嘥咗啲時間 ...

好一句低端人口!呢類粉腸係要重判,唔係點識守法!

大宅

殺左人都可以移民香港ga

施君龍(1977年-),是一名曾被判處謀殺罪的縱火案主犯及釋囚,出生於中華人民共和國廣東省海豐縣梅龍鎮[1],現居香港,為家庭團聚互助會新界分會董事。

男爵府

zbt 發表於 19-5-23 02:09
聽講個nurse話: 你個仔未死得,才激怒個位媽媽,醫護人員咁講嘢都有问题。當然,個媽媽推人也錯。聽故事要 ...

所以成日都話精人出口,笨人出手

如果個nurse真係咁講,最多咪抄低名(問名咋,不會掂佢名牌睇),一萬字投訴佢,或上bk呻最多再上東張西望。一定係我呢邊有理(起碼不用惹上官非),因為護士冇同理心。我唔係投訴態度,唔係投訴冇醫生,係投訴冇同理心

從來知道郁手郁腳的人最蠢,唔好同我講人之常情,咁已經要出手....EQ極低!不過,我又唔係道德之士,如果有人係我面前要殺我個仔,我都應該會出手。

別墅

南丁媽咪 發表於 19-5-23 10:03
所以成日都話精人出口,笨人出手

如果個nurse真係咁講,最多咪抄低名(問名咋,不會掂佢名牌睇),一萬字投 ...

JM思路好清晰,一個人唔係被激怒,尤其事關自己仔女,點會無端端出手,有獎咩。即使被激怒,都唔應該出手,可以循正常渠道投訴個護士。而家個護士反倒冇事,賺盡同情。真係精人出口,笨人出手冇錯。

男爵府

zbt 發表於 19-5-23 10:12
JM思路好清晰,一個人唔係被激怒,尤其事關自己仔女,點會無端端出手,有獎咩。即使被激怒,都唔應該出手 ...

一個人的文化,教養,素質,直接影響一個人有幾易就被激怒。

所以我依加出街唔敢同人嘈(年輕時乜都出聲據理力爭),香港低端人口越來越多,怕俾人咬甩手指

別墅

南丁媽咪 發表於 19-5-23 10:30
一個人的文化,教養,素質,直接影響一個人有幾易就被激怒。

所以我依加出街唔敢同人嘈(年輕時乜都出聲據 ...

因為工作關係,我接觸過唔少情緒易激動既人,當中不乏高學歷和專業人士。除咗文化教養質素背景,面對既壓力和抗壓能力也好關鍵。

男爵府

2019新春慶豚圓

zbt 發表於 19-5-23 10:12
JM思路好清晰,一個人唔係被激怒,尤其事關自己仔女,點會無端端出手,有獎咩。即使被激怒,都唔應該出手 ...

其實姑娘有冇講過嗰句話仲未有證實,反而推人落地嗰個新移民滿口大話係肯定嘅,咁佢為自己開脫而捏造一個理由出來都係有可能嘅
你將未經證實嘅嘢一口咬定係真,對嗰個姑娘好唔公平

別墅

oneone11 發表於 19-5-23 11:10
其實姑娘有冇講過嗰句話仲未有證實,反而推人落地嗰個新移民滿口大話係肯定嘅,咁佢為自己開脫而捏造一個 ...

咁你又點證實姑娘冇講過呢句說話呢? 你係現場?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊