1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Popobubu 的帖子

其實咁細個小朋友對考幼稚園ge成敗基本上係無咩概念,亦唔明白所謂ge競爭~~ 所有壓力的來源都在於家長期望太高/ 太有得失心~ 我都係過來人,都明白呢種感受.....唯有多d提醒自己,一切都是緣份遊戲,唔好因為呢樣野比自己同小朋友太多壓力~ 小朋友身心健康才是最重要!同埋報學校一定要揀返1-2間口碑唔錯但又競爭較細ge學校,唔好一味心頭高!有返1-2個offer係手,個人點都會定d!

男爵府

回覆樓主:

我仔16年9月b,細膽怕生保既小朋友,舊年報k1只報左兩間幼稚園但兩間都收左,唔係名校只係普通happy shcool,如果你唔追求名校其實都唔怕冇學校收,放鬆d啦

大宅

Popobubu 發表於 19-5-22 14:37
報幼稚園好大壓力,黎緊報k1,有冇人傾下

想問下交表時,知唔知道要準備啲咩文件?洗吾洗相?

複式洋房

回覆 pigpiglamlam 的帖子

我都係11月b, 依家仲唔係好識講野,k1面試都唔知點算,自己個名都未識講

子爵府

Carole_Ng 發表於 19-5-30 00:16
回覆 pigpiglamlam 的帖子

我都係11月b, 依家仲唔係好識講野,k1面試都唔知點算,自己個名都未識講 ...

我個仔面試嗰陣都未識講ga,所以有學校收真係好好彩

洋房

回覆樓主:

我都覺得好大壓力,我果個係細b,我更加担心

大宅

比起幾年前仲有雙非時。依家已競爭少左好多
樓主唔使擔心,除非要名幼否則我唔覺難入。小兒11月尾出世見5間有3間收,其中一間係in n班但我講左只做細b直接上k1唔讀n班,結果都話收我仔!另一間叫我改下午就收。所以我覺得真係好易入。

首頁

尾頁

跳至