自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

你覺得加拿大政府好好咩?
除非福利好之外,
我講唔到有乜好~

你個都如果細,
都仲話有機會stay個邊!
不過我差唔多全部同學就算係竹昇,
都返晒黎香港做野!
真係走淨幾個咋~
你母語唔係英文,
大個好難係個邊生存!
所以香港層樓就最好唔好賣~
有乜都留返俾個仔啦!
加拿大好重稅,
做野都好難儲錢!

就算而家d人成日話香港有幾差,
但我都覺得已經俾好多國家好好~
加拿大,馬來西亞,台灣等等,
真係唔覺有乜好過香港lo~

伯爵府

llmom 發表於 19-5-23 19:37
我以前要做手術都是返香港私家做,雖然加拿大唔洗錢,但因為當時家人都在香港,所以唯有回港。
...

用香港私家比咁當然無得比喇,如果apple to apple, public hospital 對public hospital , 加拿大就好d

子爵府

回覆 CLK-MB 的帖子

唔知大家用咩條件去比較, ONLY 環境? 病人比率? 呢兩樣可能係好過香港
但講效率, 細心, 操守, 能力, 醫術, 清潔, 香港公立都比加拿大公立既好. 如果話向香港公立住院時家人想見醫生問病情難, 加拿大係更難.

醫療事故香港透明度十分高, 加拿大你唔洗諗住會知道真相.

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我朋友係多倫多,因為醫療免費,年年驗身,今年驗到佢子宮有問題。
排左個多月,割左,係子宮頸癌一期。
做完手術,醫生寫病假三四個月,有部份人工出,安心休養。
幸運地也不需進一步化療。
咁都算好好呀!

男爵府

tsangv 發表於 19-5-23 10:20
回覆 jolps 的帖子

真係好多謝大家給予意見,非常感激唔介意我分享下我10年你嘅心路歷程,我老公唯一得返 ...

JM, 我唔識而家加拿大移民嘅嘢。但覺得你好偉大,希望你可以快D搵到門路!

男爵府

加拿大 medical 冇 private. 呢樣最衰。所以就算話加拿大有 free medical, 我都 keep 住自己香港個 medical insurance.

珍珠宮

王國教室勳章

maomaofafa 發表於 19-5-22 15:55
香港護照可以留加拿大6個月。你咪過去住下睇下啱吾啱住先。唔駛移民都可以賠。 ...

X2
我都識有媽媽無passport ,每次stay 5-6個月,返香港一排又再去

大宅

tsangv 發表於 19-5-22 15:25
回覆 tsangv 的帖子

我見之前澳洲都有一個退休移民計劃,唔知加拿大會唔會有

其實你個仔想唔想過去那邊讀書

仔仔中學?應該有佢想法,都可以一家人傾下,始終佢都有影響。

如果你香港有層樓,佢大左已經唔駛供數,你得一個仔,仔唔駛養你,仲有你support,已經好過好多香港人。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-23 22:08
X2
我都識有媽媽無passport ,每次stay 5-6個月,返香港一排又再去

無限制一年之內總共逗留唔可以超過6個月?

珍珠宮

王國教室勳章

stkyo 發表於 19-5-23 22:48

我識嗰個不是去加拿大,佢真係走來走去

伯爵府

回覆樓主:

我覺得年幾大,係果度冬天唔係幾得 識啲有錢 aunties 仔女大,讀書再工作,佢買埋大屋,都只係一年過去幾個月,一年係香港幾個月,一年去兩三次long trip,係香港住時會間中幾次短trip。我覺得咁樣仲好。仔女又會返HK,又會一齊去旅行

伯爵府

zone123 發表於 19-5-23 20:48
你覺得加拿大政府好好咩?
除非福利好之外,
我講唔到有乜好~

我諗人人感受唔同,當年我好多朋友都回流返香港,有小朋友嘅好多近年都已經回返去,當年無返香港嘅好多已經開始退休計劃,有d甚至退咗休,做d自己喜歡嘅事,我不知幾羡慕,雖然唔係大富大貴,但快樂指數高。喺(emoji)度,我身邊嘅人都愛錫自己地方,土地,對於政府政策有唔滿意會發聲爭取。無一個地方或國家係完美,好定唔好真係好睇自己認為乜嘢係好。

男爵府

我估,中年人新到步,可能真係難就揾工,要屈就。
咁好正常,新移民始終要將就下。

但如果當地大學畢業,甚至係竹升都揾唔到好工,相信係自己能力有關。
我自己的加拿大朋友圈,當年冇走的,而家都已是企業高層。
講真,香港的大學生,又個個好境嗎?也是看個人能力啦。

我的朋友,九成仔女都在美加大學畢業,返加拿大工作冇問題,人工比香港好,但租金,樓價 ( Toronto) 也平過香港。
一位朋友兒子今年畢業,畢業前一個 term ,已經有 job offer ,是之前已經做過 intern 的大企業。
有另一個朋友,仔女已經畢業幾年,份工唔錯。
聽佢地講,近五年都工作機會不錯,公司也冇乜難為有色人種。

子爵府

stkyo 發表於 19-5-23 22:48
我想問英國,可以分享多些英國留學資訊嗎?Norwich Cathedral close 附近如何?

男爵府

ozoz 發表於 19-5-23 23:37
我諗人人感受唔同,當年我好多朋友都回流返香港,有小朋友嘅好多近年都已經回返去,當年無返香港嘅好多已 ...

係。
加拿大和歐洲不少出名 "好住" 的國家,也是福利好的國家,可以話是半共產。
呢 d 地方,稅率不低,法例又非常保障打工仔,所以想發達就難。
但想過優質生活,是可以易達到。
我好多在當地的親友,也生活寫意。
我地也剛開始再留意當地物業價格,CAD 1M 以下已經唔錯,兌返 HKD 6M ,香港冇乜選擇。

子爵府

Cara2006 發表於 19-5-28 13:29
係。
加拿大和歐洲不少出名 "好住" 的國家,也是福利好的國家,可以話是半共產。
呢 d 地方,稅率不低,法 ...

去當地網?定經香港中介?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

artroboy 發表於 19-5-28 13:21
我想問英國,可以分享多些英國留學資訊嗎?Norwich Cathedral close 附近如何?
...

留學資訊我唔係幾熟,一係你入FB媽媽谷問下,有興趣可以pm我,個谷係不公開,得千多人

子爵府

stkyo 發表於 19-5-28 14:11
留學資訊我唔係幾熟,一係你入FB媽媽谷問下,有興趣可以pm我,個谷係不公開,得千多人
...

好的,謝謝。

伯爵府

artroboy 發表於 19-5-28 13:32

最好唔好揾香港中介,我同學媽咪買完去到見到喊3聲,間屋係漏水apartment要用筆錢整,外面對貨倉重要一幅白色巨牆,係近車站但要幾行條斜路上去,近大商場但行到去已經半日,揸車係可以,不過auntie年紀有返咁上下,點楂,日日靠個女車好灰。最好搵返當地親友介紹口碑好嘅中介,親友幫一眼。

artroboy    發表於 19-5-28 14:39

男爵府

artroboy 發表於 19-5-28 13:32

隔山買牛也有風險。
最好自己先向親友打聽一下,再留意各區情形和特色。

artroboy    發表於 19-5-28 17:16

首頁

尾頁

跳至